Home Innovatie & Strategie Slimme campus maakt einde aan horrorspits

Slimme campus maakt einde aan horrorspits

195

September was de maand van de hyperspits, volgens de NS. Megadrukte in de trein tussen 7.30 en 8.30 uur. En voor oktober zijn de vooruitzichten vergelijkbaar: uitpuilende rijtuigen, geen zitplaats beschikbaar. De schuld voor deze “horrorspits” (Telegraaf) wordt steevast bij scholieren en studenten gelegd. Maar ik schuif die graag door naar de bestuurders van scholen en universiteiten.

Het drukste moment in de Nederlandse ochtendspits is om 8.15 uur; er zijn op dat moment gemiddeld 2,4 miljoen mensen onderweg. Een kwart van de spitsreizigers is scholier of student en die hebben het kenmerk dat ze op ongeveer hetzelfde tijdstip (rond 8.15 uur) massaal op pad gaan. Er reizen weliswaar meer forenzen, maar die vertrekken verspreid over de ochtend.

‘Meer flexibiliteit is onmogelijk’

De NS is al jaren bezig om universiteiten en HBO’s zover te krijgen dat ze hun roosters aanpassen. Iets later beginnen en iets langer doorgaan zou bijvoorbeeld de angel grotendeels uit de ochtend- en avondspits halen. Maar volgens bestuurders is dat onmogelijk. Zo gaf het bestuur van de Universiteit Utrecht al eerder aan dat daar absoluut geen ruimte voor is. De lesroosters maken volgens de bestuurders al maximaal gebruik van de avonduren en weekenden. “De roosters zijn effectief over de lesdagen verspreid, zodat we optimaal gebruik maken van alle onderwijsruimten.” Bij dat laatste zet ik een groot vraagteken. Ik denk dat er nog een enorme efficiencywinst te behalen is in de bezetting van onderwijsgebouwen. Zozeer zelfs dat we daarmee de hyperspits of horrorspits kunnen oplossen.

Maak gebouwen op de campus slimmer en communicatiever. Laat ze voortdurend vertellen wie waar zit, waar nog ruimte is, hoe de bezetting er naar verwachting morgen uitziet, waar een extra college of vergadering het beste gepland kan worden – bijvoorbeeld aan de kant van het gebouw waar de zon op staat, zodat er minder gestookt en verlicht hoeft te worden. Met sensoren en melders verzamel je gegevens die helpen om gebouwen slimmer, kostenefficiënter en duurzamer te beheren. Een slimme campus op basis van IoT en machine learning, dus. Dat is al lang geen rocket science meer, maar mainstream technologie voor de dagelijkse praktijk. Slim gebouwenbeheer begint bovendien nog voordat de studenten in de trein gestapt zijn. Via een app of het extranet weten ze al of er colleges uitvallen of verplaatst zijn.

Voldoende lucht in de roosters

Een slimme campus zorgt er ten eerste voor dat je wéét hoe de daadwerkelijke bezetting is. Niet volgens het rooster dat aan het begin van het jaar bij elkaar is gepuzzeld, maar volgens de actuele bezettingsgegevens. Dan zal blijken dat er dagelijks voldoende lucht in de roosters zit om flexibel te zijn en spitsmijdend gedrag te bevorderen. Ten tweede kun je dankzij de technologie voortdurend en à la minute inspelen op wijzigingen en op de laatste gegevens. Dat betekent bijvoorbeeld dat studenten ’s ochtends nog iets langer kunnen uitslapen. Maar daarvoor is wel nodig dat onderwijsbestuurders nu wakker worden.

Marcel Lucker, Winvision

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in