Home Internet Spionage is hip

Spionage is hip

71

Spionage vind ik zo’n woord uit de tijd van WOII en de Koude Oorlog. Internationale netwerken leveren elkaar stiekem informatie waarbij het leven van de “00” spion (oorsprong in de Britse MI6 00 afdeling waar double-o spionnen bevoegd zijn te doden tijdens opdrachten) door niemand gegarandeerd wordt. Een spannende film die in het echt behoorlijk dramatisch kan aflopen. Maar Hitler werd verslagen, de Muur is afgebroken en de Sovjet-Unie viel uiteen. Spionage was niet spannend meer.

We zouden bijna vergeten hoe belangrijk spionage is voor landen, lokale overheden, bedrijven en ook individuele personen. En hoe onze huidige informatie-infrastructuur uitnodigt in elkaars informatie te wroeten. De strategische belangen zijn enorm groot.

In werkelijkheid is spionage nooit weggeweest. Sterker nog, spionage is tot een ware digitale kunst verheven en is overal. De echte meesters zijn Israël, China, de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk. Zij weten alles van u, ook de dingen die u niet van uzelf weet.
Ook grote bedrijven kunnen er wat van.

In de media lees ik verontwaardiging bij Merkel als wederom blijkt op welke schaal Duitse gegevens naar de Verenigde staten gaan. Alsof ze niet een enkele druppel in een tropische storm aanvalt.

Het is goed de naïviteit te laten varen. In een zeer groot deel van de apparaten en voorzieningen die wij gebruiken zit spionagesoftware ingebakken. Uw thuis-PC is zo lek als een mandje. Zakelijk is het niets beter. Uw e-mail verkeer wordt verzameld en doorgespit, inclusief bijlagen. Alle websites worden gespiderd en elke klik die u doet wordt geanalyseerd. En dan bedoel ik niet door de websites zelf want die hebben daar duidelijke bedoelingen mee. Nee, het gaat om patroonherkenning in gedrag. U wordt berekend, uw kennis vergaard en gerubriceerd. Vergis u niet, met de sensor data van bijvoorbeeld verkeerslichten en mobiele apparaten en zelfs auto’s die hun positie doorgeven kan de overheid u vol geautomatiseerd bekeuren voor snelheid en door rood rijden. Dat mag nog niet -maar het kán wel.

Moeten we nu bang worden? Nee, natuurlijk niet. Echte spionage is hartstikke duur en typisch voor overheden die ergens bang voor zijn. Die hebben weinig belangstelling in u als gewone mens. Maar weet dat uw gegevens overal liggen. Dat is pas big data!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in