Home Ondernemen & Business Windows 8, 9, 10, wie niet weg is…

Windows 8, 9, 10, wie niet weg is…

58

“Wie tot 10 kan tellen, kan de hele wereld bellen…” Maar toch zou het zomaar kunnen dat Windows die 10 niet gaat halen. We kunnen er natuurlijk niet omheen: op 26 oktober was de introductie van Windows 8. Nou ja, in feite kunnen we er wel degelijk omheen. Want zo spectaculair en relevant is het niet meer. Ooit was de introductie van een nieuwe Windows-versie hét IT-evenement van het jaar. Alle PC’s draaiden immers op Windows, en er viel toen ook nog heel veel te verbeteren. De introductie van Windows 3.11 betekende ook echt een doorbraak en revolutie.

Daarna kwamen nog wat grotere en wat kleinere introducties, maar gaandeweg nam de relevantie af. Er kwamen meer platforms, het internet, de cloud, en – vooral – de mobiele revolutie. En Microsoft miste de boot. Meerdere boten. Niet gek natuurlijk als je bedenkt dat ze ook het meest te verliezen hadden bij elke wijziging van de status quo. Het verval was minder ernstig dan dat van Kodak, omdat er nog steeds heel veel geld blijft binnenkomen uit de installed base.

Maar de ‘Road Ahead‘ (mét interactieve CD-ROM!) waar Bill Gates in 1996 zo moedig over schreef (en overschreef) bleek een bochtige. En het Microsoft-vehicle bleek niet wendbaar genoeg om alle bochten en hobbels in de weg te nemen. En nu doen ze – samen met die andere fallen angel, Nokia – nog een poging Windows weer relevant te maken. Maar het zal tevergeefs zijn. We zullen ze missen.

Ik werkte indertijd bij Sun Microsystems en de topman daar, Scott McNealy, blonk uit in denigrerende one liners over Microsoft. Ik herinner me hilarische video’s over het fameuze Blue Screen of Death en hele tirades over de logica van een systeem dat je moest uitzetten door op start te drukken. Maar eerlijk is eerlijk, Gates heeft het langer volgehouden dan McNealy.

Ward van Beek is actief als zelfstandig communicatie-adviseur, vanuit zijn bedrijf GotContent? Daarvoor was hij meer dan tien jaar eigenaar en directeur van PR-bureau Whizpr

7 REACTIES

  1. Tablets met Windows 8 zijn de eerste tablets, van de vele tablets die ik al gezien heb, waarvan ik denk dat ze een Netbook kunnen vervangen gezien de standaard meegeleverde soft zoals Office, lync enz…. Geen enkele andere fabricant doet dit en geen enkele, zelfs betalende app, kan een degelijk alternatief bieden voor deze professionele soft. Daar bovenop komt nog dat het vrij eenvoudig is om alles te integreren met je huidige infrastructuur en toepassingen. Voor mij is WIN 8 een sprong voorwaarts en zal dit Microsoft terug volledig aan de top brengen zeker in de bedrijfswereld maar ook bij particulieren. Dit is ook de eerste versie van Windows in lange tijd die ik onmiddellijk ge√Ønstalleerd heb op mijn PC het is wat wennen maar eens je de filosofie beet hebt is het prettig werken. En als je gewoon bent met tablets te werken is dit kinderspel.

  2. @Helwin, ik probeerde aan de hand van terugkijken (√° la ‘successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst’) duidelijk te maken dat, afgaand op de promotionele buzz, ik denk dat Windows zijn tijd gehad heeft. En ik claim ook helemaal niet dat dat visionair is.

    @Jan, ik baseer mij mening geheel en al op wat ik, vanuit communicatie-oogpunt zag en zie gebeuren. Ik heb de software nog niet geïnstalleerd in werking gezien op iets anders dan een smartphone, dus heb geen enkele mening over de feitelijke kwaliteit. Ik ben wel blij met je reactie want het toont aan dat er nog steeds fans te vinden zijn, en daarmee heeft Microsoft nog steeds een basis voor hernieuwd succes. Ik zie zelf nog niet waarom ik het op mijn PC zou moeten installeren, maar wie weet komt dat nog.

