Home Ondernemen & Business Samenwerken met partners en concurrenten vergroot slagkracht

Samenwerken met partners en concurrenten vergroot slagkracht

563

Wie een bedrijf heeft weet dat je niet kunt overleven zonder anderen. Dan bedoel ik niet alleen je klanten, maar ook je partners. De accountant, de bank, de leasemaatschappij, de webhoster, allen zijn zij essentieel voor de continuïteit van een organisatie. Er zijn bovendien partijen met wie je optrekt omdat de combinatie van competenties het gezamenlijk succes vergroot. Maar weinig ondernemers kijken nog verder: er liggen namelijk ook veel kansen in samenwerkingsverbanden tussen ogenschijnlijk concurrerende bedrijven.

Samenwerken met partijen die je aanvullen is dus heel gebruikelijk. Samenwerken met bedrijven die je succes in de weg lijken te staan is zeldzaam. Toch denk ik dat deze vorm van partnerverbanden in de toekomst meer populair kan worden. Het past ook helemaal in de huidige trend van het streven naar een efficiëntere maatschappij door broederschap.

Een goed voorbeeld van hoe een dergelijke samenwerking in de praktijk wordt gebracht, vinden we op het DaVinci College. Innovatie voor een sterker onderwijs staat daar hoog in het vaandel. De tablet vervangt daar in toenemende mate de traditionele schoolboeken en de beschikbaarheid van deze ‘service’ is onmisbaar geworden voor het gehele onderwijsapparaat. Niet voor niets staat de IT-infrastructuur op het DaVinci College centraal. Duizenden leerlingen werken dagelijks op hun online leeromgeving.

Leerlingen zijn nog veel vloeiender dan werknemers. Er komen ieder jaar grote groepen nieuwe leerlingen bij en er gaan er bijna net zoveel weer weg. Bovendien wisselen de leerlingen vaak van studierichting en regelmatig van woonadres. Het beheren van alle identiteiten is van groot belang. Het Identity & Access Management (IAM)-systeem moet dus vlekkeloos werken en het moet klaar zijn voor de huidige én toekomstige applicaties die de school gebruikt. Geen opleidingsinstituut is gelijk, dus maatwerk is bijna per definitie vereist.

Maatwerk is echter duur en maakt een te grote aanslag op het IT-budget. Daarom ging het DaVinci College een samenwerking aan met vergelijkbare onderwijsinstellingen in de buurt. De opleiders wisten dat zij samen sterker stonden dan alleen; het wiel hoeft niet altijd opnieuw te worden uitgevonden. Dat geldt zeker op het gebied van beheer van identiteiten, want dat vraagstuk speelt bij alle individuele onderwijsinstellingen.

Om alleen de voordelen en niet de risico’s van samenwerking tussen de branchegenoten te waarborgen, is het samenwerkingsverband ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk. Deze heeft als enige taak de IT-vraagstukken die zich voordoen bij de scholen te tackelen. Dat blijkt uitstekend te werken. Het scheelt de scholen jaarlijks gigantische bedragen aan zinloze IT-investeringen. Samenwerken met behoud van identiteit loont.

Voor de sceptici onder u: niet alleen bij onderwijsinstellingen is deze vorm van coöperatie een succesformule. Onlangs ontdekte ik het handelsnetwerk van STRO. Dit netwerk bestaat uit lokale bedrijven die samen hun producten op een goedkopere wijze bij de consument te laten komen. Door dit gezamenlijke aanbod zijn ze een sterkere concurrent voor de conglomeraten van deze wereld. Sympathiek toch?

Als u de volgende keer bij een klant uw verhaal afsteekt, vertel dan niet hoe u anders of beter bent dan uw branchegenoten of vakbroeders. Wijs uw klant erop hoe deze profiteert van uw samenwerking met andere partijen. Dat is het prettigste en meest overtuigende verkoopargument. Niet uw product of dienst is uniek, maar de wijze waarop deze samenvallen en werken met die van anderen is essentieel. De waarde van een open samenwerking is enorm. En helemaal van deze tijd.

Bram Haasnoot, algemeen directeur RealOpen IT

3 REACTIES

  1. Bram,

    Ik kan je visie delen. Sterker nog VibeWise Europe zal op soortgelijke wijze samenwerkingen aangaan in tal van landen binnen de Europese Unie. Een stichting is daar een geschikt instrument voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in