Home Security 2015: Focus op multidisciplinaire malware en spyware

2015: Focus op multidisciplinaire malware en spyware

82

2015 is begonnen, dus dat betekent een mooi moment om terug te kijken op het vorige jaar en voorzichtige voorspellingen te doen voor het nieuwe jaar.

Cybercrime-aanvallen die hun effectiviteit hebben bewezen, zoals gemanipuleerde e-mails of het uitbuiten van zwakke plekken in software, zullen in 2015 een belangrijk aandachtspunt van cybercriminelen blijven. Ik waag mij, samen met mijn collega’s van het G DATA SecurityLab, aan zes voorspellingen.

Zelfkwantificeringsdata slecht beveiligd
Het meten en analyseren van de eigen activiteit en biomedische gegevens zoals een stappenteller, calorieënteller, hartslagmeter, slaapmeter en autorijmonitor, maakt een enorme vlucht door. De gegevens die hieruit voorkomen zijn over het algemeen niet erg goed beschermd, terwijl ze voor verschillende partijen, zoals verzekeraars en verkopers van medische hulpmiddelen en voedingssupplementen, wel interessant zouden kunnen zijn. Wij van G DATA maken ons zorgen dat er op dit gebied volgend jaar veel gegevensdiefstal zal gaan plaatsvinden.

Multidisciplinaire malware: deuropeners naar bedrijfsnetwerken
In het komende jaar zal er meer multidisciplinaire malware- malware die zowel op pc’s als op smartphones gedijt- verschijnen. Dergelijke malware kan worden ingezet als deuropener naar bedrijfsnetwerken. Het algemene gebrek aan beveiliging van smartphones en het zakelijke gebruik van deze mobiele mini-computers maakt dit tot een gemakkelijke tactiek om aan een schat aan bedrijfs- en klanteninformatie te komen.

Meer mobiele apparaten met voorgeïnstalleerde spyware
G DATA analyseerde in 2014 de Star N9500, een smartphone die vanuit de fabriek werd geleverd met spyware erop. Ik voorspel dat dit in de toekomst vaker zal voorkomen. Zo betaalt de gebruiker weliswaar een lage prijs voor het apparaat, maar een hoge prijs  voor alle informatie over zijn contacten, gesprekken, bewegingen en activiteiten die hij buiten zijn wil om deelt met de fabrikant.

Nieuw record voor banktrojanen
Banktrojanen zijn een erg lucratieve aangelegenheid voor cybercriminelen. Tweefactor-authenticatie van banken en andere online diensten worden vakkundig ontweken met deze intelligente malware. In 2015 verwachten wij een nieuw record aan banktrojanen te zien.

Doorzettende Adware-trend
Hoge rendementen op kleine investeringen: cybercriminelen laten de kassa rinkelen door ongevraagd advertenties aan slachtoffers te tonen. In 2015 verwachten wij een verdere toename van Adware-aanvallen.

Meer spyware
Onlangs kwam Regin, een nieuwe spyware-aanval, aan het licht. Regin wordt gebruikt voor gerichte aanvallen op netwerken die verondersteld worden veel interessante informatie te bevatten, zoals overheidsinstellingen en grote multinationals. Ik ben ervan overtuigd dat meer van dit soort hoogcomplexe spyware-aanvallen in 2015 zullen worden ontdekt.

Jan van Haver, country manager Benelux & UK bij G Data Software

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in