Home Internet OM ging te ver bij herkenbaar uitzenden beelden diefstal

OM ging te ver bij herkenbaar uitzenden beelden diefstal

74

U heeft de trieste gebeurtenis vast meegekregen. Nadat het opsporingsprogramma van RTV Oost beelden heeft uitgezonden van de diefstal van een portemonnee in een winkel, pleegt de verdachte kort daarna zelfmoord. Ging het OM hier te ver? Het OM zelf vindt van niet, en blijft achter het besluit staan om de beelden te tonen. Wat mij betreft is het OM echt te ver gegaan. In het verleden is het OM hier al vaker in opspraak geweest en  – als het ware – voor ‘gestraft’ doordat rechters strafverlaging hebben opgelegd. Gezien de trieste afloop zullen we dat in deze zaak nooit weten.

Wat was hier nu precies aan de hand? Op de beelden is te zien dat een vrouw haar spullen inpakt bij de kassa, maar vergeet haar portemonnee – die blijft liggen. De vrouw áchter haar in de rij ziet dit en steelt vervolgens de portemonnee. Na de uitzending meldt de verdachte zich nog dezelfde dag bij de politie. Het OM verwijdert vervolgens de beelden van de media waarop zij die uitzond. Maar op het internet blijft het filmpje circuleren. Onder andere bij Dumpert, waar het commentaar van zowel Dumpert zelf als haar gebruikers niet mals is. De dag nadat de verdachte zichzelf bij de politie heeft gemeld, pleegt ze zelfmoord.

Waarom is het OM te ver gegaan? De vraag die moet worden beantwoord is of het herkenbaar uitzenden van de verdachte noodzakelijk was – met het oog op een zwaarwegend algemeen belang. Het noodzakelijkheidcriterium betekent dat aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit moet zijn voldaan voordat de opnames gepubliceerd mogen worden. Het is proportioneel om beelden uit te zenden wanneer de zwaarte van dit middel in verhouding staat tot het beoogde doel. De ernst van het feit speelt hierbij een belangrijke rol. Alleen hier gaat het OM m.i. nat.

Dan de  subsidiariteit. Het gaat daarbij om de vraag of de opsporing van de verdachte met behulp van een minder belastend opsporingsmiddel had kunnen plaatsvinden. Ook hier slaat het OM de plank mis. Waarom bijvoorbeeld niet alleen een foto uitzenden met het bekende balkje?

De trieste afloop in deze zaak staat los van de juridische beoordeling, maar bevestigt wel dat het OM echt terughoudendheid past bij het herkenbaar uitzenden van verdachten.

Menno Weij is partner bij SOLV advocaten, gespecialiseerd in Technologie, Media en Communicatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in