Home Innovatie & Strategie Op naar het EK 2016: kiest Guus Hiddink voor visuele analyse-tools?

Op naar het EK 2016: kiest Guus Hiddink voor visuele analyse-tools?

116

Wat waren we er dichtbij, bij die wereldtitel in Brazilië. Heel erg jammer natuurlijk. Toch denk ik dat we het als land niet slecht gedaan hebben. Met name dankzij de bezielende leiding van briljant strateeg en tacticus Louis van Gaal zijn we toch maar weer het op twee na beste voetballand ter wereld geworden. En het bijzondere is: niet eerder hebben de gedurfde en eigenwijze beslissingen van een coach wedstrijden zo kunnen beïnvloeden. Het leek erop alsof Louis precies wist wat er in een wedstrijd zou gaan gebeuren. Alsof hij op basis van data en statistieken exact wist wat de juiste keus was op het juiste moment. De grote vraag is dan ook: maakte hij gebruik van realtime data-analyse of deed hij het allemaal op basis van zijn eigen inzicht (en dat van zijn begeleidingsteam)?

Een onverwacht verdedigende 5-3-2-opstelling tegen Spanje. De snelle Memphis Depay inbrengen om de statische Australiërs op het verkeerde been te zetten. En Jasper Cillessen wisselen voor Tim Krul om Nederland door de penaltyserie te loodsen. Zomaar wat voorbeelden van hoe de beslissingen van Van Gaal hebben bijgedragen aan het succes van het Nederlands elftal. Maar hoe weet Van Gaal dat hij juist Depay en niet iemand anders nodig heeft tegen Australië? Zoals veel coaches maakt de technische staf daarbij gebruik van video-analyse. De tegenstander wordt uitvoerig bekeken en geanalyseerd: hoe speelt het team en waar liggen de zwakke plekken? Maar ook de eigen spelers houdt Louis voortdurend in de gaten via meetapparatuur aan het lichaam van de spelers. Niet voor niets wist hij als enige dat Wesley Sneijder wel degelijk fitter dan ooit aan dit WK begon – het bleek immers uit de gemeten data.

Visuele analyse
De grote vraag is nu natuurlijk: ontbrak er bij Nederland iets op het gebied van data-analyse? Had de technische staf een ander middel in kunnen zetten om op basis daarvan Argentinië naar huis te sturen? Uiteraard durf ik dat niet met zekerheid te zeggen. Wel is het een feit dat het Nederlandse team geen gebruik heeft gemaakt van realtime video-analyse tijdens trainingen en wedstrijden. Met daaruit volgend een enorme hoeveelheid data die direct is te visualiseren op bijvoorbeeld een iPad of laptop. Een goede coach kan zo direct sturen op wat er in een wedstrijd gebeurt. Zijn er bepaalde veelvoorkomende looplijnen die we moeten afsnijden? Zien we dat de ene speler veel minder loopt dan de ander? Op basis hiervan zijn gefundeerde beslissingen te nemen, die het spelverloop direct kunnen beïnvloeden.

Het toepassen van big data-analyse in de sport biedt veel potentie. Het is namelijk onmogelijk om alle activiteiten op het veld met het blote oog te registreren. Een allesomvattend videosysteem dat alles voor jou registreert en omzet naar behapbare data, is dan een uitkomst. Bitbrains ondersteunt diverse analysetools die snel inzicht verschaffen in grote hoeveelheden (realtime) data. Onder meer de Nederlandse Rugby Bond maakt – via sponsor Capgemini – gebruik van SAS Visual Analytics om dit inzicht te kunnen verschaffen. De rugbydames analyseren speltactieken en leggen fysieke tekortkomingen van speelsters snel bloot. En juist in de topsport – waar het meer dan ergens anders draait om details – zijn het deze gegevens die het verschil kunnen maken. Zo speelt SAS Visual Analytics misschien wel een doorslaggevende rol richting de olympische droom van deze dames in Rio de Janeiro.

Realtime data
Nog even ter verduidelijking: de visuele-analysetools die Bitbrains kan aanbieden, leveren coaches en managers realtime informatie die hen verder kan brengen. Ze bepalen zelf welke info relevant is, kiezen de data die ze op hun iPad willen bekijken, en sturen die door naar de juiste personen. Het platform is snel, betrouwbaar en intuïtief in gebruik, waardoor iedereen er profijt van kan hebben. Ook als je zelf geen technische kennis hebt.

Of Louis de wereldbeker met de inzet van dergelijke analysetools wél in zijn handen had kunnen houden, weten we natuurlijk niet. Wel is het goed om te realiseren dat we zowel in de sport als in het bedrijfsleven niet onder een slim gebruik van big data uitkomen. Zeker als we ook in de toekomst concurrerend willen blijven. Vrijwel alles is meetbaar. Het is aan de verantwoordelijke om actie te ondernemen. Ik zie het wel voor me, hoor: Guus Hiddink met een iPad op schoot in de dug-out van een Frans voetbalstadion. De finale tegen Duitsland. Zodra Guus ziet dat de Duitse centrale verdediger kwetsbaar is op zijn snelheid – want hij loopt volgens Visual Analytics verreweg het langzaamst – brengt hij direct Memphis Depay in. Met zijn snelheid passeert hij de verdediging en schiet de 1-0 binnen. Nederland is kampioen. De kampioen van de data-analyse.

Mitchell Boon is Marketing & Communication Specialist bij ASP4all

2 REACTIES

  1. Klopt Wiljo inderdaad, ik weet dat deze partij in de voorbereidingen met het Nederlandse team heeft samengewerkt. Maar voor zover ik heb gezien is er bij de wedstrijden op het toernooi zelf geen gebruik van realtime analyses gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in