Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Niche je carrière

Niche je carrière

78

Voor de loopbaanplanners:

Je studeert af, zoekt een paar dikke multinationals, doet aan een kennismakings-event mee en solliciteert tot je binnen bent. Eenmaal binnen plan je je carrière stappen zorgvuldig, twee drie stapjes omhoog op de ladder, paar jaartjes buitenland en dan kijken of je weggeheadhunt kunt worden. In je nieuwe multinational doe je hetzelfde. Zo. Klaar.

Kansen, zekerheden en  succes?
Ik denk dat veel carrière makers er lang zo over gedacht hebben: een strakke lijn door grote organisaties. Want: daar liggen de kansen. Dat was zo. En voor een deel is het nog steeds zo. Toch zijn de multinationals niet altijd de zekere, stuwende kracht van de Nederlandse banenkansen. Ze zijn namelijk: multinational. Het werk, de kansen én de banen worden gemiddeld voor 40% in het buitenland gevonden. Daarbij, we hebben er geen grip op. We kunnen de multinationals overtuigen voor Nederland en Nederlanders te kiezen — met middelen als onderwijs, kennisdeling en een soepele overheid (die we sowieso goed op orde moeten hebben). Maar we hebben er geen controle over.

Het geeft voldoening het verschil te kunnen maken
In de veranderende wereld spelen kleinere organisaties een steeds grotere rol van betekenis. De one-stop-shop is vervangen door het one-stop-netwerk, met minder risico — als er een leverancier wegvalt in het netwerk vangt een ander het op; meer flexibiliteit — het netwerk is veelzijdig en heel snel uit te breiden; en meer grip op kosten  — transparant en per organisatie te splitsen. Middelgrote organisaties blinken uit in kennis en werkmentaliteit. En de kosten zijn veel makkelijker in de hand te houden.

De veranderende wereld is ook een veel plattere wereld. Ook middelgrote bedrijven opereren internationaal en hebben ‘zwaargewichten’ uit multinationals veel te bieden. Werknemers die de overstap maakten voelen zich als een vis in het water: alle opgebouwde kennis en kunde kan ingezet worden. Je kunt er echt het verschil maken. Het plezier, de eer en voldoening in je werk komt, omdat je ‘iets voor een ander kunt betekenen’. Je wordt gezien.

Ook middelgroot investeert in menselijk kapitaal
Waar het voorheen lastig en kostbaar was om eigen personeel door te scholen, bieden onderwijscentra nu pakketen aan, gericht op betaalbaarheid en permanente educatie (bijvoorbeeld). En door die scholing in netwerken te organiseren lukt het ook op dat punt aansluiting te vinden.

Groeien doe je samen
De succes-tendens bij middelgrote en grote Nederlandse bedrijven is aanstekelijk én besmettelijk; omdat de bedrijven in een netwerk opereren trekken ze andere bedrijven mee. Je ziet een hele regio opbloeien in elkaar bestuivend succes. Daarbij hebben we bij hen wél grip op het succes. Maatregelen helpen, kansen maken het verschil en met investering in middelen, geld en mensen kunnen ze een hele grote rol gaan spelen in de Nederlandse banenmarkt.

Ik wil maar zeggen: mocht je nu wegbezuinigd zijn bij die multinational, bijt je dan niet alléén vast in een stugge zoektocht naar de volgende multinational. Je doet je carrière een groot plezier met een baan in een kleinere organisatie.

Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International (www.aces.nl), Executive Search in ICT, en EmployU (www.employu.nl), dé combinatie van online employment en search.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in