Home Klantcases Zoek

Zoekresultaten klantcases

  • Sectoren

  • Categorie

  • Klantnaam

Security vereenvoudigen en innovatie ondersteunen met Cisco Security

0
Security vereenvoudigen en innovatie ondersteunen met Cisco Security

Nederland is meer dan alleen tulpen en fietsen. Volgens de Global Innovation Index (GII) was Nederland het afgelopen decennium een van de meest innovatieve landen ter wereld. In 2020 stond ons land als tweede in de EU-lijst en als vijfde op de wereldwijde ranglijst.

Nederland wordt geroemd om zijn ICT-infrastructuur, online creativiteit, kennisabsorptie, kwaliteit van het bedrijfsleven en bedrijfsomgeving. In het rapport worden verder onze onderzoeksinstellingen van wereldklasse, de belastingvoordelen voor onderzoek en ontwikkeling en de strategische partnerships tussen wetenschappelijke instellingen, het bedrijfsleven en overheidsinstellingen geprezen. Provincie Limburg draagt hier het nodige aan bij.

Innovatie stimuleren

Provincie Limburg bevindt zich in het zuidwesten van Nederland. Ik werk voor de provincie als netwerkbeheerder en het is mijn taak ervoor te zorgen dat iedereen verbinding kan maken met ons intranet en het bredere internet bij alles wat ze online moeten doen. Onderdeel van deze taak is het bieden van ondersteuning aan de Brightlands-campussen. De vier campussen – Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo – bieden onderdak aan studenten, ondernemers, onderzoekers en ambtenaren die de producten van de toekomst bedenken, maken en verkopen.

Elke campus heeft zijn eigen specialisatie. Chemelot Campus in Sittard-Geleen houdt zich bezig met de ontwikkeling van slimme materialen en duurzame processen. Smart Services Campus in Heerlen richt zich op data science en slimme services. Greenport Campus Venlo werkt aan onderzoek naar gezonde en veilige voeding, en op Maastricht Health Campus wordt gewerkt aan innovatie op het gebied van regeneratieve geneeskunde en diagnostiek.

Net als de rest van Nederland omarmt Provincie Limburg innovatie en ondersteunt deze via diverse initiatieven, waaronder onderwijs. We investeren tientallen miljoenen euro’s om de Brightlands-campussen te helpen bij het opzetten van samenwerkingen met experts, multinationale ondernemingen en universiteiten in Eindhoven, Leuven, Luik en Aken. En we doen er ook alles aan om nieuwe investeringen en jong talent aan te trekken.

We zijn een trotse investeerder, lobbyist, verbinder en partner en zetten ons in om het gesprek vooruit te helpen.

Onze security versterken

In december 2019 werd Universiteit Maastricht slachtoffer van een ransomwareaanval. De situatie trok ruime aandacht en zette het IT-team van Provincie Limburg aan het denken over onze interne security maatregelen. Een van de pijnpunten was onze two-factor authentication (2FA).

Dit is onmisbaar om de IT-middelen van uw organisatie te beschermen. Wachtwoorden alleen zijn niet genoeg en kunnen eenvoudig worden gekraakt. Daarom zijn veel bedrijven overgestapt op 2FA of multi-factor authentication – zeker nu, omdat zoveel mensen op afstand werken door de wereldwijde pandemie.

Wachtwoorden kunnen eenvoudig worden gehackt. Multi-factor authentication beschermt uw gebruikers en IT-middelen.

SHARE ITTWEET IT

Provincie Limburg had een 2FA-oplossing, maar die was erg lastig te beheren. Bij elke configuratiewijziging of upgrade moesten we een extern bedrijf in de arm nemen omdat de oplossing te complex was om het zelf te doen. Onze medewerkers konden met de oude 2FA-tool ook niet goed op afstand werken omdat ze via onze hoofdsite niet altijd toegang hadden tot de benodigde middelen.

Zo was onze 2FA-oplossing een tijd lang vooral onhandig. Begin 2020 besloten we de markt te verkennen.

Adoptie van multi-factor authentication

We spraken af met onze partners bij NTT Nederland en ze vertelden ons over Cisco Duo. Volgens hen was deze oplossing veel gemakkelijker te configureren en te beheren dan onze huidige oplossing.

