Home Internet Welke things vormen het Internet of Things?

Welke things vormen het Internet of Things?

60

Terug van weggeweest: the Internet of Things. Ik hoor het opeens weer overal om mij heen. Dat is ook wel logisch. We staan op het punt dat er meer objecten verbonden zijn met internet dan mensen. Maar wat zijn die ‘things’ dan? Het leuke is dat dit dingen zijn die je tot voor kort niet voor mogelijk hield.

Toen we 15 jaar geleden van start gingen met Buyitdirect gonsde het Internet of Things ook in de IT-wereld. Het idee achter deze term was destijds dat in de toekomst niet alleen mensen en computers, maar allerlei apparaten verbonden zijn met internet. Die toekomst is nu een feit. Er zijn zelfs al meer ‘things’ verbonden met internet dan mensen. Dan heb ik het niet alleen over computers en laptops, maar ook over dingen zoals huishoudelijke apparaten, auto’s en modeaccessoires. Als aanbieder van ‘things’ krijg ik vaak de vraag: “wat gaat er komen in de wereld van ICT-producten?” Mijn antwoord is dan: “alles”. Dat is enorm spannend, want de dingen blijven ons verrassen.

De zogenoemde wearables zijn daar een goed voorbeeld van. Wearable betekent net zoals portable ‘draagbaar’, maar dan in de zin van kleding en modeaccessoires. Trainingspakken die gegevens over hartslag, vetverbranding en andere fysieke kenmerken doorgeven aan een sport-app, bijvoorbeeld. Ook slimme brillen en horloges behoren tot deze categorie en armbanden die dankzij buigbaar glas volledig bestaan uit een beeldscherm.

Het lijkt allemaal heel futuristisch, maar deze ‘things’ zijn voor het merendeel vandaag al beschikbaar voor het Internet of Things. Het is alleen nog wachten tot de kinderziektes eruit zijn en het gemeengoed wordt. Een goede manier om de toekomst van het Internet of Things te voorspellen, is een kijkje te nemen bij crowdfundingprojecten zoals Kickstarter. Hier kunnen inventieve en innovatieve mensen prototypes van hun ideeën tonen.

Crowdfunding is er overigens niet alleen voor technologische innovatie. Ook muziekbands en filmmakers kunnen ideeën voor prachtige producten voorstellen. De 19-jarige Delftse student Boyan Slat haalde al 1 miljoen euro op, de helft van het benodigde kapitaal, voor zijn uitvinding om plastic afval uit de zee te vissen. Wie denkt dat deze ideeën toekomst hebben, kan met een donatie meehelpen aan de ontwikkeling daarvan. De beloning is meestal een korting op het product. Maar het is vooral fijn om op te kunnen treden als sponsor van kunstenaars.

Er zijn uitermate succesvolle Kickstarterprojecten. De Pebble smartwatch is daar de meest aansprekende van. De bedenker van dit horloge, dat een koppeling maakt met apps, hoopte via Kickstart 100.000 dollar op te halen. Dat liep even anders. Ruim 85.000 mensen droegen bij aan het project en Pebble incasseerde daardoor meer dan 10 miljoen dollar. Inmiddels zijn er al 300.000 smartwatches door Pebble geleverd.

Andere voorbeelden van succesvolle Kickstarterprojecten zijn onder meer de Rocky-speakers van Malektronic die draadloos muziek streamen. Ik verwacht ook veel van projecten op het gebied van 3D-printing, zoals de Lix 3D-pen, waarmee je in de lucht 3D-tekeningen of –teksten ‘schrijft’.

Kickstarter laat zien welke mooie dingen het Internet of Things nog te wachten staan. Een aardige bijkomstigheid is dat Kickstarter ook een hele goede graadmeter is van wat consumenten willen. Haalt een project veel geld op? Dan staat de markt kennelijk te springen om het product. Voor marktonderzoekers is Kickstarter dus ook interessant. Wie zich afvraagt welke ‘things’ morgen hun intrede doen op het Internet of Things raad ik u aan eens een kijkje te nemen bij Kickstarter. Ziet u iets wat u graag terug ziet in de winkelschappen? Word dan een moderne mecenas.

Dik Graaff, Buyitdirect.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in