Home Innovatie & Strategie 3 IT-Processen die eenvoudig te automatiseren zijn

3 IT-Processen die eenvoudig te automatiseren zijn

313
automatiseren

Veel bedrijven zijn actief aan de slag gegaan met IT automation en profiteren nu van veel tijdwinst op hun IT afdeling. Automation, en vooral in configuratiemanagement en deployment, vormt een alledaags onderdeel van het werk van systeembeheerders, programmeurs en (DevOps) engineers. Maar waar moet je nou aan denken bij het automatiseren van IT-processen? Waar is eenvoudig tijd te behalen? In dit blog bespreken we 3 verschillende soorten automation in IT.

In theorie zijn er vele manieren om je IT-processen te automatiseren. Als we kijken naar de praktijk zijn er drie automatiseringsslagen die je altijd kan maken.

1 Automatiseren van repetitieve taken

Dit gaat om de meest pure vorm van automatiseren. 1 enkele handeling die honderd keer uitgevoerd moet worden, voer je door automation nu met 1 druk op de knop uit. Vroeger moest je 100 keer op de server inloggen en die handelingen maar liefst 100 keer uitvoeren. Tegenwoordig is een scriptje aftrappen voldoende en een fluitje van een cent. Dit komt vooral van pas bij bedrijven die veel updates draaien of veel aanpassingen op hun systeem doen.

2 Automatiseren van processen

De tweede slag automation is die van het automatiseren van processen. Hierin worden dus veel stappen doorlopen, zoals server-, storage- en network deployment. Denk aan het installeren van een applicatie met één druk op de knop. Dit heeft ook te maken met repetitieve taken maar het is gelinkt aan het proces zelf. Dus alle handelingen in een proces automatiseer je. Dit komt vaak voor bij de uitrol van nieuwe machines, maar denk ook aan taken vanuit de financiële of HR-afdeling.

3 Automatiseren van beheer

Ook op het gebied van beheer kun je eenvoudig automatiseren. Op data die uit monitoring komt, kunnen triggers worden geplaatst. Als een trigger wordt bereikt, dan kan er automatisch een actie worden uitgezet. Dit valt onder je beheer. Ook dit is een repetitief proces, maar dan op basis van informatie die je uit systemen krijgt. Reactief dus.
Er valt dus een hoop te automatiseren en daarmee veel tijd te besparen. Naast tijd profiteer je natuurlijk van veel meer voordelen; zoals verlaging van de foutgevoeligheid en het optimaliseren van de samenwerking binnen jouw afdeling. Welke methode(s) worden al gebruikt in jouw organisatie?

Meer lezen over IT Automatiseren? 
Onze nieuwe eBook ‘Automation in IT – hoe doe je dat?’ geeft antwoord op belangrijke vragen binnen IT automation: Waar moet je op letten? Waar kan je de meeste tijd op besparen? Welke voordelen levert dat allemaal op? En welke tools voor configuratiemanagement en deployment gebruik je eigenlijk per situatie?

Download nu ons gratis eBook: Automation in IT: hoe doe je dat?

Don Kemps, Account Manager bij Rhodix IT Services

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here