Home Ondernemen & Business 5 niet te missen trends voor datamanagement in 2019

5 niet te missen trends voor datamanagement in 2019

73

De hoeveelheid data door mensen en machines gegenereerd groeit tien keer sneller dan de hoeveelheid bedrijfsdata. En machinedata alleen neemt vijftig keer sneller in volume toe dan bedrijfsdata. Met dit gegeven in het achterhoofd geef ik vijf trends waarmee bedrijven rekening moeten houden in 2019.

1 Het gebruik van multi-cloud wordt populairder

Onderzoek van McKinsey & Company toont aan dat de dataflow naar Azië sinds 2005 ten minste 45 keer groter geworden is. Het dataverkeer van belangrijke regio’s als Noord-Amerika en Europa steeg aanzienlijk. Respectievelijk van 100 – 500 Gbps en minder dan 50 Gbps in 2005 tot 5.000 – 20.000 Gbps en 1.000 – 5.000 Gbps nu.

Nu bedrijven steeds vaker buiten hun landsgrenzen actief zijn en de afhankelijkheid van technologie groter is dan ooit, is een uitbreiding van het gebruik van multi-cloud bijna onvermijdelijk. IDC schat dat klanten in 2021 554 miljard dollar besteden aan cloudcomputing. En aan daaraan gerelateerde diensten. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2016. On-premise-data en -applicaties raken niet verouderd. De implementatiemodellen voor data worden echter steeds meer een mix van on-premise, SaaS, IaaS, managed clouds en private clouds.

Naar verwachting verschuift een steeds groter deel van de workload naar off-premise. Hoewel deze transitie meerdere jaren in beslag zal nemen, is het wel belangrijk nu al voorbereidingen te treffen.

2 Tekort aan flash-geheugen neemt af en de prijs verbetert

In een rapport dat in oktober 2018 uitkwam, sprak Gartner de verwachting uit dat er meer flash-geheugen beschikbaar komt. Hierdoor is er medio 2019 nog slechts een bescheiden tekort. De prijs ervan stabiliseert waarschijnlijk, als gevolg van de opgevoerde Chinese productie van flash-geheugen. Meer levering en verbeterde prijsstelling resulteren in meer gebruik van flash voor operationele recovery. Dit is de plek waar gewoonlijk de laatste veertien dagen aan back-up- en gerepliceerde data gehost wordt.

De grotere flash-capaciteit leidt ook tot meer gebruik van instant mounting van geback-upte machine images. Dit wordt copy data management genoemd. Systemen die functies voor copy data management bevatten, bieden meer dan alleen beschikbaarheid. Voorbeelden van use cases van het gebruik van back-up- en gerepliceerde data zijn DevOps, DevSecOps en DevTest, patch-testen, analytics en rapportages.

3 Predictive analytics wordt mainstream

De predictive-analyticsmarkt is naar verwachting in 2022 12,4 miljard dollar waard. Dat betekent een toename van 272 procent ten opzicht van 2017, met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 22,1 procent. APAC verwacht de hoogste CAGR tijdens deze periode.

Predictive analytics op basis van telemetrische data – voornamelijk door machine learning (ML) gedreven richtlijnen en aanbevelingen – is een van de categorieën die naar alle waarschijnlijkheid mainstream worden. Voorspellingen op basis van machine learning zijn niet nieuw, maar we gaan nu steeds meer best practices voor wat betreft configuraties en policy’s zien.

De business kan zo meer waarde halen uit de infrastructuur die IT heeft geïmplementeerd en waarvoor IT ook verantwoordelijk is. Predictive analytics – of diagnostics – helpt ervoor te zorgen dat alles blijft draaien en verlicht de last om systemen geoptimaliseerd te houden. Dit wordt van levensbelang, aangezien IT-organisaties een steeds diversere omgeving moeten beheren met meer data en striktere servicelevels.

