Home Data & Storage Waarom jouw volgende pc wel eens een thin client zou kunnen zijn

Waarom jouw volgende pc wel eens een thin client zou kunnen zijn

88
overheid

Overal ter wereld zit de thin client in de lift, terwijl de pc-verkopen dalen. Dat komt deels door de ondersteunings- en beheerkosten van de traditionele pc, in combinatie met de acceptatie van mobiele apparaten op de werkvloer. Een andere belangrijke reden is de snelle opkomst van cloud computing. Maar wat is nu precies zo’n thin client, die hard op weg is om de ‘fat client’ – de goeie ouwe pc – te vervangen?

Een thin client is eigenlijk een compacte solid-state-computer. Hij is geoptimaliseerd voor de verbinding met een datacenter of cloud-dienst. Deze computer wordt centraal beheerd via de besturingssoftware van de fabrikant. Thin clients opereren in een virtuele omgeving. Software, besturingssystemen en gegevensopslag worden dus gedeeld. Ze kunnen op ieder moment worden gebruikt door iedereen die daartoe is geautoriseerd. Alle data zijn opgeslagen in de cloud of bij een lokaal datacenter.

Goedkoper in aanschaf

Aangezien ze niet over fysieke opslagmedia beschikken, zijn thin clients over het algemeen goedkoper in aanschaf dan pc’s. De afwezigheid van harde schijven en dergelijke betekent ook dat er geen bewegende delen zijn.  Er is ook geen ventilator nodig is om de boel af te koelen. Daardoor zijn thin clients stiller. Ze gebruiken minder stroom en ze zijn bijna niet kapot te krijgen.

Thin client netwerk

Het grootste voordeel is misschien wel het centrale beheer van een thin client-netwerk. Alle data staan immers in de cloud en niet op het apparaat zelf. IT-afdelingen besparen daardoor veel tijd en geld met het consolideren van de beveiliging van die data. In plaats van een aparte licentie voor ieder device, kan de hele beveiliging worden overgeheveld naar de provider van de cloud-dienst. Of, als een bedrijf zijn eigen cloud heeft, naar de server. Met de risico’s van USB-opslag kan bovendien eenvoudig worden afgerekend omdat de meeste besturingssystemen het gebruik van niet vertrouwde USB-apparaten kunnen blokkeren.

Stapsgewijs

Er bestaat ook software die van laptops en pc’s thin clients kan maken, met de bijbehorende beheer- en beveiligingsvoordelen. Hierdoor kunnen bedrijven de nieuwe technologie stapsgewijs invoeren, zodat er niet in één keer een grote hoeveelheid hardware hoeft te worden aangeschaft. Enkele van de meer vooruitstrevende thin client-leveranciers kunnen hun producten nu ook voorzien van lokale functies, als reactie op de vraag naar unified communications en draadloze mobiliteit.

Ruimtebesparing is een ander gebied waarop de thin client het wint van de pc. Een pc is ongeveer vier keer zo groot als de gemiddelde thin client. Die past dus veel makkelijker onder een beeldscherm of een bureau. De thin client wordt bovendien veel minder warm, wat weer zorgt voor een comfortabelere werkplek én minder slijtage aan de hardware, die immers niet voortdurend uitzet en krimpt door temperatuurverschillen.

Besparing op kosten

De totale besparingen voor een bedrijf, zo is gebleken uit een onderzoek van Bloor Research, kunnen oplopen tot 70 procent. Het ligt voor de hand dat dat in de energierekening en de hardware zit. Maar ook de overheadkosten voor administratie kunnen flink omlaag. De IT-afdeling kan een centraal beheerde thin client-omgeving een stuk sneller en makkelijker onder controle houden. Voor grotere bedrijven kan dit zelfs een kleinere IT-afdeling of lagere kosten voor outsourcing betekenen.

Verder rekent de centraal beheerde thin client af met een aanzienlijke bron van frustratie voor iedere IT-afdeling, namelijk de medewerkers die niet van de instellingen van hun werkcomputer af kunnen blijven.

Footprint

Tot slot helpt de thin client het bedrijf aan een kleinere ecologische voetafdruk. Het stroomgebruik is immers lager. Ja, er zijn extra servers nodig om de geconsolideerde gegevens op te slaan en het is niet goedkoop om de temperatuur in een serverruimte onder de duim te houden. Maar dat weegt niet op tegen de groene voordelen van minder stroom per device en minder onderdelen die vervangen moeten worden.

Een simpel rekensommetje is genoeg om tot de conclusie te komen dat je volgende pc zomaar eens een thin client zou kunnen zijn…

Hans Vogel, Sales Director Igel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here