Home Innovatie & Strategie 6 voordelen van Ansible op een rij

6 voordelen van Ansible op een rij

104

Binnen bedrijven ligt er veel druk op IT. Dat is ook niet zo vreemd. Er is eigenlijk altijd een tekort aan mensen. Daarom is het noodzakelijk om resources vrij te maken, waar ‘tijd’ prioriteit nummer 1 heeft. Hoe kan je meer doen met minder? Dat is de heilige graal in IT. Ansible kan je hier bij helpen. Lees alle voordelen van Ansible in dit blog.

Ansible is een eenvoudige, agentless IT automatiseringstechnologie die uw huidige processen verbetert, uw toepassingen migreert voor een betere optimalisatie en die één taal hanteert voor een naadloze integratie in uw DevOps werkwijze. In ons blog ‘Wat is Ansible?‘ lees je hier meer over. Maar wat zijn nu precies alle voordelen? We zetten ze voor je op een rijtje. De 6 grote voordelen van Ansible:

1 Repeterende taken zijn minder foutgevoelig

Doordat je herhaaldelijke taken automatiseert, zal de kans op slordigheidsfouten aanzienlijk verminderd worden en is er minder troubleshooting nodig.

2 Taken zijn makkelijker overdraagbaar

Een medewerker die blanco in een project stapt kan eenvoudig het playbook inzien en hiermee aan de slag gaan. Zelfs na maanden van een project te zijn weggeweest is de draad weer oppakken een peulenschil. Het is eenvoudig in te zien wat er is gebeurd.

3 Ansible = Agentless

Ansible is zowel platform- als device onafhankelijk. Het installeren van software is dus niet nodig. Ansible is een agentless tool die draait in een ‘push’ model. Er hoeft geen software geïnstalleerd te worden op nodes (remote machines) om ze te beheren. Ansible beheert standaard remote machines via SSH (Linux en Unix) of WinRM (Windows). Het maakt gebruik van de remote management frameworks die al bestaan op die platforms. Je hoeft alleen de Ansible host in te richten en toegang te regelen tot hetgeen je wil managen.

4 Lage leercurve

Ansible maakt gebruik van YAML als taal voor de ‘Playbooks’. Mede daardoor is het door iedere IT’er eenvoudig te leren, van administrator en developer tot IT-manager. Zie ook onze toekomstige vervolgblog ‘Werken met Playbooks’.

5 Enorm veel integraties

Ansible heeft honderden modules om een breed scala aan integraties te ondersteunen, zoals AWS, Azure maar ook netwerkcomponenten. Al deze voordelen maken Ansible een goede manier om tijd te besparen. Zo heb je meer tijd voor andere taken binnen IT.

6 Handige interface met Ansible Tower

De engine van Ansible is command line-based. Hoewel de code makkelijk te leren is, zorgt een goede user interface ervoor dat je werkzaamheden in 1 oogopslag inzichtelijk maakt. Red Hat Ansible Tower is zo’n interface in de vorm van een webbrowser.

Practice what you preach

Rhodix maakt zelf ook gebruik van Ansible. Het is dan ook niet zo vreemd dat we deze manier van automatiseren aanprijzen. Wij bieden 24/7 Managed Services aan. Dat doen we voor zo’n 15 grote klanten. Dan wil het nog wel eens voorkomen dat je bepaalde taken herhaaldelijk moet uitvoeren. Deze hebben we simpel met Ansible geautomatiseerd. Denk aan het updaten en configureren van Windows- en Linux-systemen en Linux-patches. Dit bespaart ons veel tijd waardoor we meer tijd overhouden voor andere beheertaken. Dit zorgt voor maximale efficiëntie op onze afdeling.

Meer weten?

In ons uitgebreide gratis eBook geschreven door onze DevOps specialisten vind je alle belangrijke informatie die je als IT’er moet weten over Ansible én waardevolle tips om aan de slag te gaan.

Don Kemps, Account Manager bij Rhodix IT Services

In ons uitgebreide gratis eBook geschreven door onze DevOps specialisten vind je alle belangrijke informatie die je als IT’er moet weten over Ansible.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in