Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Werken of slapen

Werken of slapen

70

Het nieuwste boek van Erran Carmel, I’m working while they’re sleeping: Do we need to work in different time zones?, dat hij samen schreef met Alberto Espinosa, gaat over het overbruggen van tijdzones. De enige wijze waarop tijdzones overbrugd kunnen worden is als de IT-professionals in de lagelonenlanden werken terwijl wij slapen.

In het boek worden alle aspecten van het werken in verschillende tijdzones behandeld. Daarmee is het een lezenswaardig werk. Het meest intrigerende aspect van het werken in verschillende tijdszones, is de bereidheid van IT-professionals in lagelonenlanden om in shifts te werken. Het business model van pure players en multinationals in lagelonenlanden is gebaseerd op deze bereidheid. De vraag is wat er gaat gebeuren als deze IT-professionals zich plotsklaps gaan gedragen als hun collega’s in Westerse landen. De afhankelijkheid van de resources pools in lagelonenlanden is enorm. Hebben bedrijven een plan B voor dit scenario?

Uiteraard kan een aanpassing van de salarissen de bereidheid om te werken in shifts beïnvloeden. Maar de werking van dit middel is beperkt. De Total Cost of Ownership besparingen van offshore outsourcing zijn nog steeds substantieel, namelijk tussen de 30% en 45%. Maar als de IT-professionals in de lagelonenlanden de “overwerk”-vergoedingen van hun Westerse collega’s opeisen, wordt een flink deel van deze savings teniet gedaan. Indiase collega’s die in Europese kantooruren werken, vallen dan voor ongeveer 50% van hun tijd in een “overwerk” regeling. De opslag voor deze uren bedraagt dan +100% of in ieder geval +50%. Dat tikt aan.

Wellicht dat Chief Information Officers eens zouden moeten gaan nadenken over hun plan B. Een meer gedifferentieerde locatiestrategie, waarbij in iedere tijdszone een delivery center werkt tijdens kantooruren, kan een oplossing zijn, maar leidt ook tot hogere (coördinatie)kosten. De toekomst zal ons leren hoe lang de IT-professionals in lagelonenlanden nog bereid zijn om te werken terwijl wij nog slapen.

Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in