Home Innovatie & Strategie Windows 10: gratis maar toch duur

Windows 10: gratis maar toch duur

72

Computers, maar ook smartphones, maken veel meer emoties los dan bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. Ik kan erg kwaad worden als mijn smartphone weer traag is of als mijn pc weigert mee te werken. Ik verdenk mijn devices regelmatig van samenspanning om mijn geduld te testen. Terwijl ik alle begrip heb voor mijn korte stofzuigerslang of verstopte filter in de afwasmachine. Hoe komt dat?

Apparaten die ons leven op huishoudelijk gebied makkelijker maken, hebben de schijn mee. We denken dat we snappen hoe ze werken, en dat we ze dus kunnen maken als ze niet meewerken. Problemen met een stofzuiger hebben vaak een oorzaak die we met het blote ook kunnen zien, en dus is er een oorzaakgevolg- redenering die past in ons denkbeeld. Computers die tegendraads zijn snappen we niet. We zien niet wat het probleem is, en dus ook niet hoe het opgelost kan worden. Het is daarom voor softwareleveranciers een verstandige zet om systemen te ontwikkelen die gebruiksvriendelijk, stabiel en logisch zijn. Zodat we ze niet ervaren als tegendraads en ze met een hamer te lijf willen gaan. Een goed besturingssysteem maakt een tevreden klant. Logisch.

Of toch niet zo logisch voor iedereen, kennelijk. Microsoft maakte met Windows 8 de kapitale fout door een besturingsteem te maken waar (bijna) niemand wat van begreep. Het is een gebruiksonvriendelijke draak van jewelste, die slechts door een handvol tolerante consumenten wordt gebruikt, en zakelijk zeer slecht is ontvangen. De emoties die Windows 8 losmaakte, waren niet van de lucht, vandaar dat Microsoft al snel nieuwe versie van het besturingsysteem introduceert waarmee het zich duidelijk wil distantiëren van Windows 8. Dat blijkt alleen al uit de keuze om een stap in de numerieke reeks helemaal over te slaan en van 8 direct naar Windows 10 te gaan. Maar waarom gebeurt dit op zo’n irritante manier?

Sinds een week of twee verschijnt er ongevraagd een Microsoft-icoon in mijn taakbalk. Deze krijg ik niet weg. Dit is al heel naar, maar nog veel vervelender is dat het icoon zo nu en dan actief wordt en mij oproept Windows 10 te installeren. Dat ervaar ik als zeer opdringerig. Het is van hetzelfde niveau als dat mijn bakker in mijn voortuin roept dat zijn nieuwe granenbrood beschikbaar is. Gratis! Want dat is ook opvallend: Windows 10 is gratis tot juli volgend jaar. Zo maken ze het wel héél makkelijk om over te stappen. En ik vrees dat veel mensen dat ook zullen doen, al is het maar om af te komen van dat irritante icoontje.

Wat voor gevolgen heeft dit voor de IT-beheerders die werken in een land waar 70 procent van het werknemers kiest voor BYOD? Brengt het chaos met zich mee als iedereen uit eigen beweging opeens Windows 10 installeert, of juist niet? Zijn er al organisaties die hier hun bedrijfsbeleid op hebben aangepast? En wat gebeurt er met de oude vertrouwde laptop waar je het nieuwe besturingssysteem op laat lopen? Mijn ervaring is dat een nieuw besturingssysteem ook een nieuw device eist. Want we kennen allemaal wel de situatie dat je na een update een enorm trage pc overhoudt, die uiteindelijk leidt tot een snel bezoekje aan de computerwinkel. Of dat veel oude applicaties niet blijken te werken op het nieuwe OS. Dus uiteindelijk leidt zo’n gratis besturingssysteem tot een dure pc-aanschaf. Ik verdenk Microsoft er dan ook zwaar van dat ze een geheime en geweldige deal hebben met alle hardwareleveranciers. Maar laten we hoopvol zijn en bedenken dat naast alle chaos voor IT beheerders, Windows 10 er wel voor kan zorgen dat de economie een enorme impuls krijgt. Dan, en alléén dan, zou ik Microsoft het irritante icoontje op mijn taakbalk vergeven.

Bram Haasnoot, RealOpen IT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in