Home Security 8 cybersecurity-voorspellingen voor 2019

8 cybersecurity-voorspellingen voor 2019

141
dainamics

Zoals ieder jaar voorziet LogRhythm Labs ook dit jaar weer verschillende ontwikkelingen op cybersecurity-gebied. Bent u benieuwd wat wij denken dat je in 2019 kunt verwachten? Onze acht belangrijkste voorspellingen zetten wij op een rij.

1 Een cyberaanval op een auto wordt iemand fataal

We hebben al gezien hoe hackers een Jeep op de snelweg tot stilstand brachten, dat ze veiligheidsfeatures zoals airbags en een ABS-systeem kunnen uitschakelen en de bluetooth- en OnStar-features van een auto kunnen hacken. Hoe meer verbonden auto’s worden en hoe verder zelfrijdende auto’s zich ontwikkelen, hoe groter de kans dat hackers schade aanrichten.

2 Cybersecurity-programma’s groeien, maar blijven achter door gebrek aan talent

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statics voorziet dat het aantal vacatures voor information security analysts tussen 2016 en 2026 toeneemt met 28 procent. Maar sinds 2014 voldoet slechts 3,7 procent van de Amerikaanse universiteiten en colleges aan de benodigde eisen om erkend te worden als National Centers of Academic Excellence in Cyber Defense Education Program (CAE-CDE). Helaas verwachten we niet dat dat percentage ineens zal toenemen. Dat houdt in dat de groei van cybersecurity-programma’s het komende jaar wederom achterblijft door gebrek aan talent.

3 Bio-identificatie gaat traditionele wachtwoorden voorbij

Authenticatie op basis van biometrische gegevens – en dan met name gezichtsherkenning – blijft toenemen in populariteit. En dat zal voorlopig zo doorgaan. Op de iPhone X, die in 2017 door Apple werd geïntroduceerd, zijn wachtwoorden bijvoorbeeld volledig optioneel, en dat geldt ook voor de dit jaar uitgebrachte iPhone XS en XS Max. Gebruiksvriendelijkheid blijft een topprioriteit onder gebruikers, en daarom zien we traditionele wachtwoorden in populariteit afnemen.

4 De Verenigde Staten ervaren een ‘balkanisatie’ van cybersecurity-regels

De Verenigde Staten voeren de cybersecurity-wetgeving op overheidsniveau maar traag in. Het resultaat? Staten nemen het heft in eigen handen. In 2019 verwachten we een toename van cybersecurity-wetgeving op staatsniveau. Gezien het gebrek aan consistentie tussen de resulterende wetgevingen, leidt dit tot grotere uitdagingen voor bedrijven die in meerdere staten actief zijn.

5 Cloud-ransomware brengt grote schade toe aan de infrastructuur van een organisatie

Ransomware wordt steeds gewiekster. In 2019 denken we dat deze dreiging grote schade toebrengt aan de cloudinfrastructuur van een omvangrijke organisatie. Met alle gevolgen van dien: duizenden klanten worden er de dupe van, resulterend in grootschalig omzetverlies vanwege gemiste SLA’s en boetes.

6 China zet cyberspionage in om de markt te manipuleren

Cyberspionage is geen onbekende voor China; verschillende rapporten laten zien dat hun cyberspionage de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 300 miljard dollar kost. De Verenigde Staten reageerden eerder dit jaar door 50 miljard dollar aan importbelasting te heffen op Chinese goederen. Gezien de economische impact van deze belasting verwachten we dat China zijn cyberspionnen inzet om verschillende voordelen te behalen in de groeiende handelsoorlogen.

7 De smartphone van Trump wordt gehackt

Ja, dat hebben we al eens eerder gezegd. Aangezien de president een niet-versleutelde telefoon gebruikt om te communiceren met leiders van andere landen, moet hij haast wel een populair doelwit zijn. Stel je eens voor wat de impact zou zijn – laat staan wat we op Twitter voorbij zullen zien komen.

8 Meer CEO’s worden verantwoordelijk gehouden voor datalekken

Er bestaan al regelgevingen die mensen (met name CISO’s) verantwoordelijk houden voor datalekken. Maar nu de snelheid waarmee datalekken plaatsvinden en de schade ervan steeds groter worden, verwachten we dat deze regelgevingen zich uitbreiden naar de CEO-functie.

Benieuwd hoe onze eerdere voorspellingen hebben uitgepakt? Bekijk ze hier.

LogRhythm Labs is een gespecialiseerd team van LogRhythm dat securityonderzoek biedt. Alsook analytics en threat intelligence services voor het security operations center en de bescherming van organisaties tegen schadelijke cyberdreigingen. Ons Labs-team creëert continu content op basis van onderzoek om te helpen dreigingen en risico’s op te sporen en aan te pakken door bruikbare intelligence te combineren met geavanceerde analytics.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here