Home Internet 3,8 miljard euro weggegooid en wardrivers de wind uit de zeilen genomen

3,8 miljard euro weggegooid en wardrivers de wind uit de zeilen genomen

76

Met een auto rondrijden, een richtantenne op het dak, op zoek naar niet beveiligde internetaansluitingen, dat is wardriving. Vind je een spot, kalk een teken op de muur, zet het op een site zodat crackers weten waar gratis internettoegang mogelijk is, dan spreek je van warchalking. Hoewel het een vorm van computervredebreuk is, schijnt het niet illegaal te zijn! Zoeken en vinden is niet verboden. Gebruiken is wél verboden, andersom dan bij softdrugs dus.
Ziggo heeft met haar actie om bij al haar abonnees een openbaar Wifispot te installeren in één klap wardriving overbodig gemaakt, althans voor haar abonnees.

Ik vind het een geweldig plan. Gewoon de bij abonnees staande routers gebruiken en deze uitbreiden met een extra functie. Twee gescheiden Wifispots in één router zorgt er voor dat privacy en snelheid gegarandeerd is.

Het is allemaal gratis, mits je jouw router in het netwerk laat meedoen. Ziggo heeft er goed over nagedacht, goede timing en volop kansen voor de toekomst. Ziggo zoekt samenwerking met UPC en met andere kabelaars om van heel Nederland een grote hutspot van hotspots te maken. Over afzienbare tijd wordt ook telefoonverkeer over deze Wifispotnetwerken net zo eenvoudig als dat nu via de gebruikelijke telecombedrijven is.
Dag KPN, dag Vodafone.

Tegenover het Wifispotnetwerk staat het 4G netwerk dat onlangs voor 3,8 miljard euro is verkocht door de Staat der Nederlanden. Het 4G netwerk is net zo snel als het Wifispotnetwerk, krijgt landelijke dekking, maar wordt pas in 2014 uitgerold. KPN heeft snode plannen om via dit 4G netwerk ook televisie te gaan uitzenden. Zie hier: de strijd der titanen is losgebarsten. KPN, Vodafone en andere telecombedrijven gaan voice, audio, video en data – dus eigenlijk alles -, aanbieden via hun 4G netwerk; aan de andere kant gaan kabelaars als Ziggo hetzelfde doen via hun Wifispotnetwerk. Spannend.

Maar waar een klein land ook klein in blijft, bij de grens houdt het op. Ga je de grens over, dan moet je weer gebruik maken van het netwerk van de aldaar aanwezige aanbieders en die rekenen de hoofdprijs. Snel de dataroaming uit.

Fon: wereldwijd Wifi

Echter niet als het aan de Spaanse miljonair Martin Varsavsky ligt. Martin Varsasky is oprichter en initiatiefnemer van het FON-netwerk. Het is zijn missie om van het FON-netwerk een wereldomvattend Wifispotnetwerk te maken. Er zijn speciale Fonera-routers en Fonera-antennes om stabiel en mobiel gebruik van het netwerk mogelijk te maken, dus geen last van het ‘Hop on, Hop off’-effect.

Het netwerk kent 3 typen gebruikers: Bill, Linus en Alliën. Een Bill deelt mee in de opbrengst als betalende gebruikers via zijn router het net opgaan, een Linus stelt zijn router gratis beschikbaar en mag dan gratis gebruik maken van het netwerk en een Alliën is iemand die een dagpas (via Paypal) koopt. Inmiddels zijn er al vele miljoenen aansluitingen en het laatste nieuws is dat ook KPN een samenwerking met FON is aangegaan. Andere giganten als Google en Skype hebben FON geadopteerd. Je mag dus aannemen dat FON de grens (frontera) tussen staten, maar ook tussen aanbieders slecht. En bovendien is het 4G netwerk overbodig geworden. Dag 3,8 miljard euro.

Hier liggen ongekende kansen en mogelijkheden met veel voordelen. Een belangrijk voordeel is de onafhankelijkheid, het minder kwetsbaar zijn. Stel dat er een hotspot uitvalt, dan is er nog geen man overboord, er zijn genoeg hotspots om dat op te vangen. Onverlaten die het netwerk plat willen leggen komen van de koude kermis thuis.

Het lijkt een utopische manier om mensen te verbinden, maar laten we de wereld volstouwen met hotspots en free Wifi voor iedereen toegankelijk maken.
Krijgt de term opwarming van de aarde ook een positieve lading….

Wessel van Alphen, Corporate Ambassador van IT-Staffing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in