Home Algemeen 2023 Tech voorspellingen

2023 Tech voorspellingen

24
dainamics

Containers worden de sleutel tot cloudneutrale infrastructuurontwerpen – lock-in verslaan

Voorheen werkten grote ondernemingen met verschillende cloud providers voor verschillende use cases. Maar dit leidde tot cloud lock-in – klanten zijn hier klaar mee. Om cloud lock-in te vermijden, zullen we in 2023 een toename van cloudneutrale ontwerpen zien.

Bedrijven zullen hierbij sterk inzetten op het containeriseren van applicaties, waardoor deze overdraagbaar worden op private, publieke en hybride cloudinfrastructuur. Dit, ongeacht de cloudprovider. Ook zal er een beweging te zien zijn om het beheer van applicaties te consolideren via Kubernetes-platforms. Dit zorgt voor flexibiliteit, snelheid, kosteneffectiviteit en security die nodig zijn voor succes in een cloudneutrale omgeving.

Automatische gecontaineriseerde back-up

In de komende 10 jaar zal het gebruik van containers ter ondersteuning van zakelijke flexibiliteit, schaal en efficiëntie, net als andere aspecten, de standaard worden voor enterprise back-up. Organisaties transformeren zo datarijke en kritieke toepassingen om gebruik te maken van moderne architecturen.

Aangezien menselijke interacties simpelweg niet kunnen voldoen aan de behoeften van moderne applicatiearchitecturen, staat bij deze paradigma extreme automatisering centraal. Op dezelfde manier waarop Veeam begon als een specifiek back-up platform voor virtuele machines en hierna uitbreidde, zullen oplossingen die gericht zijn op containers en vooral op gecontaineriseerde applicaties op grote schaal worden opgezet.

Hierbij wordt bij gecontaineriseerde applicaties van de volledige applicatie en configuratie een back-up gemaakt. Naarmate Kubernetes steeds meer wordt gebruikt voor kritische, gegevensrijke toepassingen, zal de inzet van gecontaineriseerde back-ups toenemen. Automatisering van de back-upprocessen is essentieel om de voordelen van dit dynamische en schaalbare platform te ondersteunen.

Multi-cloud back-up

Er zal een focus komen op back-up voor multi-cloud. Ondanks de invoering van multi-cloud benaderingen is elke cloud meestal een “walled garden”. Hierbij blijft de data binnen één cloud provider wat in het voordeel van de hosting cloud provider is. Met de toenemende regelgeving, zoals DORA (de Digital Operational Resilience Act in de Europese Unie), wordt het steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat de cloud provider bestand is tegen storingen.

Hierbij staat de mogelijkheid om gemakkelijk en kosteneffectief back-ups te maken en te herstellen in een multi-cloud- en hybride cloudomgeving centraal. Wel is het belangrijk dat er geen belemmeringen zoals beperkingen van de control plane of hoge kosten voor het exporteren van data naar de cloudprovider zijn, deze staan momenteel de mobiliteit van data en de flexibiliteit van bedrijven in de weg. Data maakt momenteel een explosieve groei door bij cloud providers, back-ups zullen hierom een hoge prioriteit vormen voor netwerkproviders, commerciële modellen en klantenbudgetten.

Flash omarmen

Back-up target platforms zullen versneld overgaan van disk naar flash naarmate de capaciteit van flash toeneemt en het evenveel zal kosten op basis van € per effectieve TB. De verwachting is dat de kosten van disk en flash op de middellange termijn gelijk zullen worden. Flash heeft hierbij het voordeel van betere prestaties, eenvoud, opslagdichtheid wat leidt tot een optimaal gebruik van ruimte, energie-efficiëntie en betere koeling. Al deze voordelen zullen de overstap naar flash verder stimuleren en zorgen voor een bredere inzet in het bedrijfsleven.

Stop met alles voor altijd op te slaan

Organisaties zullen streven om de grootte van hun back-up datasets te beperken. Om dit doel te behalen zal er beleid opgesteld moeten worden die een ‘alles voor altijd opslaan’-eindtoestand zou voorkomen. Hierbij is het wel zaak dat het beleid wordt nageleefd. Met de groeiende datasets, van vooral van ongestructureerde data, die we de komende 5-10 jaar zullen zien, kunnen organisaties alleen met zulk beleid back-ups in stand houden voor herstel, regelgeving, compliance en ransomware preventie.

Marco Bal, Principal Systems Engineer Pure Storage Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here