Home Cloud IT-in-a-box zorgt voor snelste connectie met de cloud

IT-in-a-box zorgt voor snelste connectie met de cloud

105

Fokke & Sukke sloten onlangs de Maand van de Filosofie af. Fokke: “Geloof jij in de cloud?” Sukke: “Nou, mhwa, ik geloof wel dat er ‘iets’ is.” Deze onderkoelde conversatie tussen de eend en de kanarie, die dagelijks in het NRC zorgen voor humor van de bovenste plank, doet natuurlijk geen recht aan de dynamiek die momenteel plaatsvindt in (virtuele) datacenters en de cloud. MPLS, software defined datacenters, WAN-optimalisatie, firewalls en Network Functions Virtualized, daar hebben Fokke & Sukke geen kaas van gegeten. Maar wie heeft eigenlijk de beste connecties met de cloud?

Soms heb je van die dagen dat alle puzzelstukje in één keer op hun juiste plek lijken te vallen. Zo werden op een en dezelfde dag twee aankondigingen gedaan die wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop we in de toekomst zakendoen en wetenschap bedrijven.

Al eerder vertelde ik jullie over het Europese Helix Nebula-initiatief. Binnen het kader van deze Science Cloud werken IT providers samen met een aantal toonaangevende Europese onderzoekscentra zoals CERN, EMBL en ESA. Het onderzoek naar elementaire deeltjes, proteïnen en kometen in de laboratoria leidt tot een ware data-explosie. Het doel van het partnership is om de Europese wetenschappers op elastische wijze te voorzien van voldoende computerrekenkracht en dat valt niet mee nu big data en big analytics uitgroeien tot big business.

De Nederlandse overheid schiet te hulp. De komende tien jaar trekt het kabinet samen met kennisinstellingen 135 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van supercomputers met exponentiële rekenkracht, de zogenaamde quantumcomputers. Grote technologiebedrijven als Google, Microsoft en Thales investeren al tientallen miljoenen in quantumtechnologie. Met deze investering wil het kabinet de leidende positie van het Nederlandse instituut voor quantumtechnologie, QuTech uit Delft, verder versterken. Zo kunnen onze bedrijven en wetenschappers snel profiteren van de kansen die deze technologie biedt. Minister Henk Kamp van Economische Zaken verklaart waarom hij juist nu zijn portemonnee trekt: “De volgende generatie supercomputers biedt kansen voor Nederlandse bedrijven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Alleen dan kan onze economie optimaal profiteren van de voordelen van quantumtechnologie, zoals meer rekenkracht en een betere databeveiliging.”

Dat een betere databeveiliging geen overbodige luxe is, blijkt uit recent onderzoek van KPMG. Bij slechts één op de drie beursgenoteerde bedrijven is de raad van bestuur verantwoordelijk voor cyber security. Ronduit schokkend is dat 35 procent van de Midkap-bedrijven überhaupt geen aandacht aan cyber security besteedt. Daarmee lijkt het overgrote deel van de Nederlandse beursfondsen de risico’s van cyber security niet serieus te nemen. Dat is vreemd, want er is Europese wetgeving op komst die nationale privacywaakhonden in staat stelt om boetes tot 100 miljoen euro uit te delen bij datalekken waarbij privacygevoelige informatie van klanten wordt buitgemaakt.

Zo’n 8.785 kilometer verwijderd van het ministerie van EZ deed de firma Intel in Santa Clara op dezelfde dag ook een belangrijke aankondiging. Intel neemt voor 16.7 miljard dollar branchegenoot Altera over. Met deze megaovername neemt Intel alvast een voorschot op het datacenter van de toekomst en de megatrend die Internet of Things heet. Net als minister Kamp legt ook CEO Brian Krzanich van Intel uit waarom hij zijn portemonnee bijna helemaal leeg schudt voor een technologie die bijna niemand kent, laat staan begrijpt: de zogenoemde field-programmable gate array (FPGA). “With this acquisition, we will harness the power of Moore’s Law to make the next generation of solutions not just better, but able to do more. Whether to enable new growth in the network, large cloud data centers or IoT segments, our customers expect better performance at lower costs.” Op 19 april 2015 vierde de wereld het gouden jubileum van Moore’s Law. Concreet betekent dit dat de processors in een computer ruwweg elke anderhalf tot twee jaar verdubbelen in rekencapaciteit, tegen gelijkblijvende kosten. Met andere woorden: Intel zet alles op alles om Moore’s Law ook de komende vijftig jaar in stand te houden door nu fors te investeren.

Het zal nog jaren duren voordat de quantumcomputer zijn intrede doet. Tot die tijd zorgen wij voor betrouwbare en snelle connecties met de gewenste cloud. WAN-optimalisatie, firewall, encrypted links en een router die het beste pad kiest. IT-in-a-box. Zelfs Fokke & Sukke snappen dat. Of ik geloof in de cloud? Reken maar.

Martijn ten Kate, country manager bij Interoute

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in