Home Internet Viditel gaat op zwart

Viditel gaat op zwart

342

De dood van de Franse uitvinder Roland Moreno, die aan de wieg stond van de smartkaart, maakt weer eens duidelijk dat uit Frankrijk meer mooie dingen komen dan wijn en kaas. Want naast de in Egypte geboren Moreno, wiens innovatie inmiddels terug te vinden is in bankpassen, toegangsbewijzen en de bekende SIM-kaart, omarmde het Franse volk al in een zeer vroeg stadium een van de voorlopers van internet, het bekende Minitel.

Terwijl in ons land Viditel nooit echt van de grond kwam, vooral door de dure hardware en forse kosten voor de gebruikers, was (en is!) Minitel in Frankrijk tot in de kleinste gehuchten te vinden.

Het maakte, net als ons Viditel, gebruik van de telefoonlijn, werd al in 1982 geïntroduceerd en is een voorloper van het internet. Sterker nog: door de populariteit van het systeem werd massaal gebruik van inernet in Frankrijk vertraagd.

Minitel wordt in Frankrijk nog steeds gebruikt, omdat de hardware gratis wordt geleverd. Maar het aantal gebruikers neemt snel af.In 2000 waren er 9 miljoen terminals, waarmee 25 miljoen Fransen gebruik konden maken van Minitel. In 2009 werd het systeem in Frankrijk nog door 2 miljoen mensen gebruikt, al wordt het steeds meer verdrongen door het internet. Het aantal gebruikers neemt dus af, en mede om die reden maakte France Télécom bekend dat op 30 juni 2012 aanstaande Minitel zal worden uitgeschakeld.

De Nederlandse equivalent Viditel was veel minder succesvol. Het systeem, dat in augustus 1980 werd gelanceerd, bestond uit een modem (Vidimodem) en een computer. Een populaire computer was de Philips P2000T, die een televisietoestel (in de praktijk vaak van de zelfde fabrikant) als beeldscherm gebruikte.

Viditel leek veel op TeletekstDe vidimodem was voorzien van een snoer met vierpolige telefoonstekker en bovenop een vierpolige contactdoos om het telefoontoestel op aan te sluiten.

Op de televisie werd de informatie weergegeven met 24 regels van 40 tekens. Er waren zes kleuren plus wit en zwart mogelijk. Hiervoor werd in de computer een geïntegreerde schakeling gebruikt die ook gebruikt werd voor teletekst en het is dat ook niet verwonderlijk dat het resultaat veel op teletekst leek. De downloadsnelheid was 1200 baud en de uploadsnelheid 75 baud.

Viditel was duur. De apparatuur (inclusief televisie) kostte in de beginjaren zo’n 3000 gulden. Voor het opvragen van informatie werden vaak niet alleen telefoontikken in rekening gebracht maar (per pagina) vaak ook extra kosten.

De fransen wenen nu bij het naderende einde van minitel, in Nederland werden die emoties niet gevoeld. Viditel werd eind jaren 80 VideoText Nederland en dat mislukte ook weer. Op 1 januari 1997 ging de stekker eruit. In dat jaar startte KPN overigens met HetNet.

Hajo Fulda, IT-historicus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in