Home Internet Internet of Things kan niet zonder Wi-Fi

Internet of Things kan niet zonder Wi-Fi

39

Precisie horloges die op 50 milliseconde nauwkeurig de tijd aangeven komen niet langer uit Zwitserland, maar uit het Californische Cupertino. Tenminste als we het marketingverhaal van Apple mogen geloven. In werkelijkheid ziet de supply chain van de splinternieuwe Apple Watch volgens Logistiek.nl er iets complexer uit. De assemblage vindt uiteindelijk ergens in China plaats. Oh ja, one more thing, er loopt ook nog een dun lijntje naar Nederland. Ecco Leather uit het Brabantse Dongen heeft het zwarte horlogebandje voor een van de modellen geproduceerd. Apple Watch met leer van Nederlandse koeien. Dutch design, dat klinkt mooi, maar uiteindelijk draait alles toch om functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Apple was ooit de uitvinder van het iPod Click Wheel en de iPhone Multi-Touch. Nu heeft het ook een patent op de Digital Crown waarmee je vanaf je polshorloge berichten kunt versturen en ontvangen. Voor het “syncen” met de iPhone zullen miljoenen consumenten gebruik gaan maken van Wi-Fi 802.11b/g (of Bluetooth 4.0). Over uitvindingen gesproken, wisten jullie dat Wi-Fi eigenlijk een uitvinding is van een Nederlander. Victor Hayes wordt ook wel “De vader van WiFi” genoemd. Hij is verantwoordelijk voor de technologie achter deze sinds 1997 bestaande standaard (IEE 801.11). Sindsdien is het met smartphones en Wi-Fi heel hard gegaan. “The iPhone is just below food and water on Maslow’s hierarchy of needs”, zo stelde Tim Cook in 2011 toen hij nog COO van Apple was. Met andere woorden: het bezit van een smartphone is voor veel mensen inmiddels bijna net zo belangrijk als eten, drinken en een slaapplaats. Ik weet niet of ik het daar helemaal mee eens ben.

Het kan nog gekker. Op Twitter circuleerde onlangs een grappige tekening van Sam Wiss. Onder aan diezelfde piramide van Maslow waren twee lagen toegevoegd. Op het allerlaagste, meest basale niveau, stond “Battery” en pal daarboven “Wi-Fi”. Het plaatje is inmiddels 2.288 keer geretweet. Wat de meeste van die twitteraars zich waarschijnlijk niet realiseren is dat Wi-Fi helemaal niet zo vanzelfsprekend is en dat er een hele wereld schuil gaat achter het bekende logo. Welkom in de wereld van airtime fairness, adaptive antennas, band steering, MIMO, signal-to-noise ratio’s, co-channel interference en client load balancing. Consumenten zal dit technische jargon echter worst wezen. Zij hoeven het verschil tussen de 5 GHz band en de overbevolkte 2.4 GHz band niet te kennen. “They want simply better wireless”.

Wi-Fi expert GT Hill toert momenteel met een “klein circus” door Europa om het Wi-Fi-evangelie verder te verkondigen. En hij doet dat op een begrijpelijke en beeldende manier. Veel mensen realiseren zich niet dat Wi-Fi altijd een gedeeld medium is. Denk aan een grote groep mensen die tegelijkertijd van een lift gebruik wil maken. Wisten jullie bijvoorbeeld dat Wi-Fi zelf de grootste primaire bron van interferentie is? Wi-Fi is bovendien een bijzonder inefficiënt protocol. Om een signaal op te kunnen pikken en de verbinding in stand te houden, treden allerlei controlemechanismen in werking. In feite zitten naburige access points dan in elkaars vaarwater. Het gevolg is dat devices op elkaar gaan zitten wachten, waardoor de verbinding vooralsnog niet tot stand komt. De overhead, die soms meer dan 80 procent bedraagt, kun je berekenen op basis van de zogenoemde clear to send (CTS), request to send (RTS) en acknowledgement (AKC) frames. Tot zover de theorie.

In de praktijk valt er met Smart Wi-Fi nog heel wat te finetunen en te verbeteren. ‘We don’t care about signal strength, it’s all about throughput and channel capacity’, aldus GT Hill. Eén ding is zeker, zoveel mogelijk access points (AP’s) installeren, wat sommige leveranciers met dollars in de ogen adviseren, werkt meestal contraproductief. En zo zijn er meer mythen over Wi-Fi in zogenoemde high density-omgevingen. Ervaren Wi-Fi-beheerders weten bijvoorbeeld dat de performance van een Wi-Fi-netwerk vaak aanzienlijk verbetert als je een van de AP’s gewoon uitschakelt.

Met de aankondiging van de Apple Watch staan we aan de vooravond van de grote doorbraak van het Internet of Things. Het IoT is allang geen hype meer, maar realiteit. Steeds meer objecten en systemen zullen met het internet verbonden zijn en met elkaar communiceren en heel vaak via Wi-Fi. Slechts 20 procent van de hoogopgeleide ICT’ers in Nederland denkt dat het IoT een hype is die wel overwaait, zo blijkt uit recent onderzoek van Motivaction in opdracht van NRC Carrière.
Analisten van Gartner zijn nog explicieter. Zij voorspellen dat de installed base van met elkaar verbonden apparaten via het Internet of Things in 2020 al 26 miljard stuks zal bedragen. Het zal slimme ondernemers die hierop tijdig inspelen geen windeieren leggen. Leveranciers van hardware, embedded software, communicatie- en informatiediensten hebben volgens Gartner zo’n 309 miljard dollar aan extra omzet te verdelen. One more thing, zonder Smart Wi-Fi gaat hun feestje helaas niet door…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in