NTT is wereldwijd actief en Cisco is de meest vertrouwde naam op het gebied van networking. Hoewel ik niets wist over Duo, was ik wel op de hoogte van Cisco-technologie. Toen ik mijn bacheloropleiding in netwerkinfrastructuur volgde bij Zuyd Hogeschool was het curriculum sterk gericht op Cisco-producten. Bovendien wordt in onze netwerkinfrastructuur voor Provincie Limburg al veelvuldig gebruikgemaakt van Cisco-technologie, dus intern waren we er al bekend mee. In de loop der jaren hebben we Cisco steeds beter leren kennen. We hoefden dan ook niet verder te zoeken. We besloten ons aan te melden voor een trial.

Cisco Duo

Onze belangrijkste wens was om het eenvoudig te houden. We wilden niet investeren in nieuwe hardware en we wilden een probleemloze uitrol. Cisco Duo voldeed aan beide eisen. Bij de trial liep ik alle documentatie door en bekeek online enkele video’s over het configureren van de oplossing. Het was allemaal heel duidelijk: ik pauzeerde de zelfstudies, volgde de instructies en bekeek daarna de volgende stap. Het was allemaal zo gepiept. Cisco Duo is ongekend gebruiksvriendelijk: NTT gaf de voorzet en daarna was het onze beurt. We hebben alles zelf gedaan.

Men zegt dat timing essentieel is. Enkele weken nadat we de trial begonnen, werd de lockdown aangekondigd en moesten we zorgen dat iedereen vanuit huis kon werken. Gelukkig hadden we al stappen genomen voor een beter alternatief. We wisten al alles wat we moesten weten over Duo en konden de implementatie ervan versnellen. Binnen enkele dagen hadden we geen 200 maar 1.000 medewerkers op afstand die allemaal Duo gebruiken om hun inloggegevens te beschermen. We kregen alles op de rit en konden onze medewerkers op afstand beveiligen zonder uitbreiding van ons team van twaalf netwerkspecialisten en vier helpdeskmedewerkers.

Met onze oude oplossing zou het onmogelijk zijn geweest om een haalbaar plan op te zetten en iedereen tijdens de lockdown aan het werk te kunnen houden.

Naadloze integraties en migraties

In tegenstelling tot onze vorige oplossing integreert Cisco Duo naadloos met Cisco’s andere oplossingen voor externe toegang, waaronder Cisco AnyConnect en Cisco Identity Services Engine (ISE). Op enig moment gaan we ISE implementeren voor de verificatie van gebruikers die verbinding willen maken met ons lokale netwerk. Maar voor nu gebruiken we ISE om onze IT-beheerders te verifiëren. Dat zijn de enige medewerkers die zich bij onze hoofdsite aanmelden via Cisco AnyConnect.

Onze andere medewerkers blijven zich vanuit huis via hun webbrowsers aanmelden bij onze Citrix VDI-farm, maar dat faseren we de komende twee jaar uit om de kosten te verlagen en de netwerkprestaties te verbeteren. Uiteindelijk gaat iedereen die voor Provincie Limburg werkt Cisco ISE en Cisco AnyConnect gebruiken om zich aan te melden bij cloudgebaseerde versies van hun huidige apps.

We doen het rustig aan en voeren een organische aanpak van dit proces. We hebben alleen apps die de end-of-life status hebben bereikt vervangen door cloudgebaseerde versies ervan. En we hebben alleen medewerkers laten overstappen naar de cloud die via oplossingen op kantoor geen toegang meer hadden tot de functies die ze nodig hadden. We hebben Cisco AnyConnect al op de laptops van alle medewerkers geïnstalleerd, zodat ze straks met enkele toetsaanslagen kunnen overstappen van Citrix naar de cloud.

Business resiliency

Eind november zullen we onze security verder versterken door Cisco Firepower uit te rollen. Op die manier consolideren we firewallbeheer, toepassingscontrole, inbraakpreventie, URL-filtering en geavanceerde bescherming tegen malware in een gecentraliseerde beheerconsole. Dit is een grote verbetering van onze huidige security configuratie en bovendien volledig transparant voor eindgebruikers.

Dankzij NTT en Cisco heeft Provincie Limburg onze IT-infrastructuur versterkt en beveiligd. Onze medewerkers op afstand kunnen tijdens de wereldwijde pandemie blijven werken en we kunnen de innovators inspireren die de uitdagingen van morgen aangaan.

