Home Innovatie & Strategie 5 tips voor een succesvol BYOD-beleid

5 tips voor een succesvol BYOD-beleid

116

Smartphones zijn tegenwoordig krachtiger dan de computers die NASA gebruikte om mensen op de maan te krijgen. Hun toenemende verwerkingskracht verandert de manier waarop we werken.

Bedrijven in alle soorten en maten, van banken tot hardware-fabrikanten, hanteren inmiddels een bring your own device (BYOD)-beleid. Dit houdt in dat werknemers hun persoonlijke mobiele apparaten voor werkdoeleinden kunnen gebruiken. Een recent rapport van Citrix voorspelt dat tegen 2020, 70 procent van alle mensen net zo vaak buiten het kantoor werkt als achter zijn bureau. Maar hoewel mobiel werken productiviteitsvoordelen belooft, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Waar moeten organisaties die BYOD-beleid implementeren rekening mee houden?

1 Ga voor doelen

Begin met het vaststellen van de bedrijfsspecifieke doelstellingen van uw BYOD-beleid. Breng in kaart welke typen data er worden verwerkt en op welke apparaten die worden opgeslagen. Bepaal welke data op persoonlijke mobiele apparaten mogen worden verwerkt en welke gegevens in een meer afgeschermde omgeving moeten worden ondergebracht. Het is van belang dat medewerkers hun eigen verantwoordelijkheden begrijpen. Daarnaast is een essentieel onderdeel van elk beleid het regelmatig uitvoeren van controles. Dit, om ervoor te zorgen dat het beleid daadwerkelijk wordt gevolgd.

2 Licht uw personeel voor

Hoewel getalenteerde werknemers voor uitmuntende resultaten kunnen zorgen, brengt hun innovatiedrift ook uitdagingen met zich mee. Uit een onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat veel werknemers die onder druk staan, bereid zijn om alle middelen te gebruiken die ze tot hun beschikking hebben. Als ze betere service kunnen verlenen door het officiële beleid te omzeilen, zullen ze dat zeker doen. Het is daarom belangrijk om het personeel te laten weten welke apps wel en niet zijn toegestaan. Wijs medewerkers aan die hun collega’s wegwijs kunnen maken in de nieuwe programma’s en procedures. Dit voorkomt dat gebruikers IT-beleidsregels omzeilen en gebruikmaken van niet-goedgekeurde en potentieel onveilige apps die voor consumenten zijn bedoeld.

3 Blijf veilig

De waarde van een verloren smartphone of tablet gaat verder dan de vervangingskosten. De data die op het apparaat staan, kunnen een beveiligingsrisico vormen. Informeer medewerkers over het belang van het beschermen van hun apparaten. Het kan ook nodig zijn om uw ICT-afdeling meer bevoegdheden te geven. Bijvoorbeeld op het gebied van mobile device management (MDM). Dit stelt ICT-ers in staat data te wissen van verloren of zoekgeraakte mobiele apparaten. Om ervoor te zorgen dat u beschermd bent tegen datalekken, kunt u overwegen de aanbevelingen van de ICO op te volgen. Dit vermindert de kans op datalekken. Het stelt u bovendien in staat om aan te tonen dat u de officiële richtlijnen voor databescherming hebt gevolgd

4 Print sneller

Bedrijven die overwegen om BYOD te implementeren zouden mobiel printen meer prioriteit moeten geven. Ondanks de digitale transformatie vervullen printprocessen nog altijd een sleutelrol binnen de meeste organisaties. Het installeren van mobiele printoplossingen zoals de Mobile Print-app van Lexmark zorgt ervoor dat werknemers en gasten de ICT-afdeling niet telkens opnieuw om goedkeuring hoeven te vragen als ze een nieuwe printer willen gebruiken. Zodra ze klaar zijn om te printen, kunnen ze simpelweg een printer toevoegen met behulp van een QR-code. Voordat ze afdruktaken naar de printer sturen, hebben ze de keuze uit een breed scala aan printopties. Gebruikers kunnen afbeeldingen, screenshots en opmerkingen op hun mobiele apparaat opslaan. En die vervolgens rechtstreeks vanuit de app afdrukken. Dit maakt printen een stuk sneller en efficiënter.

5 Test, test en test nog een keer

Tot slot, experimenteer met kleine testimplementaties voordat u uw BYOD-beleid uitzet naar iedereen in uw bedrijf. Deze tests zullen u helpen om te wennen aan nieuwe bedrijfsapplicaties. En aan beleidsregels voor de toegang tot data. Het biedt u ook de mogelijkheid om eventuele problemen glad te strijken voordat het BYOD-beleid naar de rest van de organisatie wordt uitgerold. Dit zal de druk op uw beveiligingsmedewerkers verlichten. Zo kunnen ze gedegen ondersteuning bieden voor uw BYOD-programma. Het zal de uitvoering daarvan zelfs versnellen, omdat ze meer tijd kunnen besteden aan analyses en efficiëntieverbeteringen en minder aan het oplossen van problemen. Vervolgens kunt u best practices definiëren voor de beveiliging en ondersteuning van uw mobiele medewerkers.

Steven Burford, general manager bij Lexmark Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in