Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Zzp-er en ook nog succesvol

Zzp-er en ook nog succesvol

66

Veel ondernemers stoppen er vrijwillig mee, vooral de zzp’er, schrijft het Financieele Dagblad op 5 augustus. De krant meldt hierbij dat het aantal opheffingen al jaren toeneemt, met ruim 43 procent over alle rechtsvormen tussen 2009 en 2013. Het aantal bv’s dat zich in deze periode uitschrijft stijgt explosief met maar liefs 117 procent. Dit is veel hoger dan het percentage zzp’ers dat de handdoek in de ring heeft gegooid in deze periode (33%). Amper omzet en te weinig klanten zijn de belangrijkste redenen.
Toch is het heel goed mogelijk om ook in economisch mindere periodes klanten en omzet te genereren, ook als zzp’er. Het is dan ook niet voor niets dat het aantal zzp’ers netto nog elk jaar stijgt. Volgens prof. dr. Arjan van den Born van de Universiteit van Tilburg, schrijver van het boek The Fuzzy Firm, wordt het succes van de zelfstandig professional bepaald door netwerk, vaardigheden en persoonlijkheid. Zit het snor met wie ik ken, wat ik kan en wie ik ben, dan komen de klanten, opdrachten en omzet wel degelijk.

Wie ken ik
De zzp’er die veel energie stopt in zijn netwerk en een groot netwerk heeft, genereert een hogere omzet, want we leven immers in een netwerkeconomie. ‘Wie je kent legt meer gewicht in de schaal dan wat je kunt, tenzij dat objectief te meten is’, zegt van den Born. Op het gebied van netwerk en sociale vaardigheden komt het vooral aan op twee punten: doen en geven. ‘Zie en spreek mensen zien en geef hen eerst iets, voordat je wat komt halen.’ Door te laten zien dat je bestaat, bijvoorbeeld door netwerkbijeenkomsten te bezoeken of je in te schrijven bij intermediairs die zelfstandig professionals en opdrachtgevers naar elkaar toe brengen, vergroot je niet alleen je netwerk, maar maak je ook direct kans op een nieuwe opdracht.

Wat kan ik
Een sterke reputatie door professionele vaardigheden en ondernemersvaardigheden levert meer omzet op. Denk bij deze professionele vaardigheden tegenwoordig vooral aan hard skills, zoals technische vaardigheden en bij typische ondernemersvaardigheden aan het zien en grijpen van kansen, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie. Ook kan samenwerken met een andere zzp’er een aantrekkelijke optie zijn. Vooral een meester-leerlingverhouding volgens het zogeheten gilde-principe is hiervoor heel geschikt. De jonge zelfstandige profiteert van de ervaring en reputatie van de ervaren professional en deze profiteert op zijn beurt van de innovatiekracht en de up-to-date skills van de ‘jonge hond’. Een goede positie in de flexibele arbeidsmarkt veroveren doe je ook door jezelf te blijven ontwikkelen en specialiseren. Investeren in het volgen van opleidingen en trainingen, bijvoorbeeld via de HeadFirst Academy, is van belang om de concurrentie voor te blijven.

Wie ben ik
‘Persoonlijkheid kan belangrijk zijn, maar dat hangt sterk van de markt af waarin je actief bent’, volgens Van den Born. Ben je actief in een innovatieve markt, dan is proactiviteit een belangrijke soft skill, maar als er veel concurrentie is, is doorzettingsvermogen juist van doorslaggevend belang om klanten, opdrachten en omzet te genereren. Een zzp’er met een licht dominante, stressbestendige persoonlijkheid heeft de meeste kans op succes.

Heb je een goede balans tussen netwerk, vaardigheden en persoonlijkheid gevonden, dan is de situatie zoals geschetst in het FD niet van toepassing en ligt een mooie carrière als zzp’er in het verschiet.

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in