Richard Florax, Netwerkbeheerder bij Provincie Limburg

 

Zorginstelling Oktober bouwt Digitale Snelweg met Cisco Meraki

0
Zorginstelling Oktober bouwt Digitale Snelweg met Cisco Meraki

Oktober, de nieuwe naam voor Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen (RSZK), werkt digitaal waar het mogelijk is. Om dit te realiseren  hanteert de organisatie het Meerjarenbeleidsplan 2017 – 2020 “Thuis kan overal”. De centrale rol wordt vervuld door de Digitale Snelweg, een Cisco Meraki-platform dat alle huidige en toekomstige digitale hulpmiddelen voor cliënten en medewerkers verbindt. De digitalisering bij Oktober moet bovendien de nodige data opleveren, die met behulp van AI worden geanalyseerd. Met de resultaten kan de organisatie de zorgprocessen verbeteren en vergemakkelijken. Van de negen woonzorglocaties zijn er nu drie aangesloten op de Digitale Snelweg, die naar verwachting in 2020 klaar is.

Oktober is een ouderenzorgorganisatie in de Kempen, Veldhoven en Waalre. Met 1850 medewerkers en 975 vrijwilligers biedt de organisatie in deze regio een breed scala aan zorg- en dienstverlening. De zorgorganisatie beschikt over negen woonzorglocaties, een dagbestedingslocatie, revalidatiecentra en een hospice. Tot de diensten behoren dagbesteding, thuiszorg, huishoudelijke hulp en welzijnsdiensten.

Thuis kan overal

Al enige tijd is Oktober bezig met het vervangen van de oude domotica door een innovatieve, digitale omgeving die voorbereid is op de toekomst. Hiervoor heeft de organisatie het Meerjarenbeleidsplan 2017 – 2020 “Thuis kan overal” opgesteld. Het plan behelst een digitale transformatie waarbij domotica volledig geïntegreerd wordt in een data-infrastructuur. De infrastructuur moet onder meer geschikt zijn voor internet of things (IoT) toepassingen. Uiteindelijk moet de nieuwe omgeving, door Oktober de Digitale Snelweg gedoopt, helemaal voorbereid zijn op nieuwe, maar nog onbekende ontwikkelingen in de zorgprocessen. Hoewel er nog hard aan deze snelweg wordt gebouwd, heeft Oktober nu al duidelijk zicht op de resultaten.

Jaap Veerhoek, adviseur informatietechnologie van de raad van bestuur bij Oktober: “De organisatie wil op vier gebieden een transformatie doormaken: van aanbodgericht naar klant bepaalt; van taakgericht naar de medewerker onderneemt, van ‘focus op zorg en wonen’ naar ‘slim wonen ontzorgt’ en van ‘gericht op eigen organisatie’ naar ‘vernieuwend samenwerken’. Digitalisering speelt daarbij een essentiële rol. We hebben gekeken naar digitale ontwikkelingen op het gebied van domotica, zorgalarmering en telefonie. Dat was ook dringend nodig om een andere reden, want wat we hadden op dat gebied was allemaal verouderd. Ons technologiebeleid is nu dat we alles uit de cloud en mobiel willen doen, tenzij het niet kan.”

Keuze voor Cisco Meraki

Oktober heeft gekozen voor de hospitality-oplossing van Cisco Meraki, die ook digitale tv ondersteunt. Het is een veilige oplossing die geleverd is via IT-leverancier en hoofdaannemer Simac en vanuit de cloud kan worden beheerd. Veerhoek: “Cisco heeft ons erg geholpen met de lease-overeenkomst voor Meraki. We betalen 0% rente en in maandelijkse termijnen. We hebben alles samen met Simac geïmplementeerd, in overleg met technici van Cisco. En wat de financiële impact betreft zal de Digitale Snelweg in elk geval niet duurder zijn dan de traditionele oplossingen. Als alles is afgerond, zal het waarschijnlijk goedkoper zijn dan het oude systeem. Door o.a. wifi en Bluetooth Low energy (BLE) in te zetten hebben we veel kunnen besparen omdat er  veel minder bekabeling nodig is. Alle diensten gaan over de digitale snelweg.”

