Home Cloud 5 tips voor een succesvolle migratie naar Azure

5 tips voor een succesvolle migratie naar Azure

169

Voor een succesvolle migratie naar Microsoft Azure moet je eerst een hele set aan vragen beantwoorden. Welke applicaties zijn het meest geschikt voor een migratie? Hoe kan ik op de beste manier prioriteiten aangeven? Hoe kan ik migreren zonder verstoringen in de bedrijfsprocessen? En hoe kan ik dit uitvoeren met zo min mogelijk kosten? Stefan Hartmans, Azure Cloud Consultant gaat in op de vijf belangrijke aspecten die je moet meenemen in je overwegingen.

Met welke technologie werk jij het liefst?

Als je organisatie draait op Microsoft, dan is Azure om meerdere redenen een logische keuze. Hoewel de on-premise technologie van Microsoft niet hetzelfde is als die van Azure, kan ervaring met de Microsoft technologie de onboarding wel makkelijker maken. Omdat onder meer de terminologie en de console hetzelfde zijn, pakken IT-afdelingen die al bekend zijn met Microsoftservers, Azure sneller op.

Bovendien is Azure goed geïntegreerd met andere Microsoft technologieën. Zo krijg je meer ondersteuning voor de Microsoft SQL Server als dat je huidige databaseplatform is. Uiteraard kun je de technologie van andere leveranciers ook integreren met de Microsoft-technologie, maar bij Azure verloopt die integratie naadloos.

Welke andere workloads kun je integreren?

Een andere reden om Azure te verkiezen boven andere hyperscalers is dat Microsoft uitstekende ondersteuning biedt voor de technologie van bijvoorbeeld Oracle en Linux. Belangrijk, want Orale gebruikers lopen meestal tegen veel problemen aan als ze hun systemen willen migreren naar de cloud. Microsoft heeft behoorlijk geïnvesteerd in het voorkomen van deze problemen. Zo hebben Microsoft en Oracle afgelopen juli Oracle Database Service voor Microsoft Azure gelanceerd. Dit zorgt ervoor dat gebruikers van Azure eenvoudig met snelle verbindingen en lage latency de database services van Oracle kunnen beheren.

Voorheen werd vaak gedacht dat Azure alleen een Windows desktop platform was. Dat is zeker niet het geval. Natuurlijk is het voor Windows workloads commercieel een slimme keuze, vooral als je profiteert van Hybrid Use Benefit, maar Azure kan ook een uitstekend platform zijn voor Linux workloads. Sterker nog: in de praktijk is Linux het meest voorkomende besturingssysteem op Azure.

Wat zijn je behoeften op het gebied van innovatie?

Een ander voordeel van Azure is dat je ondersteuning krijgt voor de volledige Development Lifecycle, vooral als het gaat om Azure DevOps en GitHub, waarvan Microsoft de eigenaar is. Dit maakt het voor developers makkelijker om end-to-end-oplossingen te ontwikkelen die volledig integreren met CI/CD pipelines.

Afhankelijk van waar je gebruikers en klanten zijn gevestigd, is ook de locatie een belangrijke overweging. Hoewel alle drie hypersalers wereldwijd een behoorlijke footprint hebben, onderscheidt Azure zich. Azure biedt een snelle wereldwijde verbinding, heeft meer dan 200 datacenters in veel verschillendere regio’s en kent een hoge beschikbaarheid. Dit gegeven kan doorslaggevend zijn wanneer je moet bepalen welke cloud provider het beste is voor je workloads.

Uiteraard is ook cybersecurity een essentieel aspect. Microsoft investeert elk jaar miljoenen in security en biedt met tools als Microsoft Sentinel en Microsoft Defender voor Cloud geïntegreerde security op Azure. Microsoft maakt het bovendien mogelijk om monitoring tools van derden te integreren. Met deze maatregelen spelen ze in op de zorgen rondom cloud security.

Ga je voor Microsoft Azure?

Azure werd door tech startups en Greenfield klanten in het verleden weleens onderschat. Zo zou het minder voordelen bieden en minder ‘cool’ zijn dan Google of AWS. Tegenwoordig is die mening zeker niet meer relevant.

Sterker nog, SoftwareONE ziet dat steeds meer organisaties voor Azure kiezen bij hun transitie naar de cloud. Azure biedt niet alleen eenvoudige onboarding voor bedrijven die gewend zijn aan Microsoft software en tools, maar biedt met Infrastructure as Code, API’s en management tools zoals Terraform, ook ondersteuning voor complexere cases.

Enigszins afhankelijk van je behoeften, kan Azure ook kostentechnisch voordeliger zijn. Wij weten exact welke opties, kortingen en incentives er rond Azure zijn.

TIP: Als je een CIO bent die moet beslissen tussen Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon Web Services, dan kan SoftwareONE je helpen bij het maken van die keuze. We werken met alle drie hyperscalers en nemen een neutrale positie in.

Hoe zit het met multi-cloud?

Omdat de cloud het makkelijk maakt om clouddiensten aan en uit te zetten, vinden sommige organisaties het waardevol om in te zetten op meer dan één hyperscaler.

Voor grote organisaties met complexe eisen kan multi-cloud een slimme keuze zijn. Maar voor de doorgaans MKB-bedrijven die we bedienen, is een multi-cloud omgeving vaak onnodig duur en ingewikkeld. Beter kun je je focussen op de cloud provider die het beste voldoet aan je eisen en deze als je primaire platform beschouwen. Natuurlijk betekent dat niet dat je voor een specifieke use case geen ander platform kunt gebruiken, maar kies voor het merendeel van je workloads voor één basisplatform. Dat is beter voor de beveiliging, de compliancy en de kosten. En nog eenvoudiger ook.

Wees niet bang dat je te laat bent om aan de transitie naar de cloud te beginnen. Er zijn veel organisaties die in dezelfde situatie zitten. SoftwareONE heeft veel ervaring met migraties naar de cloud en helpt je tijdens je volledige transitie. Zo voorkom je valkuilen die early adopters van de cloud wél tegenkwamen. Bekijk onze 10 migratie strategieën.

Ben je klaar om de migratie naar de cloud in gang te zetten? Met het eBook van Softwareone start jouw cloudreis en helpen ze je de juiste route uit te stippelen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in