Home Innovatie & Strategie De vier lessen van een smart society

De vier lessen van een smart society

91

De term smart city duikt overal op. Gemeenten zijn druk bezig om te kijken naar de mogelijkheden om objecten, burgers en bedrijven met elkaar te verbinden met als doel economische groei en een betere leefomgeving. Als leverancier van het slimme netwerk onder de smart society heeft Eurofiber ruime ervaring met het creëren van slimme steden. Die ervaring vertaalt zich in een aantal waardevolle lessen.

  1. Stel de burger centraal

De technologie om steden in te richten als smart cities is al heel lang voorhanden. Het risico schuilt er dan ook in dat er vooral naar de technologische mogelijkheden en oplossingen wordt gekeken. Maar het succes van een smart city valt of staat met het nut en gemak voor de burger. Betrek burgers daarom in een zo vroeg mogelijk stadium, ga in gesprek en zorg dat de wensen en eisen van de inwoners van de gemeente worden meegenomen in de planning en uitvoering van het slimmer maken van de stad.

  1. Zoek een aanjager

Een smart city kent drie belangrijke succesfactoren: burgers, technologie en partijen die een smart city mogelijk maken. Die partijen kunnen gemeenten of universiteiten zijn, maar ook ondernemers of infrastructuurleveranciers. Die laatste blijken vaak de aanjager van een smart city project, omdat zij links hebben met alle drie de succesfactoren. Zorg dat ook deze infrastructuurpartner in een vroegtijdig stadium aan tafel zit, zodat het maximale uit het project kan worden gehaald.

  1. Begin nu

Zorg voor een visie, en start nu met bouwen. Werk ‘agile’; de technologie is al beschikbaar, maar zal zich blijven ontwikkelen. Dat betekent dat de visie tussentijds aangepast kan worden en dat zaken zullen wijzigen. Het heeft geen zin om te wachten op die ene totaaloplossing voordat gestart wordt met het slim maken van de stad, want alle benodigde technologie is er al. Zorg dat u weet waar u heen wilt en begin nu. Immers, een olifant eet je ook hapje voor hapje.

  1. Een breed perspectief werkt efficiënt en kostenbesparend

Vaak wordt er vanuit één afdeling of project gestart met een slimme oplossing. Kijk breder, niet alleen buiten de grenzen van het project, de afdeling, maar zelfs buiten de grenzen van de gemeente. Waar kunnen samenwerkingsverbanden worden gesloten die kosten kunnen besparen door bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop? Zijn er andere partijen met dezelfde belangen, waar kunnen ketenpartners elkaar versterken? Door de juiste partners direct aan de tekentafel uit te nodigen, kan het grote geheel in kaart worden gebracht. Dat levert de juiste, holistische oplossing, in plaats van een project dat steeds moet worden uitgebreid en uiteindelijk mogelijk houtje-touwtje in elkaar zit.

Lex Wils, Manager Network & Service Development Eurofiber

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in