Home Ondernemen & Business Zelfstandig ondernemen blijft aantrekkelijk

Zelfstandig ondernemen blijft aantrekkelijk

115

Het nieuwe kabinet wil de inkomsten van de rijkskas verhogen, waardoor met name de werkende bevolking getroffen wordt. Volgens de statistieken van het CBS was in 2011 maar liefst 13,95 procent van de werkende bevolking zelfstandig en deze groep is groeiende. In een krimpende economie ontslaan bedrijven steeds meer vaste medewerkers. Een recent voorbeeld is de ING die 2350 banen schrapt. Bedrijven hebben meer behoefte aan zelfstandige professionals die flexibel inzetbaar zijn voor tijdelijke opdrachten. Hierdoor ontstaat een steeds verder geflexibiliseerde arbeidsmarkt. Des te opmerkelijker is het dat in het nieuwe regeerakkoord totaal geen aandacht wordt besteed aan deze groep. In dit licht is het voornemen van het kabinet om een winstbox voor ondernemers in te voeren, die zzp’ers op het eerste gezicht onevenredig hard treft, opmerkelijk te noemen.

Winstbox
De meest ingrijpende verandering voor zelfstandig ondernemers is de invoering van een winstbox voor ondernemers. Het nieuwe kabinet wil dat ondernemers straks belast worden in een nieuwe winstbox. In een verkenningsdocument van de Overheid werd vorig jaar een tarief van 28 procent genoemd voor deze nieuwe belastingbox. Daarbij zullen de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, de fiscale oudedagsreserve, de meewerkaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de startersaftrek waarschijnlijk verdwijnen. Dit betekent dat zelfstandig professionals hierdoor een aanzienlijk bedrag aan vaste aftrekposten moeten inleveren in ruil voor een (wat) lager belastingtarief.

Zelfstandig ondernemerschap aan de wilgen?

De stemming onder zelfstandig ondernemers is door het regeerakkoord somber blijkt uit onderzoek van payroll bedrijf Tentoo. De laatste tijd horen we steeds vaker geluiden van zelfstandig professionals die terug gaan naar een vast dienstverband, omdat ze de onzekerheden niet meer aan kunnen. Maar dit is slechts voor een klein deel een oplossing, gewoonweg omdat er weinig vaste banen zijn. Aangezien de zelfstandig ondernemers niet onder de nieuwe maatregelen van het kabinet uit kunnen, hebben meerdere zelfstandig professionals het gevoel in een impasse te zijn beland, maar is dat terecht?

Met de nieuwe maatregelen ondersteunt het kabinet niet de flexibele motor van de economie. Terwijl flexibilisering van de arbeidsmarkt juist de benodigde veerkracht kan geven. Toch zouden zelfstandig ondernemers hun kop niet moeten laten hangen door de nieuwe maatregelen. In een fiscaal perspectief blijft het nog steeds aantrekkelijker om zelfstandig ondernemer te zijn, dan in loondienst je brood te verdienen. Dit heeft te maken met de lagere belastingtarieven die ook gelden voor zzp’ers en met het urencriterium dat is komen te vervallen. Maar hoe zit dat dan? We vroegen het aan onze partner BDO.

Urencriterium

Met de invoering van de winstbox komt waarschijnlijk ook het urencriterium te vervallen. Voorheen moest een zelfstandige minimaal 1225 uur per jaar voor zijn eigen onderneming werken. Zakte hij onder het minimum dan kwam hij niet in aanmerking voor de eerder genoemde aftrekposten. Als de winstbox wordt ingevoerd dan is dat voordelig voor ondernemers die niet aan het urencriterium voldeden. Zij hadden immers toch al geen recht op de faciliteiten, maar worden in het akkoord wel gecompenseerd met een lager winstboxtarief. In het licht van het huidige economische klimaat waar het voor de zelfstandig ondernemer lastiger is om aan voldoende opdrachten te komen is dit dus een positieve ontwikkeling. Vanuit fiscaal perspectief blijft het dan ook aantrekkelijker zelfstandig te ondernemen dan in loondienst te werken.

Rick Kruiswijk richtte in 1995 HeadFirst op, een onafhankelijke kennisbemiddelaar die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties, met name op het gebied van ICT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in