  3. Vandaag iemand ontmoet die, omdat de vrijwel gratis upgrade nog bij de met Windows7 aangeschafte PC zat, Windows8 erop geïnstalleerd heeft. Hij deed positief en vertelde dat zijn moeder ermee kon werken. Maar het bleef een soort verontschuldigen. Hij was het ermee eens dat het eigenlijk niets nieuws bracht. Wel dacht hij, net als Jan, dat straks iedereen dit met plezier gaat gebruiken. Vanuit de onvermijdelijkheid ervan. Ik houd daar niet van.

    In mijn eerdere blog To Tile Or Not To Tile schreef ik al dat een smartphone/tablet interface niets te zoeken heeft op een vaste PC en apparaten met een toetsenbord en muis, al helemaal als er geen touchscherm aan vastzit. Daar zijn toch veel mensen het mee eens als ik het zo beluister. Het is net zoiets als mensen 500 Euro per maand voor hun zorgpremie vragen. Het klinkt niet eens zo onaardig en het idee is ook niet gek maar buiten dat is het volledig onacceptabel.

    Een collega installeerde Windows8 op zijn Windows tablet. Behalve het zoeken naar dingen die altijd makkelijk te vinden waren heeft hij er een probleem bij: de doorlopend met elkaar en het internet kletsende tegels drinken de batterij in minder dan twee uur volledig leeg. Dat was bij Windows7 niet. Een vergadering kom je er niet mee door. Daarmee is Windows8 nog steeds het virus dat elke Windows al was: het vreet je resources en vermenigvuldigt zich in een razend tempo.

    Wie wil er een volle Office op zijn tablet? Daar is een tablet helemaal niet geschikt voor. Het lezen van documenten en eventueel annoteren is voldoende. Documenten schrijven doe op een vaste werkplek en als je voldoende masochistisch bent op een laptop. Ik zie daar geen meerwaarde in. Probeer van een tablet geen PC te maken.

    We gaan het meemaken. Een groot probleem is is dat er voor velen geen alternatief is. De Mac is superieur in alle opzichten maar daar betaal je voor. Ik heb thuis ook Windows. Maar Windows8 komt er voorlopig niet in. Windows7 werkt namelijk pas net goed en veilig. Heeft moeite gekost. En dan geeft het installeren van ServicePack 1 nog steeds onherstelbare foutmeldingen. Op kwaliteit kan ik Microsoft niet betrappen al vond ik QDOS niet onaardig. Maar ook dat was gekopieerd. Dit Windows8 is zelf bedacht.

    Als ziener heb ik nooit gedeugd dus voorspellen wil ik niet. Ik weet wel dat de voortekenen niet gunstig zijn voor Microsoft. Want de naam klinkt niet meer, behalve dan bij een deel van de techies. De jeugd heeft er niets mee. Op YouTube en in DWDD wordt er om ze gelachen. Misschien lukt het ze weer, ze hebben geld zat. Maar liever zag ik een nieuwe en waardige concurrent. Want dit is niet de toekomst, zonde van het geld.

  4. Ik zal je m’n leeftijd niet verraden, maar ik heb alles over PC’s op het werk geleerd. Ik heb DOS en Win3.1 weten toekomen, ik heb de muis weten invoeren, gesurft met Mozaic en Netscape 1.0, de hele circus.

    Ik heb me onlangs laten verleiden tot het aanschaffen van een tablet. Geen iPad, ik doe niet mee aan die overgeprijsde Apple toestanden. Een Android tablet dus.

    Ik heb de slechte gewoonte om met elk nieuw toestel de bijhorende manual te openen en elke feature, elke functie en elke gadget uit te proberen. Lukt iets niet, dan ga ik de verkoper enkele slapeloze nachten bezorgen totdat die feature ofwel werkt, of totdat ik een aanvaardbare reden te horen krijg waarom iets niet werkt.

    Ik heb die Android tablet dus vrij nauwkeurig bekeken.

    Stilaan kom ik tot de ontstellende vaststelling dat men er blijkbaar in geslaagd is om ons op te zadelen met “hardware met een minderwaardig soort operating system”. Vijftien jaren geleden zouden we dit als “crap” betiteld hebben, maar vandaag bezingen we de roem en lof van dit “open” operating system met zijn “fantastische” SDK dat toelaat dat zelfs een veertienjarige software programmatjes kan aanmaken.

