Home Data & Storage Netwerk van de toekomst leert en past zich aan

Netwerk van de toekomst leert en past zich aan

76

Met het netwerk is er iets opmerkelijks aan de hand. Het een hardware-bolwerk bij uitstek: routers, switches, access points kabels. Veel harder komt het niet! Tegelijk is het al sinds computers met elkaar verbonden zijn hét fundament voor wat we nu ‘digitalisering’ noemen. Paradoxaal genoeg heeft het netwerk zich aan een digitale transformatie weten te onttrekken. Maar niet lang meer.

Netwerk onder druk

Het netwerk mag dat het fundament zijn van onze techwereld, het heeft nog nooit eerder zo onder druk gestaan als nu. Ga maar na: het aantal verschillende apparaten dat op een netwerk moet worden aangesloten is geëxplodeerd. De netwerksecurity moet drastisch omhoog. De (innovatieve) businessapplicaties moeten optimaal ondersteund worden en wel per direct. Tegelijk moeten de kosten van beheer omlaag en moet het netwerk voldoende capaciteit en snelheid bieden. Natuurlijk, we kennen al enige tijd ‘software defined networks’. Dat is slechts een eerste stap om het met behulp van software makkelijker te maken om netwerken te configureren en te beheren.

Hieraan is niet te ontkomen in een tijdperk waarin netwerkbeheerders nu nog honderden apparaten onder hun hoede hebben. In 2020 zal dat aantal zijn opgelopen tot pakweg een miljoen. Wie dit moet beheren met traditionele IT-processen is kansloos. Wat we daarom nodig hebben is een intuïtief netwerk dat kan anticiperen, dat netwerkdreigingen direct weet te stoppen. Een netwerk dat in staat is om zelf nieuwe dingen te leren en in staat is te herkennen wat er van verwacht wordt. Bijvoorbeeld voorrang geven aan applicaties die voor de business essentieel zijn. Met als resultaat dat het netwerk zichzelf kan optimaliseren.

Geen handwerk

Dat lukt alleen met inzet van dezelfde technologieën die de digitale transformatie aanjagen: big data, analytics, machine learning en kunstmatige intelligentie voorop. Weg met al het handwerk dat nodig is om het netwerk gaande te houden. Weg met die statische omgeving binnen een wereld die alleen maar dynamischer wordt. En dat is precies wat we nu hebben gedaan met ons netwerk.

Omdat het meeste wereldwijde internetverkeer over onze netwerken loopt, kunnen we gigantische hoeveelheden data verzamelen en analyseren. Dat levert de nodige inzichten op om ongeregeldheden automatisch op te sporen en in realtime te anticiperen op issues. Door vergaande automatisering en door machine learning en analysemogelijkheden aan het netwerk toe te voegen, kunnen we alles beheersbaar én beheerbaar maken.

Een bijzonder voorbeeld hiervan is het antwoord dat we kunnen geven een beveiligingsvraagstuk dat tot dusver als onoplosbaar werd beschouwd. Door gebruik te maken van zeer uitgebreide cyber-intelligence kunnen we bekende aanvalssignaturen ontdekken. Nu is dat niets nieuws, maar door geavanceerde analytics lukt dat nu zelfs in versleuteld netwerkverkeer. De inhoud van het verkeer hoeft daarvoor niet bekeken te worden, privacy en vertrouwelijkheid blijft gegarandeerd. Maar bekende dreigingen worden gewoon gedetecteerd.

Juiste hardware

Kortom, een netwerk dat in staat is tot éducation permanente en het geleerde automatisch in de praktijk brengt. Maar hier stopt het niet mee! Ook voor andere hardware-bolwerken gaan we deze aanpak ontwikkelen, van datacenters tot IoT-oplossingen. Ik denk dat deze ontwikkelingen de techwereld op hun kop gaan zetten. En voordat er misverstanden ontstaan: deze disruptie kan niet zonder de juiste hardware! Zoals een geavanceerde applicatie ook niet zonder de juiste computer kan.

Michel Schaalje, Technisch Manager, Cisco

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in