Home Data & Storage Toekomstige storage hype: Federated Storage?

Toekomstige storage hype: Federated Storage?

48

We horen nu al een dik jaar de buzz van Big Data en Cloud – en het is pas september. Je kunt er dus gif op nemen, dat de marketeers van deze wereld de messen slijpen om de volgende hype te bedenken. Wedden dat het wat te maken heeft met het ontginnen en analyseren van alle informatie die met big data te maken heeft? Analytics dus. Logische analyse denk ik dan maar.

Ik wil echter nog een stapje verder vooruit kijken: we nemen eerst even het uitgangspunt van hedendaagse storage en dan waar de data staat. De traditionele data – structured data – is afkomstig uit de bedrijfseigen systemen en staat op de traditionele storage systemen opgeslagen, ergens in het data center. Deze storage systemen zijn voorzien van allerlei intelligente foefjes. Denk hierbij aan RAID technologie, snap functionaliteiten, deduplicatietechnologie en ga zo maar door – ons allen bekend.
Nu heb je ook storageleveranciers die de storage virtualiseren. In veel gevallen is dat echter nog steeds op diezelfde, al dan niet aangepaste, centrale storage systemen. En ook hier zit de intelligentie in de storage systemen zelf. Het is en blijft gecentraliseerde storage. En één nadeel aan de centrale, intelligente storage systemen is dat ze erg duur zijn.

Maar neem nu eens al die servers die in hetzelfde data center draaien. Deze zijn voorzien van schijven vanwaar het OS opgestart wordt … en daarbij blijft het dan ook. En dan zijn de schijven ook nog eens in RAID 1 uitgevoerd. Van de gemiddelde opslagcapaciteit van 1TB wordt er veelal niet meer dan 50GB gebruikt. De data staan immers op het centrale storage systeem. Dat houdt dus in dat er per server ongeveer 950GB aan verloren opslagcapaciteit over blijft. Op zich niet zo spannend, want wij weten allemaal dat een bedrijf niet op één enkele server kan draaien. En als er zich iets als konijnen kan vermenigvuldigen, dan is het een serverspark wel. In Nederland heeft het gemiddelde bedrijf met meer dan 50 medewerkers 12,5 servers in gebruik (Computable, 4/6/2012). Grofweg komt dit neer op 24TB aan bruto opslagcapaciteit die niet gebruikt wordt. Zou het dus niet efficiënt zijn om deze storage te gebruiken voor minder kritische doeleinden zoals swap space of tijdelijke opslag?

Nu is een paar start-ups met exact dit concept bezig. Een soort 3Par-on-steroids, waar gebruik gemaakt wordt van de bestaande server infrastructuur in plaats van dedicated disk systems en waarbij het geheel softwarematig beheerd wordt. Waarom 3Par-on-steroids? Omdat de doorvoersnelheden bijna lineair groeien met het aantal servers in het data center. En een heel nieuw concept is het eigenlijk ook niet, want grote spelers als Amazon en Hyves maken al gebruik van dergelijke functionaliteiten om de storage over de verschillende datacentra te beheren.

We moeten echter wel erkennen, dat de technologie voor het MKB nog in de kinderschoenen staat, maar als men bij de grote spelers door de regels heen leest, wordt het duidelijk dat ook zij deze richting op gaan. Data worden hierbij op meerdere servers en JBOD-jes (ja, ze komen terug) via een softwarematige, server-gebaseerde management laag beheerd. Nu begint ook de achergrond van de aankoop van Iomega door EMC duidelijk te worden.

Deze komende hype zal het dus niet worden. Maar over twee jaar hebben we het allemaal over federated storage.

Edwin Brok, International Sales Development – Storage bij Bull

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in