Home Internet 82? Tijd voor een computercursus

82? Tijd voor een computercursus

58

Eind vorig jaar werd mijn vader 82. Het kraakt en piept allemaal een beetje meer dan toen hij nog mijn leeftijd had, maar met de bovenkamer is niets mis. Ik keek er dus niet van op toen hij me onlangs vertelde dat hij dit jaar een computercursus wou gaan volgen. Mijn ouders voelen zich meer en meer uitgesloten van de maatschappij, want “het is tegenwoordig allemaal www als je ergens meer over wil weten.”

En meer weten, dat heeft mijn vader altijd al gewild. Als buschauffeur vond hij het geweldig lange buitenlandse reizen te mogen maken. Weken van huis weg, maar zoveel gezien en zoveel geleerd. Romans lezen, tv kijken? Niet aan hem besteed. Geef hem maar een goede wegenkaart, of een atlas waarop hij kan zien wat met wie verbonden is.

Ik vind het fantastisch voor mijn vader dat hij via de computer zoveel wil opsteken. En ik weet nu al dat hij blij als een kind zal zijn, wanneer het wereldwijde web voor hem zal opengaan. Net zoals toen ik een tijd geleden zijn naam eens Googlede en we daar een hele oude foto terugvonden, van de voetbalclub waar hij in jaren ’40 en ’50 bij speelde en waarvan zijn vader voorzitter was.

Maar tegelijk ben ik al bang voor de frustraties die hij zal kennen bij het werken met de computer. Ik vrees dat hij het zich iets te makkelijk voorstelt. “Kinderen kunnen het toch ook?” De hele IT-industrie mag dan roepen hoe makkelijk alles geworden is, hoe intuïtief de interfaces wel zijn… zo makkelijk is het uiteindelijk niet.

Ik merkte het onlangs zelf nog, toen ik alle bezwaren (uitgeperste Chinese arbeiders, niet willen meedoen in een hype,…) opzij zette en eindelijk toch een iPad kocht. Tot voor kort was mijn standaard antwoord “Apple? Heb ik in de jaren ’80 al mee gewerkt, is er dan iets veranderd?” Het duurde een hele tijd er ik door had dat je een iPad niet kan starten zonder die eerste met een andere computer te verbinden. Wat een gek idee. Al goed dat de eerste PC-bouwers niet vonden dat je die alleen maar kon opstarten door hem aan een mainframe te verbinden. Ook toen  me duidelijk werd dat ik eerst – totaal ongewild en hoogst overbodig –  iTunes op mijn PC moest zetten, vond ik alles toch niet zo simpel en intuïtief.

In de IT doen we te veel aannames. Dat iedereen het wel zal begrijpen als we weer eens een nieuwe term de wereld in gooien, een nieuw concept of – godbetert – een nieuw paradigma. We gaan soms wel heel kort door de bocht bij het invoeren van nieuwigheden.

Hopelijk wordt de digitale kloof voor mijn vader binnenkort wat kleiner. Maar intussen is de hele IT sector bezig nieuwe digitale kloven te maken die het voor grote aantallen mensen moeilijker maken om nog bij de tijd te blijven.

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

2 REACTIES

  1. Sluit ik me bij aan. Mooie tekst. En helemaal waar! Ik kan het weten want ik zit midden in zo’n automatiseringstraject.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in