Home Innovatie & Strategie Waarin verschilt de IT Smart Factory van een echte fabriek?

Waarin verschilt de IT Smart Factory van een echte fabriek?

60

De IT Smart Factory gebruikt concepten uit de fabriekswereld om IT projecten te runnen als een fabriek: de productie neerzetten in de vorm van een fabriekssequence met stations, standaard-assembly per station, voorraadbeheer, leveren volgens slotplanning.
Zijn er ook zaken die heel anders gaan dan in een fabriek?
Laten we eens een vergelijking maken: de echte fabriek versus de IT Smart Factory.

Visualisatie versus virtualisatie
Een fabriek is een visuele wereld.
Je ziet de productielijn lopen met een stapje per takt periode.
Voorraden naast de productielijn hopen zich op indien er niet volgens plan wordt geassembleerd. En je ziet het direct als een sub-assembly naar het verkeerde vervolgstation wordt gebracht.

Niets van dit alles in de IT Smart Factory.
Daar is vrijwel alles virtueel. (zie virtuele wereld in IT).
Via het toetsenbord ga je de onzichtbare wereld in – en zie je niet of de volgorde van het fabrieksproces logisch is. Geen visuele Kanban.

Hoe groot zijn de voorraden? Je ziet ze niet: ze worden vaak bijgehouden in een Exceldocument, op zijn minst moet je het betreffende team raadplegen.

Een voorbeeld: het station “technische assessment uitvoeren” doet een aantal technische checks op een server die binnen de fabriek gepatched zal worden.
Heeft de server genoeg memory om te patchen?
Is er een recente back-up beschikbaar?
Kan ik via out of band management remote bij de server komen?
Staan de firewalls open?

Al deze checks voer je uit via je admin-account en via commando’s op het toetsenbord. Iedere check vink je af in een excellijst of een ticket. Dat is de enige manier waarop je ze ‘ziet’.

Manueel versus conceptueel
In een fabriek is het werk aan de productielijn vaak handwerk (al dan niet uitgevoerd door een robot).
Voorraden aanleveren aan het station, assemblages aan elkaar koppelen, eindproduct op pallets laden.

In de IT Smart Factory bestaat het handwerk uit de toetsen die je aanraakt. Je configureert in een (softwarematige) virtuele wereld.
De taken bestaan dus uit denkwerk. Iedere stap is een conceptuele, intellectuele uitdaging – met de focus op configureren.
Scripts en if-then-else-statements zijn nodig indien een stap geautomatiseerd wordt.

Voorspelbaarheid versus verrassingsfactor
In een fabriek zijn stappen herhaalbaar, en wordt zo veel mogelijk gestandaardiseerd. Daarmee wordt de output voorspelbaar.
Voor hetzelfde type auto gaat een stuurwiel altijd op dezelfde manier in het dashboard, de versnellingsbak wordt altijd op dezelfde plek gemonteerd, koekjes hebben hebben altijd dezelfde ingrediënten en dezelfde vorm.

Hetzelfde geldt in de IT Smart Factory – ook daar volg je standaard routines en  geautomatiseerde stappen om van sub-assemblages tot een eenduidig eindproduct te komen.

Echter: vaak heeft jouw Smart Factory betrekking op onderhoud op een bestaande infrastructuur. Dan kom je een complicerende factor tegen: changes op bestaande infrastructuur zijn niet voorspelbaar. De uitkomst van een configuratie-change of van een patch heeft elke keer weer een hoge verrassingsfactor.

Iedere server is net iets anders ingericht dan de ander, en heeft in de loop der jaren stukjes code en configuratie erbij gekregen. Er zijn wat handige tooltjes op geïnstalleerd, de firewalls zijn een keer voor een test voor een bepaald IP adres dichtgezet maar niet meer opengezet. En dat allemaal weer in die virtuele wereld – dus minder zichtbaar dan wanneer je je Jaguar naar de garage zou brengen en men hem niet eens in onderhoud neemt, omdat je er fietsbanden op gemonteerd hebt, het stuur op de achterbank hebt geplaatst en diesel in de benzinetank hebt gegooid.

Samenvattend: een IT Smart Factory heeft elementen die meestal niet in een reguliere fabriek voorkomen – je leeft in een virtuele wereld met conceptuele taken die een hoge verrassingsfactor kunnen hebben als ze uitgevoerd worden.
Intensieve communicatie tussen de stations en dagelijkse sturing vanuit de control room is daarom een must.

Marianne Faro, Senior Smart Factory consultant bij Itility

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in