Home Innovatie & Strategie Versnel je digitale transformatie met een Low Code Factory

Versnel je digitale transformatie met een Low Code Factory

197

Dat Low Code sterk in opkomst is en de digitale transformatie kan versnellen is inmiddels redelijk bekend in de markt. Het opzetten van een Low Code Factory kan deze transformatie nog verder versnellen.

Toepassingen van digitale transformatie

Er zijn globaal een drietal type toepassingen te onderscheiden waar de waarde van Low Code tot zijn recht komt.

– Digitaliseren van de operatie. Dit is met name intern gericht en typische toepassingen zijn workflows, web portals, web responsive (mobiele) applicaties. Dit vereist vaak een eenvoudige en snelle integratie met de System of Records systemen als SAP en Salesforce. Maar ook het snel kunnen doorvoeren van changes en de deployment ervan.

– Digitale ervaring. Wat ervaart de klant. Dit stelt weer andere eisen als extreme schaalbaarheid en beveiliging, mogelijkheden tot off-line werken en grafische perfectie. Snel kunnen prototypen is een vereiste. MyArval, een native applicatie voor de leaserijder van Arval (beschikbaar in de Play- en App store) is een mooi voorbeeld.

– Vernieuwing van de bedrijfskritische systemen. Vaak verouderde systemen met veel maatwerk, zoals het met OutSystems gebouwde Terminal Management Systeem van Vopak dat vorig jaar in gebruik is genomen.

Low Code Factory

Om de gewenste versnelling voor het ontwikkelen van deze applicaties te realiseren is het noodzakelijk om een framework op te zetten waarin een aantal zaken geregeld worden, de Low Code factory. Een Low Code factory bewaakt een aantal zaken die essentieel zijn om de Low Code technologie succesvol te laten landen in de organisatie. Het framework geeft een leidraad voor (STEP):

– Structuur

grootte en samenstelling van het team, opzet van de architectuur, testen

– Talent

aan welke rollen moet ik als organisatie invulling geven om een Low Code project succesvol af te ronden en wat zijn de specifiekere vaardigheden van deze mensen. Een overstap van traditioneel ontwikkelen in Java of .NET naar Low Code heeft zo z’n implicaties en kan mogelijk consequenties hebben op het personeelsverloop.

– Ecosysteem

waar moet ik mee integreren en hoe, welke tools gebruik ik bijvoorbeeld voor project management, (geautomatiseerd) testen, load testing, mobile device management en data analytics waar ook mee geïntegreerd moet worden.

– Processen

aangezien het een nieuwe manier betreft van opleveren van software zullen ook de gangbare processen onder de loep genomen moeten worden. De business en IT gaan meer samenwerken dus hoe gaan we dat implementeren en faciliteren.

Van klein naar groot!

De volwassenheid van een Low Code organisatie doorloopt een aantal fasen. Naarmate de organisatie groeit in volwassenheid kan ook de complexiteit groeien tot een volledig digitale enterprise. In het algemeen start een organisatie met het digitaliseren van een operationeel proces. Dit is met een relatief klein team vaak goed te realiseren is. We noemen dit het “adoption team”. Voor customer facing applicaties wordt het team in het algemeen groter door uitbreiding met een UI/UX expert, front-end developers  en het nog zwaarder inzetten op testen. Ook zal de customer support optimaal moeten zijn en zal er gemonitord moeten worden op klantwaardering. Voor bedrijfskritische applicaties ligt de lat uiteraard nog hoger.

Belangrijk is het snel en succesvol opleveren van het eerste project, niet te complex dus. Een eerste quick win snoert de critici van dergelijke technologie de mond. Dit geeft vertrouwen bij de financieel verantwoordelijken en baant de weg voor nieuwe projecten.

Wanneer de eerste projecten succesvol zijn opgeleverd kan er opgeschaald worden. Dan kunnen meer teams met Low Code gaan ontwikkelen. En dan wordt het eenvoudiger om met allerlei interne systemen te integreren, dus het ecosysteem uit te breiden met bijvoorbeeld Load testing of BI Analytics voor het analyseren van klantgedrag.

Door het systematisch neerzetten van een Low Code factory is een eerste belangrijke stap gezet in de digitale transformatie van uw organisatie !

Wil u digitaal het Playbook ontvangen over het Low Code Factory concept? Stuur dan een mail naar evert.jan.bos@inforza.nl

Evert Jan Bos, Business Development Manager bij Inforza Information Technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in