Home Innovatie & Strategie 20 jaar thin client: verleden, heden en toekomst

20 jaar thin client: verleden, heden en toekomst

252

Zo’n twintig jaar geleden introduceerde Sun de “netwerkcomputer” die de weg heeft vrijgemaakt voor de moderne thin client. Wat is er sindsdien gebeurd en waarom horen we, ondanks de stabiele vraag, zo weinig van deze sector?

Een front

Spannende tijden waren dat, toen de verschillende thin-client-providers de handen ineen sloegen om als één front de dominantie van de pc-industrie te lijf te gaan. Samen met Siemens-Nixdorf, Neoware en Wyse en Co liet IGEL op CeBIT zien hoe de werkstationbeveiliging permanent kon worden verbeterd en de kosten tegelijkertijd omlaag konden, met flexibele hardware, specifieke besturingssystemen en het nieuwe Citrix ICA-protocol.

Thema nog steeds relevant

Het doel destijds – betere beveiliging, lagere total cost of ownership – is vandaag relevanter dan ooit. Het grote verschil met toen is het initiatief van de huidige spelers. Door de consolidatiegolf die tien jaar geleden is ingezet, werd Neoware onderdeel van HP, Siemens-Nixdorf van Fujitsu Group en Wyse van Dell. Het trieste is dat de thin client binnen het totale aanbod van de IT-giganten is gereduceerd tot een hardware-gadget die weliswaar uitblinkt als het gaat om de nieuwste standaards, maar de sleutel tot succes – intelligentie – volledig doodzwijgt.

Software en thin client

Het softwarepakket heeft immers altijd een cruciale rol gespeeld bij het overtuigen van en indruk maken op de thin-client-klanten. Zonder de geboden flexibiliteit en toekomstbestendigheid zouden noch de ultra thin clients, noch de ooit de hemel in geprezen zero clients van Panologic een succes zijn geworden. Voor een niet-merkgebonden thin client is het echter niet relevant of VMware een nieuw protocol introduceert voor toegang tot virtuele desktops, zoals onlangs het geval was met Blast. Met één gecentraliseerde update zijn duizenden thin clients over de hele wereld binnen enkele minuten weer helemaal bij de tijd!

Software definieert

Maar welke richting zijn de thin clients ingeslagen? Het antwoord van de cloud-computing-sector is duidelijk: “software-defined”. Dit houdt in dat de software de cliënt definieert, en niet de hardware. Klinkt dat bekend? Na twintig jaar zijn de “oude” deugden van de thin-client-sector actueler dan ooit. De hoogste tijd dus om de discussie erover weer aan te zwengelen!

Martijn van Tricht, Systems Engineer van IGEL in de Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in