De laatste 2-3 jaar was 5G meer een marketing-hype dan de transformatieve verandering die we verwacht hadden. Pas nu beginnen we echte use cases van 5G te zien die profiteren van de lage latency en hoge betrouwbaarheidseisen aan de edge.
We wachten nog steeds op die fantastische use case die iedereen ervan overtuigt om hun 4G-oplossingen achter zich te laten en te investeren in 5G. Maar net zoals AI enorm aansloeg in 2023, verwachten we dat 2024 het jaar wordt van 5G. Zeker nu telecommunicatie service providers de vruchten willen plukken van hun recente infrastructuur-investeringen.
De evolutie van 5G
In plaats van het simpelweg vervangen van een oplossing, moeten we 5G zien als een tool voor innovatie. Er zijn twee grote ontwikkelingen die dit jaar naar verwachting de adoptie zullen doen stijgen: ten eerste zullen de kosten van 5G-adoptie afnemen, wat leidt tot meer apparaten met geïntegreerde 5G-diensten. Een van de grootste uitdagingen is het gebrek aan 5G-radio’s in de meeste apparaten van eindgebruikers, zoals MacBooks of ThinkPads. Door de kostenbarrière te verlagen, verdwijnt deze uitdaging, waarvoor innovatie in de plaats kan komen.
Ten tweede zal 5G in toenemende mate ontworpen worden om Wi-Fi-diensten te faciliteren. Dit onderstreept het potentieel voor telco’s om hun legacy infrastructuur te consolideren en nieuwe servicelagen te bouwen. Nu veel organisaties op het punt staan de levenscyclus van hun IoT-apparaten te vernieuwen, kunnen telco’s deze kans benutten om moderne, multihomed apparaten aan te schaffen die 5G en Wi-Fi integreren.
Het beveiligen van 5G
Hoewel deze beloofde innovatie geweldig is, moeten we de beveiliging hiervan niet vergeten. Er werd lang gezegd dat netwerkdiensten veilig waren, maar in realiteit is dat niet zo. Door onze honger naar verbinding en apparaten die ook buiten kantoor- of thuisnetwerken gebruikt kunnen worden, blijft het aanvalsoppervlak groeien.
Hoewel de meeste gebruikers prioriteit geven aan een goede gebruikerservaring (bijvoorbeeld bij het streamen van entertainment of het checken van social media) boven beveiliging, bestaat er nog steeds de verwachting dat telecombedrijven een beschermende buffer bieden tegen potentiële risico’s. Dit is niet altijd het geval. Een zero trust-framework biedt telecombedrijven een uitgebreide aanpak voor netwerkbeveiliging en een algemeen beschermingsniveau.
Een softwaregedreven aanpak
We zien langzamerhand een verandering in mentaliteit ten opzichte van infrastructuurloze bedrijven die hun diensten in de cloud draaien. Dit biedt organisaties namelijk de mogelijkheid om hun verouderde hardware uit te faseren en hun computers aan de edge te laten draaien. Omdat organisaties overheadkosten willen verminderen en de flexibiliteit willen vergroten, zal dit het jaar worden van brede acceptatie van edge-distributie en open RAN voor verbeterde beveiliging en connectiviteit. Deze trend benadrukt een softwaregedreven aanpak, variërend van softwaregedefinieerde infrastructuur tot orkestratie. Meer telecombedrijven en 5G-providers zullen in staat zijn om dataverwerking dicht bij de edge af te handelen, waardoor de behoefte aan uitgebreide hardware-infrastructuur in traditionele kantoorruimtes afneemt. Ook zal de snellere datacrunching en het verzamelen van inzichten toenemen, op welke locatie werknemers zich ook bevinden.
Blik op de toekomst
Het heeft langer geduurd dan verwacht, maar steeds meer bedrijven zien 5G als een stap in de richting van gedistribueerd computing en niet als een herziening van traditionele telecom. De komende twaalf maanden zijn telecombedrijven klaar voor een substantiële consolidatie van hun oude infrastructuur, maar ze zullen tegelijkertijd innovatielagen bovenop hun bestaande systemen opnieuw positioneren en bouwen – waarbij voorheen niet-bestaande functies en diensten worden geïntroduceerd. De spelers die deze ontwikkelingen verkennen, zullen een blik op de toekomst krijgen.
Door Nathan Howe, VP of Emerging Technology and 5G bij Zscaler