Home Innovatie & Strategie 2014: het jaar van de bedrijfstransformatie

2014: het jaar van de bedrijfstransformatie

56

In de aanloop naar de jaarwisseling is het gebruikelijk om als een soort helderziende vooruit te kijken naar 2014. Wat heeft volgend jaar voor ons in petto? Kunnen we de crisis eindelijk achter ons laten en weer naar de toekomst kijken? Ik voorspel dat bedrijven in 2014 weer in beweging zullen komen en zich massaal gaan richten op het transformeren van hun organisatie.

Voorspellingen zijn altijd gebaseerd op signalen uit de realiteit, op basis waarvan je met enige zekerheid een inschatting kunt maken over de toekomst. Een van die signalen is de conjunctuurenquête van de Kamer van Koophandel, waaruit blijkt dat ondernemers eind 2013 een stuk optimistischer zijn over de verwachte omzetgroei. Maar ook om me heen merk ik dat er positiever wordt gedacht over de toekomst. CEO’s krijgen er weer zin in. Ze zijn klaar met de crisis en willen weer vooruit met hun organisatie. Werken aan nieuwe businessmodellen, bedrijfstransformatie en proactief inspelen op de voortrazende ontwikkelingen.

Last men standing
We hebben een turbulente periode achter de rug vol besparingen en faillissementen. Toch heeft dit er wel toe geleid dat de bedrijven die nu nog overeind staan, hun kosten goed onder controle hebben. Bij een oplevende economie, zullen zij het snelst hun inkomsten zien stijgen. Maar hoe hebben deze bedrijven hun kosten onder controle gekregen? Dat is voor een groot deel te danken aan het anders inrichten van IT. Outsourcing, SaaS en cloud computing zijn jarenlang als middel gebruikt om IT-diensten uit te besteden en daarmee te besparen op hardware, software en personeel. Maar door te profiteren van de cloud-revolutie maakten deze bedrijven in feite ook essentiële stappen om hun IT te moderniseren. Nu de grootste besparingsrondes achter de rug zijn, is het tijd voor de volgende stap. Het verder bouwen aan de IT-infrastructuur van de organisatie, zodat die zoveel mogelijk waarde toevoegt aan de bedrijfsvoering.

Businessprojecten
Hoe maak je nu de volgende stap als bedrijf? Voor mijn eigen organisatie was de belangrijkste verandering het invoeren van agile-projectmethodes. En niet alleen voor softwareontwikkeling, maar voor alle onderdelen van de organisatie. Dit is een forse cultuurverandering, die gevolgen heeft voor zowel de samenwerking met klanten als voor de interne organisatie. Maar het is absoluut de beste manier om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Om samen op een effectieve manier te werken aan projecten die snel waarde toevoegen aan de organisatie. Door agile te werken worden IT-projecten ineens businessprojecten, in plaats van technische hoogstandjes zonder enig raakvlak met de business of de gebruikers.

Creatief met data
Ik voorspel dat steeds meer bedrijven in 2014 zullen inzien dat agile de beste manier is om een organisatie wendbaar te maken en om de kennis en creativiteit van het gehele personeel te gebruiken. Nu veel organisaties hun kosten onder controle hebben, hun IT steeds verder hebben geautomatiseerd en naar de cloud hebben uitbesteed, is hun bedrijfstransformatie bijna compleet. De volgende stap is om met Big Data en Business Intelligence aan de slag te gaan. Het creatief gebruiken van bedrijfsinformatie om klanten beter te kunnen bedienen en bedrijfsprocessen efficiënter te maken. Ik voorspel daarom dat bedrijven die investeren in deze nieuwe manier van denken en doen in 2014 het meest zullen profiteren van de kansen in de markt.

Piet van Vugt, CEO van Pink Elephant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in