De enige bekabeling die er nog is, loopt vanaf het access point in de kamer van de bewoner naar een camera en naar de tv. De streaming van beelden loopt dus via een bekabeld netwerk. Dit maakt bijvoorbeeld fysiotherapie op afstand mogelijk, interactief via video en camera in de kamer van een bewoner. De bandbreedte is ten opzichte van de oude situatie meer dan verdubbeld.

Nauwkeurige plaatsbepaling

Jaap Veerhoek: “We wilden ons draadloze netwerk in één keer goed regelen en voerden daarom eerst gesprekken met verschillende wifi-leveranciers. Onze eisen waren een maximaal bereik en het moest mogelijk zijn om de plaats van devices tot op 1 meter nauwkeurig te bepalen. Dat kan met Cisco Meraki en we zijn in gesprek met Cisco om de plaatsbepaling te verfijnen. Momenteel verversen we de locatie van het device eenmaal per minuut. Graag zouden we dit nog sneller zien om de zorgafnemer – uiteraard na toestemming – te volgen. Ons uiteindelijk doel is om het  eenmaal per seconde verversen en we zijn in gesprek met Cisco of dit mogelijk is.”

Ook voorziet de Cisco-oplossing in de ondersteuning van Bluetooth, bijvoorbeeld voor de connectie met een elektronisch deurslot. Zo kan op afstand geregeld worden dat de deur alleen opengaat voor bevoegden. Ook het ouderwetse trekkoord voor alarmering hoeft niet meer, dit loopt nu via de Digitale Snelweg. Er zijn ook pasjes beschikbaar voor mantelzorgers die nu direct naar binnen kunnen bij degene waar zij voor zorgen.

Artificial intelligence in de ouderenzorg

De Digitale Snelweg levert ook zeer veel data op die na analyse met AI-technologie betere inzichten geven in de zorgprocessen. Denk aan een analyse van de stemming van een cliënt en aan een grafische weergave van domotica-meldingen die direct inzicht geeft in wat de melding betekent. De zorgmedewerkers kunnen dan veel sneller en doelgerichter in actie komen wat de veiligheid en de zorg voor de cliënten ten goede komt. Met de oude domotica kregen de medewerkers tot wel 2500 meldingen per nacht, waarvan zeker 80 procent loze meldingen waren. Dat aantal is afgenomen tot 300 serieuze meldingen per nacht, soms zelfs niet meer dan 100. Dat betekent dus ook dat medewerkers veel minder onnodig in actie komen en cliënten zodoende niet onnodig ’s nachts storen. De medewerkerstevredenheid nam flink toe. Dankzij de analyse bleken bepaalde meldingen niet zinvol te zijn en die worden er nu uitgefilterd.

Jaap Veerhoek: “Een dergelijke aanpak ben ik in de sector nog niet eerder tegengekomen. In de zorg staat AI echt nog in de kinderschoenen, en al helemaal in de ouderenzorg. Als we helemaal gedigitaliseerd zijn roept dat misschien de vraag op wat er gebeurt als de stroom uitvalt. Ons uitgangpunt is dat onze zorg altijd moet kunnen doorgaan. Deuren met elektronisch slot kunnen ook op een andere manier open. In noodgevallen schakelen we direct meer mensen in, zij vangen het op als er iets misgaat. En dat was vroeger, in de oude situatie, ook zo.”

Veel belangstelling

Inmiddels geeft Oktober bij andere zorginstellingen presentaties over de Digitale Snelweg. Niet alleen aan Raden van Toezicht en directieleden, maar ook aan zorgmedewerkers. Veerhoek zoekt ook actief naar andere instellingen om ervaringen met digitalisering uit te wisselen en te leren hoe zij zorginnovaties breder kunnen inzetten. Er loopt een subsidieaanvraag voor de uitbreiding van de Digitale Snelweg. Die loopt nu intramuraal, maar het plan is om de Digitale Snelweg door te trekken naar de woningen van mensen die zorg nodig hebben. Zij hoeven dan niet naar een zorginstelling en kunnen thuis blijven wonen. Dan maakt Oktober ‘Thuis kan overal’ werkelijkheid. Ook Cisco speelt een rol in dit proces, want de huidige oplossing van Cisco is ook mogelijk met 4G en te zijner tijd 5G.

Klantcases