Home Innovatie & Strategie 5G zakelijk – de acht voordelen

5G zakelijk – de acht voordelen

721

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas sprak onze CEO Hans Vestberg over de acht voordelen van 5G – doorvoersnelheid, nieuwe diensten, mobiliteit, gekoppelde apparaten, energie-efficiëntie, data volume, latency en betrouwbaarheid. We effenen als Verizon de weg voor alle acht. Dit is een project waar we al jaren aan werken. Vier jaar geleden hebben we een brede groep hardware- en chipfabrikanten bijeengeroepen om standaarden voor 5G te creëren. We hebben geïnvesteerd in de bouw van een 5G-netwerk, waaronder glasvezel, extra spectrum – vooral in het millimetergolfspectrum -, hoge netwerkdichtheid en small-cell infrastructuur en vastgoed.

Als bedrijf kun je niet zomaar besluiten dat je 5G wilt aanbieden en binnen een paar maanden klaar zijn. Het kost jaren van bewuste planning, testen en innovatie. Wij geloven dat ons 5G Ultra Wideband-netwerk de kracht heeft om de Vierde Industriële Revolutie in te luiden. Het zal uiteindelijk bijna elke industriesector raken, onze economie verregaand beïnvloeden en onze wereldwijde samenleving drastisch verbeteren. Wat betekent dit voor zakelijke klanten? Hoe kunnen bedrijven en overheden en openbare veiligheidsinstanties vandaag de dag profiteren van 5G en bouwen aan de toekomst? Laten we de acht voordelen nader bekijken.

Doorvoer en nieuwe diensten

We hebben snelheden van 1,45 Gbps bereikt in een reale omgeving op ons 4G-netwerk en ons 5G-netwerk heeft de potentie om nog veel hogere snelheden te leveren. 5G zal uiteindelijk piekdatasnelheden van 10 Gbps mogelijk maken.

Deze doorvoersnelheid zal zaken als autonome voertuigen, productie-efficiëntie en ondersteuning van AR/VR-oplossingen en diensten in de gezondheidszorg op afstand mogelijk maken. En we werken in onze 5G Labs al samen met ondernemers en techneuten bij het bouwen van deze en andere 5G-applicaties die onze wereld zullen veranderen.

5G zal de basis vormen van de real-time onderneming. 5G en netwerkvirtualisatie (met behulp van software voor het uitvoeren van netwerkfuncties) maakt het mogelijk om diensten en applicaties te implementeren zonder extra hardware te installeren. Dit zal leiden tot een drastische verkorting van de implementatietijden. Deze zullen ons in staat stellen om nieuwe functies en beveiligingsverbeteringen snel toe te passen om aan de dynamische behoeften van onze klanten tegemoet te komen.

Mobiliteit en gekoppelde apparaten

5G-technologie kan apparaten die tot 500 kilometer per uur reizen verbonden houden met het netwerk. We hebben 5G-netwerk handoff-technieken getest om passagiers in snel rijdende voertuigen en treinen verbonden te houden. Stel je snelwegen vol zelfrijdende auto’s voor of magazijnen met automatische robots die honderden kilometers per uur rijden en gegevens verzenden en onmiddellijk reageren op veranderende informatie. Met 5G is het mogelijk.

5G zal uiteindelijk in staat zijn om tot 1 miljoen gekoppelde apparaten per vierkante kilometer te ondersteunen – een echt Internet of Things (IoT). Het 5G Ultra Wideband-netwerk van Verizon zal uiteindelijk tien tot honderd keer meer gekoppelde apparaten per vierkante kilometer aankunnen dan 4G. Lijkt je dat overdreven? Deskundigen gaan ervan uit dat het aantal aangesloten apparaten in 2022 meer dan drie keer zo groot zal zijn als de wereldbevolking. De kracht van 5G gaat dingen mogelijk maken als slimme straatverlichting, bewaking op afstand, intelligente spoorwegen en slimme parkeeroplossingen.

Naarmate de chips goedkoper worden en de toepassingen toenemen en er meer dingen (stadionstoelen, winkels, productieapparatuur, etc.) op het netwerk worden aangesloten, zal het de manier veranderen waarop bedrijven werken, gegevens verzamelen en diensten leveren. We kunnen ons een tijd voorstellen waarin 5G-drones kunnen worden gebruikt voor alles van thuisbezorging tot zoek- en reddingsoperaties. De volgende generatie van het IoT komt eraan en zal worden ondersteund door 5G.

Latency en datavolume

De latency van 5G (de tijd die data nodig hebben om via het netwerk van de gebruiker tot een centrale processor en terug te gaan) vormt een cruciale randvoorwaarde voor echte technologische veranderingen. Een knipoog is een in verhouding traag proces. Wij praten over uiteindelijk minder dan 10 milliseconden end-to-end responstijd. Ter vergelijking: 4G LTE-netwerken bieden momenteel een latency van ongeveer 40 tot 50 milliseconden.

Allerlei nieuwe – tot nu toe ondenkbare – toepassingen worden mogelijk zodra een superlaag latency beschikbaar is. We hebben het al gehad over AR/VR en autonome voertuigen, maar met 5G kunnen artsen en hulpverleners binnen enkele seconden data-intensieve informatie krijgen, zoals full-body scans of bouwplannen.

De 5G-standaard is ontworpen om tot 10 terabytes aan gegevens per vierkante kilometer te ondersteunen. Dit betekent dat het 5G- netwerk een enorme hoeveelheid data zal transporteren voor een groot aantal gelijktijdige gebruikers. Zelfs in gebieden met veel gebruikers, zoals luchthavens, stadions en stadscentra, zullen nog steeds de hoge snelheden en lage latency van 5G beschikbaar zijn.

Energie-efficiëntie en betrouwbaarheid

Steeds meer bedrijven stellen maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal in hun bedrijfsvoering. Efficiënte omgang met energie speelt hierin een 5G zal minder energie vragen voor netwerkactiviteiten (tot 90% minder dan 4G). Voor klanten die gebruikmaken van ons 5G-netwerk hebben apparaten minder verwerkingscapaciteit nodig en verbruiken ze daardoor minder energie.

Bij de bouw van ons 5G-netwerk staat betrouwbaarheid centraal – betrouwbaarder nog dan ons 4G-netwerk – met een potentiële uptime van 99,999%. Zo moet 5G in staat zijn om ook bedrijfskritische processen te ondersteunen.

Om de innovaties die mogelijk worden door 5G zo snel mogelijk beschikbaar te maken hebben wij 5G Labs geopend. Hier richten wij ons samen met partners op 5G-toepassingen binnen onderwijs, openbare veiligheid, robotica, “realtime enterprise” en andere kritieke gebieden waar 5G het leven positief kan beïnvloeden.

Tami Erwin is executive vice president bij Verizon en leidt de Verizon Business Group.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in