Home Ondernemen & Business Reddingsboei software export

Reddingsboei software export

105

Export van software komt meer in de belangstelling. Dat komt omdat na vijf jaar recessie in Nederland en het ontbreken van een vooruitzicht op economische groei voor de lange termijn politiek en maatschappij zich steeds meer bewust worden, dat export de reddingsboei is waaraan dit verdrinkende landje zich kan vastklampen.
Bijna alle Nederlandse export gaat bovendien naar andere landen van de Europese Unie en daar is het ook pietje pruimen qua vergrijzing en wegglijdende economieën. Tja, bevolkingsgroei is nu eenmaal de echte motor onder economische groei en vergrijzende mensen krijgen geen kinderen, terwijl de jeugd er geen schare meer van wil hebben en de paar kinderen die zij nog wel willen afzet bij de kinderopvang. Het zit raar in elkaar, tegenwoordig.

Maar het Kabinet weet raad. De ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken werken eendrachtig samen om de exportkansen beter over het voetlicht te krijgen en decennia oude instituten zoals de Economische Voorlichtingsdienst EVD en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) zijn opgepoetst, om samen met ambassades en gespecialiseerde handelskantoren in diverse landen vooral het kleinere midden- en kleinbedrijf meer export minded te maken. In november 2012 met Máxima naar Brazilië en in oktober 2013 naar Dubai. Met de Koning?

Zo ondersteunt Het CBI (Centrum ter Bevordering van Importen uit Ontwikkelingslanden), een agentschap van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het tot stand komen van een oriëntatiereis van softwarebedrijven naar de Golfstaten, in het bijzonder Dubai of zelfs het opzetten van een Holland Paviljoen op de grootste ICT-vakbeurs in de Golfregio in oktober 2013. Erkend expert Number One op het gebied van offshore souring, Paul Tjia van GPI Consultancy organiseert hierover 20 maart in Amsterdam een voorbereidend seminar, min of meer in concurrentie met de branche-organisatie Nederland-ICT.
Dat schetst de verschuivingen. Hield het CBI zich tot voor kort nog vrijwel alleen bezig met invoer uit echte arme landen, nu promoot het export uit het kwetsbare Nederland naar rijke Golfstaten.

Rijk zijn ze daar, in Dubai, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten of Saudi-Arabië. En ook gedreven gebruikers van internet en social media, middelen waarmee zij meer transparantie en vrijheid kunnen veroveren en in beter contact kunnen komen met de buitenwereld. Voor de komende jaren staan er investeringen in ICT en infrastructuren op stapel van meer dan 45 miljard dollar per jaar. En het instapniveau is vergelijkbaar met dan van begin jaren negentig in Nederland, zonder dat deze staten vastgeketend zitten aan een verouderde erfenis van ICT-systemen en infrastructuren zoals die in Nederland bestaat. Slim bedacht, allemaal. Nu nog even afwachten of de jonge ICT ondernemers met hun bijzondere, gespecialiseerde softwareproducten over hun onwetendheid en koudwatervrees durven heen te stappen, of dat hun gezichtsveld toch beperkt blijft tot Vlaanderen en hooguit het ook al vergrijzende Engeland.

Adriaan Meij. AME Research B.V., Specialist in financieel- en industrieel ICT onderzoek

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in