Home Innovatie & Strategie Waar blijven de grote doorbraken?

Waar blijven de grote doorbraken?

80

Laatst werd me gevraagd een stuk te schrijven over de trends in de IT, op korte en op lange termijn. Dus raadpleegde ik mijn gewone bronnen om wat inspiratie op te doen: analisten, visionairs, trendwatchers,…. Viel me dat even tegen, zeg. Het blijkt heel moeilijk te zijn om nog spectaculaire nieuwe trends te ontdekken. We zijn zo veel gewoon geworden, dat we alles maar normaal vinden.

IDC en Gartner voorspellen geen doorbraken

Uiteraard kwam ik op mijn zoektocht naar innovaties uit op cloud, big data, dit-en-dat-as-a-service, maar dat zijn allemaal relatief bekende fenomenen. Ik herinner me conferenties van IDC of Gartner van een jaar of tien geleden waarin het publiek van zijn sokken geblazen werd met boude voorspellingen. “Binnen tien jaar zal je op je telefoon berichten krijgen die je vertellen waar je in de winkelstraat waar je loopt, de beste deals kan doen.” “Tegen 2012 zullen geneesmiddelen veel sneller ontwikkeld kunnen worden dank zij de IT.” Onze mond viel open en we konden het nauwelijks geloven.

Maar zoals Peter Hinssen het zegt: het digitale is het nieuwe normaal. We gaan er van uit dat alles digitaal geworden is of binnenkort zal worden. En we zijn zo doordrongen van de kracht van het digitale dat we onze verwondering kwijtgespeeld zijn. Maakt iemand voorspellingen, dan vallen we daar niet meer van achterover. “Tja, natuurlijk zal dat kunnen, wat is daar nu zo speciaal aan,” is onze reactie. De enige voorspellingen die we nog krijgen, zijn zo… euh, voorspelbaar, dat we niet meer onder de indruk zijn.  Geen wonder dat een analistenbedrijf als Gartner op zijn jaarlijkse conferentie al drie jaar na elkaar dezelfde boodschappen brengt. De enige variatie zit nog in de bewoordingen die ze gebruiken.

Natuurlijk blijven we vooruitgang boeken, de wet van Moore zorgt er voor dat extra rekenkracht innovaties aandrijft. Maar grote, spectaculaire doorbraken staan er niet voor de deur. Ik hoor sprekers die als visionairs aangekondigd worden, steeds meer praten over praktische implementaties van de vernieuwingen die de afgelopen jaren aangekondigd werden. Het gaat over de uitvoering. Over de manier waarop innovaties in een strategie gepast worden. Allemaal aardig, maar het pakt een stuk minder dan de visionaire presentaties die we de laatste jaren gewend waren.

Het maakt werken in de IT-sector helaas een stuk minder spannend.

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

6 REACTIES

  1. Ja, waar blijven de grote, zo zichtbare, doorbraken? De eerstkomende doorbraak is, denk ik, een heel onzichtbare doorbraak. Niet sexy dus. Niet opzienbarend. Het is er één van verdergaande infrastructuralisering.

    De wereld komt alsmaar voller te staan met applicaties die – in essentie – alleen nog maar informatie ‘verdubbelen’. En daar waar eigenlijk steeds maar weer en steeds maar meer in wezen dezelfde informatie in alleen nog maar wisselende samenstellingen en combinatie wordt aangeboden… kunnen we een serieuze doorbraak maken wanneer we die in wezen dezelfde informatie er eindelijk eens uit trekken… infrastructureel positioneren… systematisch organiseren en in ter zake doend informatieverkeer ter beschikking stellen.

    Gewone mensen snappen niet dat zo’n doorbraak nodig is… snappen niet dat zo’n doorbraak er nog altijd niet is… zitten met smart op zo’n doorbraak te wachten. ICT zou zich, denk ik, rot schrikken van zo’n doorbraak… ICT vaart immers meer dan wel bij afwezigheid van dergelijke informatie-infrastructuur.

    Toch komt die doorbraak er langzaam maar zeker aan; let maar op.

  2. Geef me eerst de definitie van een doorbraak en daarbij wat voorbeelden om aan vast te houden. En daarnaast een categorie en doorbraak voor wie?

    Zo vind ik de iPad (en eerder de iPhone = doorbraak internet op mobiel) een doorbraak die het hele spel veranderd hebben.

    Daarnaast vind ik Amazon Webservices ook zo’n doorbraak. Minder zichtbaar voor consumenten maar ook zo fundamenteel voor de business.

    Of prijsdoorbraken, een Windows 2012 server virtualiseren in Windows Azure a 8 Euro per maand.

    Soms is het net als met films zoals 2001 en Blade Runner. De doorbraak wordt pas jaren later herkend.

    Een TB aan data opslaan in de cloud kan nu al voor minder dan 100 euro per jaar.

    Rekenkracht en dataopslag zijn praktisch oneindig schaalbaar geworden.

    Ook een doorbraak, gratis studeren en onderwezen worden door universiteit professoren soms per 100.000 studenten tegelijk (Coursera.org).

    Onbeperkt muziek luisteren 15 mio+ nummers voor nog geen tientje per maand is ook een doorbraak. Kan bronnen niet bij vinden, maar piraterij van muziek is drastisch gedaald.

    Er gebeurt dus genoeg in mijn ogen…

  3. Henri, de zaken die je aanhaalt, zijn inderdaad fraaie verwezenlijkingen van de IT de laatste jaren, dat kan ik niet ontkennen. Maar anderzijds zijn het niet de zaken waarmee een visionair de mensen plat gaat krijgen tijdens een keynote.
    Het zijn niet het soort voorspellingen waarvan mensen denken ‘dat gebeurt nooit, of als het al gebeurt, zal ik het niet meer meemaken’.
    Maar je hebt gelijk. Zo saai is het in de IT toch nog niet. Want er komen soms nieuwe zaken waar niemand het tien jaar geleden over had, bijvoorbeeld het 3D-printen van organen. Zelfs nu blijft dat nog een beetje onderbelicht in de media.

  4. José,

    Ik begin met de vraag: Wat is een doorbraak? Dat is voor iedereen blijkbaar anders. Jij geeft een “wow”, en dat hadden we niet kunnen denken…

    Maar is dat een doorbraak? Zo is het toch een doorbraak dat Internet mobiel geworden is? Mobiel breekt door op de smartphone.

    Dacht je dat elektriciteit een doorbraak was in 1915? Doorbraken worden over het algemeen pas in retrospect herkend.

    WIFI was ook iets heel bijzonders, maar het duurde jaren voordat het doorbrak.

    Toen ik in 1985 Battlestar Galectica keek hadden ze video telefoons. Dat vond ik echt SF. Eind vorige eeuw kon je al videobellen met elkaar via Messenger, moet toen vonden we dat al niet bijzonder meer.

    Doorbraken kun je dus op veel manieren zien.

    Zo denk ik overigens dat cloud computing nog niet doorgebroken is…

  5. Overigens vind ik 3D printers ook iets heel bijzonders (en moet het nog doorbreken). Dat had ik me niet voor kunnen stellen tien jaar geleden.

    Ik wacht ook al jaren op een beetje AI, maar nu ik er zelf een halve studie van heb gemaakt besef ik me pas hoever weg dat nog is.

    Evolutie is vooralsnog het enige systeem wat intelligent gedrag heeft voortgebracht.

    Overigens was dit een leuk artikel om te lezen, daarvoor hulde!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in