Home Internet Wat betekent het internet of things?

Wat betekent het internet of things?

93

Het bedenken van de term Internet of Things (IoT) wordt in brede kring toegeschreven aan Kevin Ashton, een deskundige op het gebied van digitale innovatie die het idee ontwikkelde dat de volgende versie van het internet zal draaien om gegevens die zijn gemaakt door dingen, niet door mensen.

In 1999 werd Ashton als volgt geciteerd in het webmagazine Radio Frequency Identification Journal: “Als we computers hadden die alles wisten wat er te weten valt over dingen, aan de hand van gegevens die zij hebben verzameld zonder enige hulp van ons, zouden we in staat zijn alles bij te houden en tellen, en zouden we verspilling, verlies en kosten sterk kunnen terugdringen. We zouden weten wanneer dingen vervangen, gerepareerd of teruggeroepen moesten worden en of zij vers waren of niet langer op hun best.”

De meesten van ons denken bij ‘verbonden zijn’ waarschijnlijk aan aansluiting via apparaten zoals onze tablets of smartphones. In de toekomst van het IoT duidt het echter waarschijnlijk op een wereld waarin zo ongeveer alles met iets anders kan zijn verbonden. Maar het gaat verder dan dat. Het IoT benadrukt dat in deze toekomst de waarde van alledaagse ‘dingen’ drastisch zal worden verhoogd.

Het IoT zorgt voor de mogelijkheid om een toenemende verscheidenheid aan statistieken te analyseren en kan een revolutie teweegbrengen in de gerichte marketing van producten en diensten. Kijk bijvoorbeeld naar de recente overname door Google van Nest Labs, een bedrijf dat intelligente gadgets vervaardigt zoals thermostaten en rookmelders. De producten die Nest Labs maakt leren van de manier waarop zij worden gebruikt en programmeren zichzelf door rekening te houden met hoe zij worden gebruikt. Hun meest belangrijke eigenschap is waarschijnlijk hun vermogen om enorme hoeveelheden gedragsgegevens te oogsten en hoe meer gegevens worden verzameld, des te waardevoller worden de gadgets voor Nest Labs. Zij worden een manier om te zien hoe consumenten zich gedragen en vormen dus krachtige hulpmiddelen bij het anticiperen op hun toekomstige productbehoeften.

Vandaag bedenken hoe de wereld van morgen eruit zal zien
Kijk nu maar eens om u heen. Plotseling lijkt dit futuristische scenario van connectiviteit op grote schaal helemaal niet meer zo ondenkbaar als het klinkt. We zien en voelen de aanwezigheid ervan al in de apparaten, cloudinfrastructuren en intelligentietools die wij elke dag gebruiken. De wereld is al verbonden.

Voor een bedrijf kan het een angstaanjagend vooruitzicht zijn om onderdeel te gaan uitmaken van het IoT. Proberen in te spelen op alle mogelijke apparaten en alle mogelijke sensoren die beschikbaar zijn en proberen een manier te bedenken om deze in een bedrijf te gebruiken, vormt een verkeerde aanpak. In plaats daarvan kunt u zich beter beperken tot de gegevens die uw bedrijf werkelijk nodig heeft. Bovendien moet u er rekening mee houden dat de manier waarop nu reeds beslissingen worden genomen in uw bedrijf bepalend is voor de gegevens die u nodig hebt en voor uw eerste stappen richting het IoT.

Het fundament van het Internet of Things wordt gevormd door sensortechnologie, die de kloof overbrugt tussen de analoge en digitale wereld. Epson heeft een lange voorgeschiedenis met sensoren (wij vervaardigen ze, synthetiseren de kwartskristallen die zij bevatten en ontwikkelen producten waarin zij worden toegepast) en wij zijn er uit eerste hand getuige van dat de technologie zich in halsbrekend tempo voort ontwikkelt. In de toekomst zullen er maar heel weinig apparaten zijn die niet zichzelf kunnen bewaken met ingebouwde sensoren.

Door deze versmelting van technologie biedt het IoT van vandaag volledige printervloten die zichzelf kunnen bewaken en op intelligente wijze melding kunnen maken van hun inktniveaus en onderhoudsvereisten, en projectoren die aan een centraal faciliteitenteam kunnen melden dat hun lampen versleten raken en zullen moeten worden vervangen. Het IoT van morgen bouwt voort op deze vermogens door deze apparaten in staat te stellen deze gegevens terug te leiden naar de bedrijven waar u ze hebt aangeschaft en hen zo in de gelegenheid te stellen u van producten en een verhoogd serviceniveau te voorzien die specifiek zijn afgestemd op uw behoeften.

De bovenstaande scenario’s dienen alleen ter illustratie van wat al mogelijk is geworden door het Internet of Things. Stel u voor wat er nog aan mogelijkheden gaat komen en u zult zien dat het morgen van vandaag net om het hoekje ligt te wachten.

Oscar van der Linden, Country Manager Epson Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in