De nieuwe storage-omgeving van gemeente Veenendaal efficiënter, duurzamer en goedkoper dankzij Fujitsu
De gemeente Veenendaal (bijna 70.000 inwoners) beschikt voor de dienstverlening aan bewoners en medewerkers over een eigen datacenter en heeft daarnaast een redundante locatie bij BIT in Ede. Het IT-team is tevens dienstverlener voor drie randgemeenten, namelijk Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude. Die drie gemeenten draaien hun applicaties op de IT-omgeving van Veenendaal. Patrick Jansen is systeemnetwerkbeheerder bij de gemeente Veenendaal. Het IT-team bestaat uit zeven personen. Jansen: “Dankzij de stabiliteit van het systeem redden we het met een relatief klein team.”
De gemeente werkt al langere tijd met Fujitsu voor de storage hardware. Een belangrijk onderdeel daarvan is onlangs vernieuwd. Jansen legt uit waarom tot die vernieuwing besloten is, waarom de keuze (opnieuw) op Fujitsu viel en hoe de samenwerking verliep. Daarbij komt ook Ewout Dekkinga, Principal Architect bij Fujitsu aan het woord. Hij begeleidde het project vanuit de leveranciers-organisatie.
De achtergrond
Jansen is inmiddels negen jaar werkzaam bij de gemeente Veenendaal. Al snel werd de transitie gemaakt naar een storage- omgeving. Zes jaar geleden werden extra storage-modules aangeschaft, en dit jaar is het SAN vernieuwd. “We doen op dit moment nog veel on-premise,” geeft Jansen aan. “We hebben circa 465 servers draaien op het SAN.” Er wordt wel gekeken naar het inzetten van meer SaaS-oplossingen, “maar dat gaat nog een tijd duren,” legt Jansen uit. “We gebruiken veel verschillende pakketten die niet zomaar naar de cloud gemigreerd kunnen worden.”
Het is belangrijk om te weten dat de financiële ruimte bij gemeentes altijd beperkt is. Jansen: “Alles moet zo goedkoop mogelijk, alles moet zo duurzaam mogelijk, maar het moet natuurlijk wel heel stabiel.” Daarom keek Jansen met het team naar oplossingen waarmee heel efficiënt veel hardware kan draaien. “Een paar jaar geleden was ons serverpark veel groter dan nu. Ik begon met 24 servers aan de serverkant en ongeveer 20 aan de VDI-kant.” In de afgelopen drie jaar bracht het team dit aantal terug tot 16 servers voor de serverkant en 10 voor de VDI. “Dus qua duurzaamheid en kosten hebben we grote stappen gezet, dit dankzij virtualisatie en de rekenkracht van nieuwe machines.”
Uitdaging bij storage
De grotere rekenkracht zorgde echter voor een uitdaging op het gebied van de storage. “Ons eerste Fujitsu SAN liep vol.” Om dat op te vangen werd een NAS toegevoegd, om bepaalde minder urgente data op weg te schrijven en de totale oplossing ef ficiënter te maken. “We gingen echter steeds meer eisen van het systeem, dat zorgde voor vertraging. En daarnaast liep de support af.” Het ging concreet om de eerste generatie van de ETERNUS AF250 van Fujitsu.
De gemeente oriënteerde zich op een nieuwe storage-oplossing. Jansen: “Dan kom je in de markt leveranciers tegen als NetApp, HP Storage, Dell Storage.” Maar daarmee was men niet gewend te werken. Men had ook geen ervaring met de stabiliteit. Dekkinga (Fujitsu) gaat hier kort op in. “De oplossing van ons heeft inderdaad zes jaar zonder onderbreking gedraaid, ook als er een keer een stroomstoring was.” Er speelde echter nog iets. Zoals hierboven gemeld spelen budgetten een belangrijke rol. Jansen is daar duidelijk over: “De oplossingen die we bij de andere aanbieders konden afnemen waren al snel twee tot drie keer zo duur.”
Optimaal support
Dat was niet het enige issue: voor het eerst in al die jaren ontstond een defect aan het systeem. “Toen heeft Fujitsu heel snel en heel adequaat geholpen het euvel zonder downtime te verhelpen en men legde tevens uit hoe het incident in de toekomst voorkomen kan worden.”
Tijdens dat gesprek, onder meer met Ewout Dekkinga, wees men de gemeente Veenendaal op een Fujitsu-systeem dat als opvolger van de bestaande omgeving gezien kan worden, dat een stuk sneller is, maar eigenlijk op dezelfde manier werkt. “En ja, we waren al zes jaar enthousiast over het oude systeem. Want laten we eerlijk zijn: de oude oplossing werkte zes jaar lang dag en nacht zonder problemen, toen besloten we tot de aanschaf van de ETERNUS AF250 S3,” blikt Jansen terug.
Dit overigens zonder afscheid te nemen van de oude omgeving. “Hoewel er geen support op zit, werkt het nog steeds prima. De unit draait bij ons nu specifiek voor de VDI-omgeving. Complimenten daarom voor het systeem en voor de implementatie van Fujitsu.” Dekkinga geeft daarbij aan dat bewust gekozen is voor een resultaatsverplichting, niet om de meer gebruikelijke inspanningsverplichting bij een samenwerking. “We hebben de gemeente echt van begin tot eind geholpen en begeleid, en dat doen we natuurlijk nog steeds.”
Met de prestaties van de ETERNUS AF250 S3 is iedereen tevreden. “Het is de derde generatie en biedt veel performance,” zegt Jansen. “Het maakt de hele omgeving sneller dan eerder het geval was. En ik besteed nauwelijks tijd aan monitoring. Het is ongelofelijk stabiel.”
Dekkinga lacht bij die laatste opmerking. “Deze samenwerking kun je echt omschrijven als een relatie waarbij wij als leverancier vooral voorkomen dat er problemen optreden.”
De kracht van Fujitsu
Dat laatste aspect benoemt Jansen meteen als een grote kracht van Fujitsu: “Je bent verzekerd van stabiliteit, garantie en support. En je wordt echt snel geholpen door Fujitsu engineers indien nodig, op die manier ken ik dat bij andere leveranciers niet.” Zo vertelt Jansen, dat als hij om negen uur in de avond een monteur belt, dat hij dan meteen geholpen wordt. Die ervaring kent hij niet bij andere leveranciers. “Wil ik een nieuwe harddisk, dan heb ik die morgen, met een monteur die installeert.” Dekkinga knikt instemmend: “Dat is voor ons de kracht van partnership.”