Home Innovatie & Strategie Wordt ons leven complexer of eenvoudiger?

Wordt ons leven complexer of eenvoudiger?

63

Het is altijd leuk om toekomstvisies te lezen. Nog leuker is het om toekomstvisies tien jaar later nog eens na te lezen. Zo heb ik 1999 heel erg genoten van The Age of Spiritual Machines door Ray Kurzweil.  Een aantal van zijn voorspellingen is uitgekomen, een aantal andere niet.

De meest opmerkelijke voorspelling die hij deed was rond telegeneeskunde: tegen 2009 zou het merendeel van de onderzoeken door een dokter op afstand gebeuren. Nog verder in de toekomst kijken, zouden mensen medisch gescand worden terwijl ze onder de douche stonden, de uitslag van die scan zou naar een medisch centrum gestuurd worden, en bij de volgende douche zou gelijk ook een upgrade van een slecht functionerend lichaamsdeel (het kniegewricht bijvoorbeeld, of de lever) geïnstalleerd worden. We zijn er nog niet. En ik geloof ook niet dat er tegen 2019 een pc van 1.000 dollar zal bestaan die even krachtig is als de hersenen. Wat ik wel geloof, is zijn voorspelling dat computers vooral mobiel zullen zijn. In 1999 schreef Kurzweil dat de mens tegen het jaar 2009 een dozijn draagbare computers bij zich zou hebben.

Ik moest aan Kurzweil terugdenken, toen ik vorige week een discussie had met enkele collega’s bij Across Technology. We spraken over Big Data, en over wat dat kan betekenen voor een bank. Eén van mijn collega’s argumenteerde dat de consument in de toekomst geen portefeuille meer zou hebben. Alle betalingen zouden gewoon met zijn smartphone gebeuren, en die smartphone zou meteen ook het centrale onderdeel worden van alles wat we doen in het leven. Mijn collega is een optimiste, zij gelooft dat de dingen in de toekomst eenvoudiger worden.

Misschien ben ik soms een zwartkijker, maar ik vrees dat het leven er niet simpeler op wordt. In België hebben we een hele tijd geleden de elektronische identiteitskaart ingevoerd, de e-ID. Daar zit een chip op waar allerlei gegevens in kunnen worden opgeslagen. Ideaal om er alle soorten van toepassingen op te zetten. Dit kon dé enige kaart worden die je in je leven nog zou nodig hebben. Alles zou er op zitten. Toch merk ik dat ik nog nooit zoveel kaarten in mijn portefeuille zitten heb als ooit tevoren: de e-ID kaart, plus de SIS-kaart (voor de sociale zekerheid, met exact dezelfde gegevens als op mijn e-ID, plus nog wat extra’s), bankkaarten (voor elke rekening één), credit cards (opnieuw, eentje privé, eentje voor de zaak), klantenkaarten bij grootwarenhuizen, klantenkaarten bij kledingzaken, een kaart voor het recyclagepark. Moet ik nog doorgaan? Volgens mij krijgen we in de toekomst alleen nog meer kaarten.

Kurzweil heeft gelijk: we hebben een dozijn draagbare computers bij ons: een gewone laptop, een iPad als aanvulling, misschien nog een Kindletje hier of daar, een mp3-speler die toch ook een beetje een computer is, een smartphone… Ik ken zelfs aardig wat mensen die zowel een Blackberry als een iPhone bij zich hebben. De iPhone voor de leuke dingen, een Blackberry om op een goede manier hun mail te kunnen lezen. Het aantal toestellen dat we bij ons hebben, neemt niet af. Het neemt toe.

Wordt het leven eenvoudiger? No way, José. En weet je wat, ik maak ook eens een voorspelling: door al die complexiteit wordt het menselijk brein zo opgefokt dat het altijd slimmer wordt. En die computers van 1.000 dollar? Die halen ons nooit van zijn leven in.

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in