    Tijdens mijn ontdekkingstocht bots ik geregeld op problemen die “we” tien of vijftien jaren geleden dachten opgelost te hebben, en die nu plots weer de kop opsteken. Ik heb dagelijks “flashbacks”…

    Einde de jaren negentig maakte een bepaald programmatje van Nokia plots furore omdat je met je PC vlekkeloos via dat programmatje een verbinding kon maken met je GSM (niet enkel Nokia’s, ook andere merken), en van de dataverbinding van je GSM. Je kon dus op die manier overal surfen. Niet echt fantastisch snel, maar voldoende om je mail te lezen, enkele mailtjes te versturen, je agenda door te nemen en het laatste nieuws ergens op te pikken. Ik doe dat al sinds 1998 op die manier, eerst met dat Nokia programmatje, daarna met andere software. Vandaag doe ik dat nog steeds, bluetooth tussen PC en GSM en 3G Internet. Ik zit nooit – nooit – zonder Internet verbinding. Werkt dus al 14 jaar vlekkeloos.

    Neen dus. In Android lukt je dat dus niet. Je kan via bluetooth een beetje files uitwisselen, muziekje spelen, you name it, maar er is blijkbaar geen mogelijkheid om via bluetooth je GSM de opdracht te geven om een 3G verbinding te openen en daarover te surfen.

    No problemo. Let’s try WiFi.

    Neen dus. Tenzij je bereid bent om allerlei magische ingrepen uit te voeren (“rooten van je tablet”) en bedenkelijke, nauwelijks geteste software te instaleren lukt het je niet om via een als access punt geconfigureerde GSM het Internet op te gaan. Bij het lezen van die mogelijke ingrepen krijg ik telkens enorme “Win3.1 flashbacks”…

    Waar zijn we mee bezig? Hadden we al die problemen niet netjes opgelost in Win2000? Of was het in Win98SE?

    Al eens proberen te printen?

    In Win2000 (of was het Win98SE?) kwam men eindelijk met een OS op de markt dat er vlekkeloos in slaagde om eender welke printer in je netwerk te detecteren en te configureren. Je kon dus vlekkeloos printen naar die fantastisch degelijke HP Laserjet 4000N netwerk printer, (HP zal failliet gaan vanwege té degelijke materiaal) of naar die goedkope Canon kleurenprinter ergens in je thuis netwerk, zowel via kabel als via WiFi.

    Android. Neen dus. Tenzij je bereid bent om minstens 13 eurokes neer te tellen voor die populaire app, zal jij in Android niet printen op je bestaande oerdegelijke HP4000N. (En dat is voor een iPad blijkbaar niet anders, tenzij je toevallig een printer bezit die hun “Airprint” gedoe ondersteunt.)

    Waar zijn we mee bezig?

    Blijkbaar is dus zo’n tablet bedoeld voor “PC-illiterates”, voor klanten die geen weet hebben van wat een PC zoal kan, die totaal geen weet hebben van de duizend-en-één PC problemen, netwerk problemen, bluetooth problemen, configuratie problemen,…. die we in de voorbije 20 jaren opgelost hebben.

    Enig idee wat er zoal mogelijk is – in theorie – via bluetooth? Welke “services” een bluetooth device verondersteld wordt te ondersteunen? Al eens uitgepluisd welk van die “services” er – zegge maar – in WIn7 ondersteund worden? En in Android?

    Al eens een PowerPoint 2007 0f 2010 presentatie geopend in één van die talrijke pseudo office pakketjes op Android. Ziet er echt niet uit…

    Als Microsoft erin slaagt om een Windows 8 neer te zetten waarin – gewoon – “alle problemen die ze de voorbije 20 jaren netjes opgelost hebben” in terug te vinden zijn, dan durf ik een enorme markt te voorspellen. Namelijk alle “PC literates” (geen pro’s), die al die gadgets, features en functies als “normaal” zijn gaan beschouwen, en zich enorm enerveren aan dergelijke “tekorten”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in