Home Data & Storage Video blokkeert het (mobiel) internet

Video blokkeert het (mobiel) internet

164

Video kan mobiele operators maken of breken. Het lijkt de heilige graal te zijn. De cijfers verschillen per bron, maar ze zijn altijd imposant: 8 miljard bekeken video’s op Facebook per dag. Van alle Twitteraars bekijkt 82 procent video, hiervan doet 90 procent dat via een mobiel apparaat. YouTube video’s worden voor 60 procent mobiel bekeken.

De service providers hebben geen keuze: ze moeten hierop inspringen. En ze doen dat volop middels gratis diensten of zeer laag geprijsde abonnementen met ongelimiteerd datagebruik. Om dat vol te houden, hebben ze kosten-effectieve en intelligente oplossingen voor traffic management nodig.

Optimaliseren

Zowel aan de back-bone kant als aan de radiokant zijn er mogelijkheden om te optimaliseren. Via twee verschillende aanpakken kunnen service providers controle krijgen over de video-stream in het netwerk: OTT caching en OTT traffic optimalization

Het radionetwerk is een essentieel onderdeel van een mobile operators service; veel expertise en tijd wordt gestoken in het optimaliseren van het RAN (radio access network) voor de beste gebruikerservaring. Dus moeten ze in staat zijn de bandbreedte, gebruikt door video-streams, bij te sturen en liefst te verminderen. Hiertoe moeten ze wel video-streams kunnen detecteren en beheren. RAM-caching kan helpen dataconsumptie in de back-bone, vooral ook van live-streams, onder controle te houden en het verbruik van bandbreedte naar de bron van de content te minimaliseren.

Mobiele video

Het overgrote deel van mobiele video wordt gekenmerkt door twee elementen: encryptie via SSL of vergelijkbare protocollen en Adaptive Bit Rate (ABR)-technologie, waardoor de resolutie zich aanpast aan de beschikbare bandbreedte. Dat heeft gevolgen voor de het Transmission Control Protocol (TCP). Dit transportprotocol is de basis van het internet, samen met het Internet Protocol (IP). Het is het smeermiddel waardoor applicaties soepel draaien op apparaten en miljarden mensen in staat zijn informatie te delen op hetzelfde moment. Daarnaast zorgt het voor verbindingen en regelt het opstoppingen en overdrachtsproblemen.

TCP-optimalisatie speelt hierop in. De huidige technologie kan de download-performance al met 99,81 procent verbeteren op grote afstandsnetwerken, 103 procent op mid-range en 131 op nearby). F5 heeft al snelheidsverbeteringen gemeten van 214 procent tijdens druk zeer verkeer. Ook belangrijk, de opstarttijd van een video-stream kan sterk verbeterd worden door Dynamic en Automatic Flow Optimization naar zowel de zender van de content als de ontvanger.

Algoritmes

Een belangrijk voordeel van TCP-optimalisatie is het kunnen beheren van algoritmes die zich aanpassen aan de specifieke eigenschappen van een mobiel netwerk. Ze zijn van cruciaal belang voor de doorvoer van verkeer en algehele gebruikerservaring. De technieken kunnen ook gebruikt worden om de tijd tussen client en TCP-termination te verkleinen, zodat beide kanten snel kunnen reageren bij verbindingsproblemen. Verder zijn retransmissies te verminderen zodat de radiofrequentie beter wordt benut.

TCP heeft veel bewegende onderdelen, en groeit dagelijks. Finetuning en synchroniseren is noodzakelijk om er enigszins wijs uit te worden. Een TCP-stack met hoge goodput, minimale buffer bloat en een evenwichtige verdeling van flows is een must. In het tijdstip van massaal videogebruik moet de TCP-stack meer zijn dan een statische ‘bolt-on’. Integratie met andere functionaliteit, inclusief deep-pocket inspectie, traffic steering en load balancing is essentieel. Wanneer service providers dat beheersen, zijn (mobiele) netwerken beter te beveiligen, te optimaliseren en vervolgens ook beter ten gelde te maken.

Edwin Tromp, Sales Consultant bij F5

1 REACTIE

  1. Oftewel: bandbreedte afknijpen van specifieke soorten verkeer, in dit geval video. Dit staat lijnrecht op de principes van net neutraliteit en lijkt me gewoon verboden.

    Je hebt met je poten van ons verkeer af te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in