Home Internet 5G: wat nu?

5G: wat nu?

122

5G heeft een lastige start gehad wat betreft zijn image. Zoals bij veel nieuwe technologieën werden claims over het toekomstig potentieel van 5G eerder met scepsis en slecht geïnformeerde angstzaaierij ontvangen. Maar het potentieel van de technologie komt nu in de praktijk steeds meer aan het licht en de argwaan neemt af nu grote merken de kracht ervan onderschrijven. Kortom, 5G is niet langer toekomstmuziek, maar een technologie waar we direct de voordelen van kunnen plukken, Dat brengt ons bij de volgende vragen: wat is de volgende stap in de levenscyclus van de technologie, en hoe kunnen zowel bedrijven als netwerken helpen om de overgang van 4G naar 5G te bevorderen om toegang te krijgen tot het volledige potentieel?

De 5G-upgrade in bedrijfsleven, industrie

De mogelijkheden zijn enorm; in het bedrijfsleven, de industrie en de alledaagse samenleving kan 5G een technologie zijn die het spel echt verandert. In het mobiele tijdperk is 4G koning geweest, maar we hebben het nu over een bijna-exponentiële upgrade in prestaties: 5G-netwerksnelheden zijn ruwweg 100 keer sneller, en het aantal ondersteunde apparaten per vierkante kilometer springt van 4.000 naar ongeveer een miljoen.

Het is duidelijk dat 5G vanuit het oogpunt van de consument aanzienlijke voordelen kan opleveren voor onze moderne, datahongerige levensstijl, door de druk op de bandbreedte van huishoudens te verlichten en ons almaar toenemende netwerkverbruik te faciliteren. De echte voordelen van 5G zijn echter te vinden in het bedrijfsleven en de industrie en ontluiken nu pas. Met de toenemende adoptie zullen de voordelen voor de hele economie steeds groter worden.

De adoptiecyclus

Zoals bij elke nieuwe technologie zijn de eerste voordelen relatief bescheiden en afhankelijk van een meer wijdverbreide en verbonden aanpak voordat de theoretische mogelijkheden die door fabrikanten worden beschreven, daadwerkelijk vorm beginnen te krijgen. Nu we met 5G dat buigpunt bereiken, zien we deze theoretische voordelen werkelijkheid worden, wat op zijn beurt weer leidt tot verdere introducties en meer innovatie.

Het goede nieuws is dat er duidelijke tekenen zijn dat de invoering van 5G in Europa in een stroomversnelling komt. Hoewel in Nederland 5G er wel al is, maar het echt veel snellere internet pas eind dit jaar komt. staan hier verder alle lichten wel al op groen. Zo vindt er in 2022 een veiling georganiseerd door de Rijksoverheid plaats van 3.5 gigahertz frequenties, beschikbaar voor 5G-aanbieders. Er zijn ook al aanbieders die telefoons aanbieden die voor 5G geschikt zijn, zoals Coolblue. In andere Europese landen zoals bijvoorbeeld het VK heeft de regering een investering van 28,3 miljoen pond aangekondigd in “innovatieve nieuwe toepassingen van 5G”, hieronder vallen onder meer de logistiek van de toeleveringsketen, toerisme en tv-productie, maar ook de auto-industrie.

Aangedreven door 5G

De auto-industrie zal veel baat hebben bij een wijdverspreide invoering van 5G, lang voordat we een wereld betreden waarin autonome voertuigen gemeengoed zijn. Het moderne voertuig is al een connected device, met onder meer ingebouwde en gekoppelde locatiediensten, onderhoudstracering en prestatiebeheer. Naarmate 4G wordt geüpgraded naar 5G, worden deze auto’s op de weg betrouwbaarder, slimmer en zijn ze beter verbonden.

Real-time trackingapparatuur – het rijdende equivalent van een kleine zwarte doos – kan detecteren of een voertuig een ongeluk heeft gehad, dit melden en de bestuurder waarschuwen dat reparaties nodig zijn of eventuele defecten rechtstreeks aan de fabrikant doorgeven. Voor wagenparkbeheer is het van cruciaal belang dat duizenden voertuigen in realtime nauwkeurig kunnen worden gevolgd en gecontroleerd.

Productie-industrie 4.0

5G, met zijn hogere snelheden, lagere latentie en grotere bandbreedte begint ook enorme voordelen op te leveren voor de productie-industrie. De geautomatiseerde productielijn vereist nauwkeurige timing en naadloze connectiviteit, waarbij zelfs een kleine vertraging in de verbinding potentieel een enorm probleem vormt. Met de implementatie van 5G zal de inflexibele, analoge productielijn echter tot het verleden behoren.

Naast de slimme fabrieksautomatisering die de productielijnen zal verbeteren, stelt 5G fabrikanten in staat om hun binnenhuisnetwerken te verbinden met hun magazijnen en buitenruimtes. Dit zorgt voor een link tussen productie, fulfilment en leveringslogistiek en maakt volledige synchronisatie van de werkzaamheden mogelijk. Daarnaast lost 5G nog een ander probleem op van fabrikanten. Zij worstelen vaak met de verschillende en concurrerende behoeften van hun kantoor- en fabrieksnetwerken, die elk hun eigen bekabelde en draadloze WLAN’s gebruiken. 5G’s network slicing lost dit op en creëert een holistisch netwerk dat veiliger, productiever, efficiënter en duurzamer is, terwijl er minder onderhoudsonderbrekingen nodig zijn.

Het belang van integratie

Net als bij andere netwerkproducten is er een enorm scala aan oplossingen beschikbaar voor uiteenlopende behoeften, van festivals in de open lucht of uitgestrekte fabriekscomplexen, tot individuele kantoorgebouwen of zelfs afzonderlijke apparaten. Bovendien kunnen deze 5G-producten nu zelfs centraal worden gelokaliseerd, ingesteld en worden beheerd via cloud-gebaseerde monitoringplatforms, die nog meer beveiligingslagen toevoegen en het integratiegemak verbeteren, wat vooral belangrijk is voor zakelijke en industriële use cases. De opkomst van thuiswerken heeft geleid tot een snelle toename van zakelijke netwerkbehoeften; het kantoor is nu overal, en werknemers hebben connectiviteit op bedrijfsniveau nodig, waar ze ook zijn. Met 5G-oplossingen die centraal in de cloud worden beheerd, kunnen besluitvormers en IT-teams geavanceerde netwerkconnectiviteit bieden op grote locaties, zoals fabriekscomplexen, en op geografisch verspreide apparaten, of het nu gaat om thuiswerkers of een vloot van verbonden vrachtwagens. 5G-technologie is er misschien al, maar de voordelen ervan worden nog maar net zichtbaar.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in