Home Algemeen Hoe hybride is uw cloud?

Hoe hybride is uw cloud?

71

Op zich klinkt het wel vreemd natuurlijk: een hybride cloud. Cloud computing is uitgevonden om zoveel mogelijk alle diensten uit te besteden en binnen de eigen organisatie niets meer te bewaren.
Geen installatie, geen onderhoud, geen updates aan de software: de hele handel wordt gewoon verhuisd naar de publieke cloud. Makkelijk toch? Niet helemaal, en er zijn nog steeds voldoende redenen om een deel van de data beter af te schermen.

In het verleden hebben bedrijven met veel enthousiasme hun toepassingen en data naar de cloud verhuisd. Voor een deel werd dit gedreven door de eigen medewerkers van het bedrijf. Eindgebruikers waren de eerste promotoren van de cloud door het gebruik dat ze maakten van mailpakketten als Hotmail of Gmail, of fotodiensten als Flickr of Picasa.
Door op cloud diensten over te stappen, slaagden IT-afdelingen er in het datacenter te moderniseren en de business gebruikers meer flexibiliteit te geven, meer wendbaarheid in onze snel veranderende wereld. Tegelijk werd het makkelijker om toepassingen te schrijven die als het ware in de cloud ‘geboren’ zijn.
Alras kwamen organisaties er achter dat een bedrijf toch iets andere eisen stelt aan beveiliging dan de privé-persoon. De eindgebruiker trekt zich iets minder aan van Service Level Agreements of flexibiliteit dan de gemiddelde CIO van een kleine of grote onderneming.
Daarnaast ervoeren vroege adepten van de cloud ook dat het niet zo makkelijk is om weer uit het cloud-model te stappen, net zoals de eerste aanhangers van IT-outsourcing er ook achter kwamen dat er een zekere kost gepaard gaat met het overzetten van een contract van één bedrijf naar een ander. Dus vroegen IT-verantwoordelijken zich af of het private cloud model misschien toch niet beter was.

In die zin is de hybride cloud het beste van twee werelden. Bedrijven hoeven niet langer een compromis te sluiten tussen de snelheid en schaalbaarheid van publieke cloud diensten en de beveiliging die een private cloud biedt.
Iedereen naar de hybride cloud dus? Niet zo snel, want niet iedere hybride cloud is gelijk geboren. Wie het hybride cloud aanbod bekijkt, weet dat er een groot verschil is tussen wat diverse vendors leveren.
Er zijn een paar zake waar beslissingsnemers in ieder geval rekening mee moeten houden, zo onder meer de snelheid waarmee de hybride cloud binnen een bedrijf geïmplementeerd kan worden. Dat heeft onder meer te maken met de manier waarop de hybride cloud bij een organisatie binnen komt: gaat het om een los geheel van opslag, verwerkingskracht, virtualisatie en connectiviteit die het bedrijf zelf (of een derde partij) nog tot een goed geolied geheel moet samensmeden?
Of gaat het om een totaaloplossing die op voorhand al getest is door een leverancier en die al snel klaar voor gebruik is? Daar mee samenhangend is de vraag hoeveel diensten standaard geleverd worden met de volledige infrastructuur. Ook beveiliging is een heikel punt: zit die meteen ingebakken in de oplossing die de klant geleverd krijgt? Een optie die zeker aan te raden is, want achteraf pleisters plakken om gaten te dichten is zelden de juiste aanpak.

Heb je net gekozen voor hybride cloud, dan is er dus nog steeds de keuzestress tussen de verschillende oplossingen. Maar een goede stelregel is wellicht om de beslissing voor een groot stuk te laten bepalen door de reputatie en ervaring van de leverancier. Want ook al gaat een stuk van je infrastructuur het etherische van de cloud in, de warme menselijke relaties met je leverancier blijven een rol spelen…

Arnaud Bacros, BeLux Country Manager EMC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in