Home Data & Storage Software Defined Storage: voordelig, schaalbaar en efficiënt

Software Defined Storage: voordelig, schaalbaar en efficiënt

435

Bedrijven krijgen steeds meer data te verwerken. Daarom moeten storage-oplossingen aan steeds hogere eisen voldoen. De storage-omgeving uitbouwen is een optie, maar Software Defined Storage is niet voor niets een toepassing die in opmars is. Branche-experts voorspellen dat software defined storage in 2016 en 2017 een belangrijk investeringsgebied zal vormen. Vooral voor bedrijven die grip proberen te krijgen op de toenemende eisen rond storage en IT.
Software Defined Storage (SDS) is een software-oplossing die onafhankelijk van de hardware wordt geleverd. De fysieke opslaghardware wordt gescheiden van software waarmee de opslag-infrastructuur uiterst flexibel te beheren is.

Het platform kan worden geïnstalleerd op commodity-bronnen, zoals x86-hardware, hypervisors of in de cloud. De software is geschikt voor alle typen bestanden en alles is met elkaar geïntegreerd. Bij een traditionele opstelling bepaalt de hardware de mogelijkheden voor applicaties, bij SDS zijn het de applicaties die bepalen hoe de hardware zich aanpast. Door regels in te stellen, is precies te bepalen hoe data wordt opgeslagen en verwerkt. Niet voor niets is SDS in opkomst: het biedt een aantal voordelen.

Zes voordelen

Kostenbesparing. Bij SDS worden gegevens efficiënter opgeslagen. Data die veel wordt gebruikt, kan bijvoorbeeld altijd snel beschikbaar zijn, terwijl data voor het archief kan worden opgeslagen op minder snelle en minder geavanceerde storagesystemen. Een organisatie hoeft minder opslagapparaten aan te schaffen omdat de gebruiker kan bepalen hoe en data wordt verspreid, waardoor de bronnen beter worden ingezet.

Schaalbaar. Met SDS kunnen bestaande en nieuwe opslagbronnen gemakkelijk worden geïntegreerd, waardoor de opslagcapaciteit gemakkelijk uit te breiden is. De data kan bovendien eenvoudig worden verdeeld op basis van een vooraf gedefinieerd beleid.

Eenvoudiger beheer. Doordat bij SDS de toegang tot gegevens wordt gescheiden van de fysieke storage, worden de gegevens bewerkt zonder dat ze tussen de verschillende opslagapparaten hoeven worden verplaatst. Het beheer van de data is bij SDS aanmerkelijk eenvoudiger.

Onafhankelijk van leveranciers. Bij een traditionele opstelling wordt software gekoppeld en tegelijk met de hardware afgeschreven. Het wordt geleverd als een geïntegreerde oplossing met software, hardware en support, vaak van één fabrikant. Bij SDS is die afhankelijkheid van een proprietary oplossing er niet.

Eenvoudige integratie met de cloud. Bestaande producten zijn vaak lastiger aan te passen aan een cloudomgeving. SDS-oplossingen zijn gebouwd met integratie in de cloud in gedachten.

Voorkom een dure investering. Met SDS is het mogelijk je bestaande server een tweede leven in te blazen. Hierdoor kan je de investering van een duur SAN omzeilen. Bij de aanschaf van SDS, haal je alleen de software in huis. Deze software kan geïnstalleerd worden op hardware wat reeds gedateerd is. De performance is immers ruim voldoende om te fungeren als een SDS server. Hoe meer servers u heeft, hoe sneller en hoger de SDS omgeving beschikbaar is. Vaak is een uitbreiding met extra HDD’s en SSD’s alleen al voldoende.


storage

Hebt u aan de hand van deze informatie vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden binnen uw organisatie? Neem contact met ons op, onze specialisten staan u graag te woord.

Jeroen van Veen is consultant bij iFactory

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in