Home Innovatie & Strategie Het Software Defined LAN tijdperk: hoe leg je de basis?

Het Software Defined LAN tijdperk: hoe leg je de basis?

36

Netwerken zijn in ontwikkeling en de race is begonnen om de volgende generatie netwerk-infrastructuren te ontwikkelen. Dan gaat het niet om het ontwikkelen van ‘zomaar’ een netwerk, maar een netwerk dat aan een aantal toepassingen voldoet. Stel je het meest flexibele, aanpasbare en schaalbare netwerk ooit voor en dat met een sausje van efficiëntie. Dat is het netwerk dat de race gaat winnen. Een grote kanshebber op dit gebied is het Software Defined Network (SDN). Niet heel vreemd dus dat SDN de fundering vormt voor SD-LAN.

Software Defined op de rand van het netwerk

SDN wordt door de grote mate van flexibiliteit en het aanpasbare vermogen vaak gezien als algemene netwerktechnologie. Echter kan het ook omschreven worden als datacenter-oplossing. Dit komt mede doordat SDN een startpunt is en niet de gehele koers. Alleen kan het niet de richting bepalen waar netwerken naartoe gaan. Precies om deze reden is de vraag die bij veel analisten speelt: ‘hoe kunnen de voordelen van software defined, uitgebreid worden tot de rand van het netwerk?’ En dan met name op het punt waar de vraag van de eindgebruiker het netwerk, en alles waar het mee verbonden is, raakt. Dit is waar SD-LAN in het spel komt.

SD-WANS en SD-LANS

De Software Defined WAN (SD-WAN) scheidt de controle en de data van het WAN. Hierdoor creëert het een zekere mate van controle over meerdere WAN-elementen (zowel fysiek als virtueel), die anders niet mogelijk waren. De WAN-gebruikers erkennen de noodzaak voor Software Defined WAN, maar niet hoofdzakelijk op de manier hoe SDN tegenwoordig gedefinieerd wordt. Ze zijn verwant, maar toch verschillend door andere eisen.

Hoe zinvol is SD-LAN?

De vraag is dan: is SD-LAN, de uitbreiding van software-defined technieken in de access layer switches, AP’s en misschien zelfs via drivers, zinvol? Om dit te begrijpen kunnen het beste de volgende vragen gesteld worden: aan welke eisen moet de implementatie van SD-LAN voldoen en wat zijn de voordelen voor de eindgebruiker?

WLAN industrie

Het succes van SD-LAN hangt voor een groot gedeelte af van de architectuur van een bepaalde WLAN systeemoplossing. Wanneer we aan traditionele architectuur denken, zien we vaak alleen voordelen van de overall performance van een installatie. Maar het draagt bij aan de capaciteit, betrouwbaarheid, operationele productiviteit, security, schaalbaarheid en nog veel meer. Met een wireless-first aanpak, blijft de WLAN industrie zich continu ontwikkelen.

SDN biedt grote mogelijkheden als opkomende architectuur. Met name in een tijdperk waarin de vraag naar meer bandbreedte steeds groter wordt. Om te overleven als organisatie is voldoende bandbreedte noodzakelijk. Begin dus vandaag nog met het leggen van de basis en vervolg de koers met Software Defined LAN.

Jasper Vredegoor, Channel Manager bij Aerohive

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here