Home Internet Niet de sensoren maar het platform bepaalt succes IoT

Niet de sensoren maar het platform bepaalt succes IoT

140

In vrijwel elke sector zijn inmiddels zoveel succesvolle cases, dat we het Internet of Things (IoT) nu toch als mainstream technologie kunnen beschouwen. Niet meer nieuw, een hype of upcoming. Nee, gewoon dagelijkse praktijk.

Het zijn tot dusver wel relatief simpele IoT-toepassingen. Dat stelt Verizon althans in zijn onderzoek The State of the IoT Market 2017. Volgens de Amerikaanse telecomgigant gaat het vooral over sensoren die statusmeldingen en enkelvoudige data verzamelen. En die doorsturen naar een centrale hub. De grote vraag voor veel organisaties is nog steeds hoe je omgaat met al die data. En hoe je toepassingen en datastromen kunt combineren om daar meer groei en efficiëntie uit te halen.

8,4 miljard verbonden ‘things’

Het Internet of Things is overal. Er zijn momenteel zo’n 8,4 miljard van die verbonden ‘things’ in de wereld. Dat is alweer een derde meer dan vorig jaar. In 2020 zijn het er 20 miljard, aldus Gartner. Van polsbandjes, postpakketjes, drones, koelkasten, waterleidingen tot complete gebouwen en steden: alles kan data vergaren en versturen. Wat dat betreft lijken 10 en zelfs 20 miljard overigens een vrij voorzichtige schatting. Het is volstrekt duidelijk dat al die data kunnen helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. En om processen slimmer, efficiënter en effectiever te laten verlopen.

Aan de beide uiteinden van de IoT-toepassing zit dus weinig onduidelijkheid. Je weet aan de ene kant welke data je met sensoren kunt binnenhalen. En aan de andere wat je met die data wilt bereiken. De situatie daar tussenin is vaak nog een schemergebied voor veel organisaties. Dat leidt tot twijfel bij de beslissers over de inzet van IoT. Uit het onderzoek komt naar voren dat driekwart van de organisaties momenteel mogelijke IoT-scenario’s onderzoekt. Ruim de helft echter, maakt zich zorgen over integratie, interoperabiliteit en veiligheid.

Zorg dat je niet kopje onder gaat

Het zijn terechte bedenkingen. Hoe laat je al die verbonden apparaten met elkaar communiceren? En hoe maak je van verschillende dataformaten eenduidige informatie? Hoe beveilig je het geheel van start tot finish? Kun je er zeker van zijn dat bedrijfs- en persoonsgegevens veilig zijn? Met de GDPR (en in Nederland de AVG) in aantocht wil je geen risico op miljoenenboetes lopen. Hoe integreer je de verschillende digitale processen die aangestuurd worden door de data? En hoe zorg je ervoor dat je niet kopje onder gaat in die tsunami aan data?

We zijn nog maar net begonnen

Het middengebied van IoT verdient dan ook de meeste aandacht als je echt voordeel uit de technologie wilt halen. Nu sensoren en apparaatjes steeds talrijker, slimmer en goedkoper worden, bepaalt het centrale platform met name het IoT-succes. Het platform waar data en applicaties bij elkaar komen. Waar toepassingen en processen integreren. Verizon voorspelt een jaar op jaar groei van de IoT-platformmarkt van 35 procent. Ik denk ook dat we wat betreft het benutten van de potentie van IoT nog maar net begonnen zijn.

Max van Eeghen, director, EMEA sales and business development bij Dell Boomi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in