Home Innovatie & Strategie 2018 wordt een cruciaal IT-integratiejaar 

2018 wordt een cruciaal IT-integratiejaar 

126

Hoe zorg je ervoor dat de olietanker een nieuwe koers gaat varen? Dat is een actuele kwestie voor veel IT-afdelingen van grote organisaties. De machinekamer zit vol met de vertrouwde systemen die de tanker op een vaste koers houden. Tegelijk zijn de omstandigheden waaronder het schip vaart volledig veranderd. Het weer is omgeslagen, er liggen obstakels op de vastgestelde route en intussen halen kleinere wendbare bootjes je aan alle kanten in.

Een organisatie móet veranderen. Cloudtoepassingen, mobiele technologie, big data, AI en sociale platforms. Alle nieuwe ontwikkelingen hebben impact op de organisatie, markt en wereld. Dat betekent enerzijds dat de nieuwe technologie geïncorporeerd moet worden. Anderzijds dat je de bestaande, bedrijfskritische systemen niet zomaar overboord kunt zetten. In een periode van transformatie kun je immers niet stil gaan liggen.

Soepele samenwerking

Een slimme en flexibele manier van integreren is het enige juiste antwoord op dat vraagstuk. Als je de modernisering van applicaties op een behendige (agile) manier integreert in het systeem, kun je succesvol transformeren naar een hybride IT-omgeving waar lokale legacy systemen soepel samenwerken met nieuwere cloudsystemen en -platforms. Dat kan het (voorlopige) eindstation zijn of een tussenstap op weg naar een volledige cloudomgeving.

Het zwaartepunt ligt dus in 2018 bij de integratie van de applicaties. Maar ook het integreren zelf is aan een moderniseringsslag toe. Bestaande enterprise service bus (ESB) middleware schiet vaak tekort in connectiviteit voor het groeiende aanbod aan relevante cloudtoepassingen. En handmatig (bij)programmeren is kostbaar, complex en bijna onbeheerbaar. Bovendien kost het de nodige tijd en dat leidt er soms toe dat gebruikers in de tussentijd zelf en zonder toestemming hun oplossing gaan zoeken bij onduidelijke clouddiensten – shadow-IT wordt dat genoemd. Uit een eerder Cisco-onderzoek bleek al dat CIO’s denken dat in hun organisatie 51 clouddiensten gebruikt worden, maar dat het er in werkelijkheid 730 zijn! Als je niet oppast zet die shadow-IT de hele organisatie in het donker.

Ook de integratie moet moderner

Wie het applicatielandschap wil moderniseren en veranderen, moet de integratietechnologie van vandaag en morgen gebruiken. En ook die vind je (uiteraard) in de cloud. Niet voor niets is integration Platform as a Service (iPaaS) het snelst groeiende onderdeel van de integratiemarkt, met een verwachte omvang van bijna USD 3 miljard in 2025. iPaaS is bovendien de enige integratieoplossing die de dynamische cloudconnectiviteit kan bijhouden. Het biedt enerzijds de mogelijkheid om de essentiële data uit legacy systemen toepasbaar te maken in cloudsystemen en anderzijds kun je direct nieuwe cloudapplicaties aansluiten en integreren voor ongeduldige medewerkers het woord shadow-IT zelfs kunnen uitspreken.

Of een tijdje doelloos ronddobberen?

Voor veel grote organisaties wordt 2018 een cruciaal integratiejaar. Hoe zorgen we voor de noodzakelijke digitale transformatie zonder het schip een tijdje doelloos te laten ronddobberen? Hoe integreren we bestaande bedrijfskritische systemen met nieuwe en opkomende cloudsystemen? Cruciaal is niet alleen de keuze voor integratie – dat is geen keuze namelijk – maar ook voor een moderne vorm van applicatie-integratie. En dat moet voor de wal het schip keert.

Max van Eeghen, director, EMEA sales and business development bij Dell Boomi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in