Home Cloud 2017: het jaar van überCloud

2017: het jaar van überCloud

54
service

Nee, het is niet wat u wellicht denkt. Dat het andere taxibedrijf gaat geen cloud-oplossingen aanbieden. Wat wij bedoelen is het Cloud der clouds ofwel het Interconnected Cloud.

Eerst even een extra woordje uitleg, want deze vorm van cloud is (nog) niet toegekend in de definitie van het Amerikaanse N.I.S.T. Daarin worden momenteel vier soorten clouds genoemd: Public Cloud, Private Cloud, Hybride Cloud en Community Cloud. Volgens onze bescheiden mening is het hoog tijd dat er een vijfde vorm bijkomt met als naam InterCloud.

Een InterCloud is een soort Cloud dat andere Clouds met elkaar kan verbinden. Meestal zijn dit Public Cloud providers. De toenemende vraag naar InterClouds is eigenlijk vrij logisch, want steeds meer bedrijven stappen over naar Private of Public Cloud-oplossingen. Ze maken daarbij meestal gebruik van het internet om deze dienst of informatie te gebruiken. En laat nu net het internet zelf een exponentiële groei doormaken met steeds meer gebruikers en soorten van diensten.

Het zijn voornamelijk particulieren zoals u en ik, die als consument allerlei zaken in abonnementsvorm afnemen. Denk daarbij aan Youtube, Spotify, Netflix, Facebook, Google en vele andere soorten van aanbieders. Kortom: net zoals met de auto sta je ook op het internet steeds vaker in de file. Ondertussen doen de telecom providers er alles aan om hun netwerk op te waarderen om aan de blijvende vraag aan bandbreedte te kunnen voldoen. Dankzij het toenemende succes in de afgelopen jaren van Public Cloud oplossingen zoals Microsoft Office 365 bij bedrijven zijn steeds meer gebruikers verbonden via internet om hun dagelijks werk te kunnen doen. Maar zou het niet handiger zijn om als bedrijf rechtsreeks te kunnen verbinden met de Cloud Service Provider naar keuze? Dit is wat de InterCloud kan aanbieden. En dit meestal direct via het datacenter waarin uw bedrijf al zijn IT omgeving heeft ondergebracht.

Rechtstreeks naar de Public Cloud?

Het gebruik van de Public Cloud groeit gestaag in België. Niet alleen in omvang, maar ook het aantal aanbieders neem toe. En iedere Cloud aanbieder heeft zijn eigen netwerkdienst. Hieronder een overzicht van de belangrijkste spelers* en hun manier om rechtstreeks te verbinden:

  • AWS Direct Connect
  • DirectLink voor Softlayer
  • ExpressRoute voor Azure
  • Google Cloud Interconnect
  • Oracle FastConnect
  • Salesforce Connect

Iedere Public Cloud provider heeft uiteraard zijn eigen voorwaarden en technische specificaties, vooraleer je een verbinding tot stand kan brengen.

Maar wat is de rol van het Datacenter?

Ook de datacenters volgen de ontwikkelingen op het gebied van hybride en multi cloud toepassingen op de voet. Steeds vaker krijgen zij het verzoek van klanten die een verbinding wilden met de Cloud. En met die toenemende vraag is men gaan inzien dat een goede connectiviteitspropositie een belangrijke business driver kan zijn. Klanten zullen immers sneller voor een datacenter kiezen als het koppelen met de Cloud providers ook relatief gemakkelijk gaat.

De momenteel belangrijkste spelers* en hun diensten staan hieronder vermeld :

  • euNetworks Cloud Connect
  • Equinix Cloud Exchange
  • Eurofiber Secure Cloud Connect
  • Interxion Cloud Connect

Vanwege commerciële redenen heeft ieder datacenter daar zijn eigen naam aan gegeven. Maar ze zijn allemaal identiek. Met dien verstande dat er een verschil is in af te nemen bandbreedtes en aan te sluiten partners.

Doordat de keuze groter aan het worden is voor zowel Cloud als datacenter diensten, is een juiste partner vinden steeds belangrijker om alles letterlijk aan elkaar te knopen. Vandaar een warme oproep aan alle systeem integratoren die ons land telt om ook de InterCloud te omarmen en als extra service aan te bieden. Ben benieuwd wie de eerste zal zijn!

Peter Witsenburg

*Met dank aan Robèr van den Brink voor het samenstellen van de lijst.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here