Home Algemeen 5G komt eraan! Tref de nodige beveiligingsmaatregelen

5G komt eraan! Tref de nodige beveiligingsmaatregelen

142

We zijn nog maar een aantal maanden verwijderd van een nieuwe digitale revolutie. 5G gaat ons leven veranderen. Het werkt betrouwbaarder en zorgt ervoor dat talloze apparaten realtime en direct met elkaar kunnen communiceren. De ontwikkelingen in 5G-technologie zorgen ervoor dat bedrijven en consumenten op een andere manier om zullen gaan met hun apparaten vanwege het snelle internet. Consumenten kunnen grotere bestanden downloaden op hun mobiele apparaten, films downloaden vanaf hun mobiel en zware mobiele games spelen in de Cloud die voorheen alleen nog maar op een spelcomputer mogelijk waren.

Impact

Ook voor bedrijven biedt het talloze voordelen, dankzij het 5G netwerk is het bijvoorbeeld veel gemakkelijk om zware bestanden te downloaden. Daarnaast zal het ook een enorme impact hebben op de adoptie van mobiele apparaten die verbonden zijn met het internet. Dankzij 5G kunnen zelfrijdende auto’s bijvoorbeeld communiceren met sensoren in de weg of bedrijven machines op afstand realtime bedienen via het internet.Eindelijk krijgen we échte smart cities en een smart industrie! Echter is er naast al deze opwinding ook veel bezorgdheid op het gebied van security.

Door 5G zal de vraag naar Internet of Things (IoT) apparaten explosief toenemen. Volgens Gartner zullen er in 2020 maar liefst 20 miljard apparaten verbonden zijn met het internet. Dit is ongeveer twee en een halve apparaat per persoon op aarde. In Nederland heeft92 procent van de huishoudens meer dan één IoT apparaat in huis (bron: BIT, 2018). Denk hierbij aan smart camera’s, verlichting, slimme thermostaten, keukenapparatuur en smart TV’s. Het is dan ook de verwachting dat IoT in de toekomst onmisbaar zal worden en dat ieder huishoudelijk item en elektronisch apparaat data kan uitwisselen.Fabrikanten zullen hierdoor erg snel IoT producten op de markt gaan brengen, waardoor er naar verwachting te weinig aandacht zal zijn voor de cyberveiligheid de apparaten.

Sabotage

Voor cybercriminelen is dit een uitgelezen kans om privacy gevoelige informatie buit te maken omdat deze smart endpoints vaak verbonden zijn met bedrijfsnetwerken. Daarnaast zijn IoT netwerken soms ook erg kwetsbaar voor sabotage, waardoor er erg gevaarlijk situaties kunnen ontstaan. Denk hierbij aan het hacken van auto’s, verkeerslichten, pacemakers en camera’s etc. Security moet daarom een fundamentele plek krijgen bij de ontwikkeling van IoT apparaten. Ik zie nog te weinig dat fabrikanten al in de beginfase van een ontwerp rekening houden met de beveiliging van het product.

Daarnaast testen ze over het algemeen hun producten ook te weinig op lekken. Een slechte beveiliging is niet goed voor de reputatie van het bedrijf en zal ertoe leiden dat fabrikanten achteraf dure reparaties moeten verrichten. De overheid daarentegen zal sneller moeten acteren om de veiligheid van IoT te waarborgen. Dit kan de overheid doen met verschillende beleidsinstrumenten zoals voorlichtingscampagnes, verplichte certificeringen, onderzoek en andere wetgeving.

Data-driven

Door 5G en de toename van IoT zal de maatschappij veel meer ‘data-driven’ zijn en vrijwel altijd verbonden zijn met apparaten. Hierdoor zal er veel meer gevoelige informatie opgeslagen, geregistreerd en gemeten worden. De grote hoeveelheden data op mobiele apparaten zal zorgen voor nieuwe uitdagingen op het gebied van privacybescherming. Bedrijven lopen bijvoorbeeld een veel groter risico dat er gevoelige data verloren gaat, wat kan leiden tot hoge boetes en reputatieschade vanwege de meldplicht datalekken (GDPR/AVG).

Het is daarom belangrijk dat bedrijven goed uitzoeken wat wel en wat niet mag met de data. Bovendien zullenmedewerkers goed op de hoogte moeten worden gesteld van de risico’s en de digitale belangen van het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door deel te nemen aan een bewustwordingsprogramma. Door medewerkers voor te lichten enbewust te maken over de risico’s en welke handelingen ze moeten uitvoeren kunnen er aanvallen voorkomen en problemen vermeden worden.

Voorbereiden op 5G

Dit zijn slechts enkele security kwesties die zullen ontstaan vanwege 5G. Organisaties zou ik daarom willen adviseren om goede voorbereidingen te treffen voordat 5G in werking gaat. Zij zullen van te voren moeten bepalen of de IT-infrastructuur geschikt is voor de grote hoeveelheden data, die 5G ons zal gaan brengen. Daarnaast moeten ze ook de standaard maatregelen niet over het hoofd zien zoals het installeren van endpointsoftware,oplossingen voor het beschermen van mobiele apparaten, back-ups en efficiënt patch management.  Daarnaast is het verstandig om als aanvulling gebruik te maken van een monitoring service. Op deze manier kunnen ondernemersde betrouwbaarheid en beschikbaarheid van hun infrastructuur garanderen en overzicht houden over wat er in hun netwerk gebeurt.

De overheid, telecom-, IT- en security industrie zullen echter vandaag nog in actie moeten komen om de beveiliging van 5G te verbeteren. Alleen op deze manier zullen gebruikers optimaal kunnen profiteren van dit snelle netwerk. Privacy is tenslotte geen gunst, maar een mensenrecht.

Jerrel Abdoel, Country Manager G DATA Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in