Naarmate predictive analytics meer mainstream wordt, gaan SLA’s en SLO’s omhoog, en SLE’s – Service Level Expectations – worden nog veel hoger. Dit betekent dat we meer hulp nodig hebben om te kunnen blijven leveren wat de business van ons verwacht.

4 De veelzijdige – of generalistische – rol wordt steeds vaker het besturingsmodel voor IT-organisaties

De eerste twee trends waren gericht op technologie. De toekomst van digital is echter nog steeds analoog. Namelijk: mensen. Er heerst een tekort aan talent en on-premise-infrastructuren worden steeds vaker samengevoegd met public cloud en SaaS. Technici hebben daardoor vaak een achtergrond in uiteenlopende disciplines en bovendien steeds meer oog voor de business nodig.

Standaardisatie, orkestratie en automatisering dragen bij aan deze ontwikkeling. Beheerders kunnen nu immers de breedte ingaan in plaats van dat een specialisatie nodig is. Dat laatste blijft natuurlijk belangrijk, maar nu IT steeds meer de basis is voor bedrijfsresultaten, spreekt het voor zich dat IT-talent inzicht moet hebben in wat de business beweegt. En hoe waarde is toe te voegen op elk IT-domein.

Ondanks deze trends die voor veel verandering zorgen het komende jaar, zullen twee belangrijke factoren bedrijven over de hele wereld nog altijd volop bezighouden.

Ten eerste: Frustraties over legacy-back-up-oplossingen

De top 3 van legacy-back-up-leveranciers in de markt blijft marktaandeel verliezen in 2019. De grootste leverancier in de markt verliest zelfs al tien jaar marktaandeel. Bedrijven stappen af van legacy-leveranciers en gaan in zee met flexibelere en dynamischere partijen om vooruit te kunnen komen in dit tijdperk van data. In een onderzoek van Cognizant gaf 82 procent van de managers in APAC aan de toekomst van werk te zien in slimme machines.

Ten tweede: De pijnpunten van de drie C’s: cost, complexity en capability

Deze drie C’s blijven de reden waarom mensen in datacenters niet tevreden zijn met oplossingen van andere leveranciers. In het algemeen genomen gaat het hier om buitensporige kosten, onnodige complexiteit en een gebrek aan mogelijkheden. Dit uit zich in de snelheid van back-uppen, de snelheid van herstel en instant mounting aan een virtual machine image. Deze drie belangrijke criteria blijven voor organisaties de reden voor uitbreiding of volledige vervanging van hun back-upoplossing.

5 De opkomst van de eerste 5G-netwerken creëert nieuwe kansen

En dan vooral voor resellers en CSP’s voor het verzamelen, beheren, opslaan en verwerken van grotere hoeveelheden data.

Begin 2019 zien we de eerste voor 5G geschikte devices op de markt komen, in de VS tijdens CES en in Barcelona tijdens MWC. 5G wordt waarschijnlijk het snelst omarmd door bedrijven voor machine-to-machinecommunicatie en Internet of Things-technologie.

Mobiele netwerken voor consumenten zijn met 4G inmiddels op zo’n niveau, dat ze voor de meesten van ons snel genoeg zijn. In 2019 draait het om technologie die steeds vollediger gestandaardiseerd en getest is, en om het future-proof maken van devices zodat ze geschikt zijn voor de technologie zodra die voor breed gebruik beschikbaar wordt. Daarnaast wordt Europa in 2019 een ware gigabit-maatschappij.

Resellers en clouserviceproviders zullen vooral enthousiast zijn over de nieuwe omzetkansen die 5G hen biedt of de infrastructuur die dat ondersteunt. Het realtime verwerken van deze grotere hoeveelheden data, met een hogere snelheid en nieuwe eisen aan hardware en devices en nieuwe applicaties voor het beheren van data – het zorgt allemaal voor nieuwe kansen en helpt het gesprek rondom edge computing op gang te houden.

Dave Russell, Vice President for Product Strategy bij Veeam

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in